Nieuws
Ziekteverzuim: zo bescherm je je onderneming én je personeel
Het begrip ziekteverzuim is helaas onvermijdelijk is voor ondernemers. Het komt vaak genoeg voor dat er een medewerker ziek wordt en dat je als werkgever verplicht het loon voor een bepaalde tijd moet doorbetalen. Dit kan leiden tot aanzienlijke kosten en financiële uitdagingen. Dat is vooral het geval als het ziekteverzuim voor een langere periode aanhoudt. Een verzuimverzekering kan je helpen om financiële schade te voorkomen. Lees hieronder meer over wat de verzekering voor je kan betekenen, naast de dekking van financiële kosten voor jou als werkgever.
De gevolgen van ziekteverzuim voor werkgever en personeel
Als werkgever ben je verplicht om het loon van een werknemer door te betalen. Dit is vaak 70% en soms zelfs 100% van het brutoloon. Je kunt je voorstellen dat dat kan oplopen tot een hoge kostenpost. Als je tijdens de ziekte van een werknemer een vervanger moet inhuren of aannemen, dan heb je in feite te maken met dubbele kosten. De kosten van het ziekteverzuim zijn gedurende maximaal twee jaar voor de werkgever. Naast de loonbetaling zijn er ook andere kosten die om de hoek komen kijken met betrekking tot de zieke werknemer. Dit zijn kosten voor verzuimbegeleiding en arbodiensten.
Ziekteverzuim heeft ook invloed op je personeel zelf. Allereerst op het inkomen: ze krijgen namelijk, afhankelijk van hun contract, vaak maar een deel van hun inkomen uitbetaald tijdens ziekte. Langdurig verzuim kan ook invloed hebben op bepaalde onzekerheden over hun werkpositie. Dit kan zowel financieel als emotioneel belastend zijn. Een verzuimverzekering kan in deze situatie verlichting bieden voor zowel de werkgever als de werknemer.
Belang van een verzuimverzekering
Een verzuimverzekering is een hulpmiddel voor werkgevers bij ziekteverzuim. Het is eigenlijk onmisbaar voor een onderneming, omdat het de juiste financiële bescherming biedt. Met een verzuimverzekering regel je loondoorbetaling van zieke medewerkers. De verzekering dekt namelijk de loondoorbetaling die je als werkgever verplicht bent om te doen. Afhankelijk van de polis kun je zelf kiezen welk percentage van het loon en hoeveel dagen ziekte er vergoed worden. Dit geeft financiële zekerheid.
Wet verbetering poortwachter
Je kunt een verzuimverzekering uitbreiden met verzuimmanagement. Dat betekent dat je naast financiële ontzorging ook uitgebreide ondersteuning krijgt bij het gehele proces rondom ziekteverzuim. Dit is bijvoorbeeld hulp bij het voldoen aan de eisen van het UWV en de Wet verbetering poortwachter.
Met de Poortwachtergarantie die sommige verzekeraars bieden, ben je beschermd tegen maatregelen van het UWV. Als je aan de voorwaarden voldoet en je adviezen opvolgt van de bedrijfsartsen, dan zorgt de verzekeraar ervoor dat je geen sanctie opgelegd krijgt. Stel het UWV legt toch een sanctie op, dan neemt de verzekeraar deze last van je over.
Hierdoor zul je geen risico lopen en altijd binnen de wettelijke kaders handelen. Daarnaast kan een verzuimverzekering hulp bieden bij wachtlijstbemiddeling, afhankelijk van de gekozen dekking. Hiermee verkort je de wachttijd voor consulten, operaties, medisch onderzoek en specialistische behandelingen voor je personeel. Dit zal er hopelijk voor zorgen dat je werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen.
Stel dat je een zieke medewerker niet kan terugkeren in de oude functie, dan helpt het verzuimmanagement bij het zoeken naar passend vervangend werk. Dit kan zowel binnen als buiten het bedrijf zijn. Op deze manier bescherm je je personeel met een verzuimverzekering dus ook tegen financiële onzekerheden en investeer je in hun toekomst.
Omscholen na langdurig verzuim? Dit zijn kansrijke beroepen in de regio voor 2024-2025
Bescherm jezelf en je personeel
Als werkgever betaal je dus de eerste twee jaar loon door bij ziekteverzuim. Wat er daarna gebeurt als een werknemer nog niet kan werken? Dan stroomt de werknemer door naar de arbeidsongeschiktheidswet. Als je arbeidsongeschikt bent verklaard, zal de hoogte van het inkomen afhangen van de mate van arbeidsongeschiktheid en de resterende verdiencapaciteit. In veel gevallen betekent dat dat een werknemer te maken krijgt met inkomensverlies. Dit kan jou als ondernemer zelf ook overkomen. Hier kun je jezelf tegen beschermen met een AOV verzekering. Dat is niet alleen verstandig als je in loondienst bent, maar ook als ondernemer, met het oog op de continuïteit van je bedrijf.