
Nieuws
20-03-2025 09:36
Werkgevers in Gelderland houden last van personeelstekorten
UWV verstrekt meer WW-uitkeringen in Gelderland dan een jaar geleden. Toch houden de personeelstekorten aan. Sterker nog: uit landelijk onderzoek van UWV onder 2.300 werkgevers blijkt dat zij voor 2025 nog grotere wervingsproblemen verwachten. Vooral in de zorg, detailhandel en het onderwijs denken werkgevers dat het dit jaar (nog) moeilijker wordt om personeel te vinden. Eén van de oplossingen is het inzetten van technologie om arbeid te besparen of juist om meer mensen mee te laten doen.Arbeidsmarkt blijft krap
Het afgelopen jaar steeg het aantal WW-uitkeringen. Toch blijven de personeelstekorten voelbaar. De Spanningsindicator van UWV bevestigt het beeld dat veel werkgevers hun vacatures moeilijk kunnen vervullen. Landelijk daalde de spanning op de arbeidsmarkt in 2024 wel iets, maar bleef de arbeidsmarkt (zeer) krap. Rijk van Nijmegen en FoodValley volgen deze landelijke ontwikkeling. Ondanks die lichte daling is de arbeidsmarkt in FoodValley echter nog steeds zeer krap. In de Achterhoek en Rivierenland is de spanning op de arbeidsmarkt eind 2024 zelfs iets hoger dan in het derde kwartaal van 2024 en ook hoger dan eind 2023.
In de Achterhoek zijn de openstaande vacatures in 2024 met 15% toegenomen, terwijl die landelijk ruim 1% daalde. Behalve het aantal openstaande vacatures bepaalt ook het direct beschikbare aanbod de spanning op de arbeidsmarkt. Daarbij kijkt UWV naar het aantal mensen dat korter dan zes maanden een WW-uitkering ontvangt. Terwijl in 2024 dat direct beschikbare aanbod landelijk met 6% steeg, daalde dat in de Achterhoek met bijna 7%. Samen resulteerde dat in een stijging van de spanning in de Achterhoek tot bijna zeer krap.
Vooral kleine werkgevers moeite om vacatures te vervullen
Uit landelijk onderzoek van UWV onder 2.300 werkgevers blijkt dat het voor werkgevers lastig blijft om personeel te vinden, ondanks de afkoeling op de arbeidsmarkt. In 2024 was 53% van de ontstane vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar; net zoveel als in 2023. Daarmee ligt het aandeel moeilijk vervulbare vacatures nog steeds duidelijk hoger dan in de jaren vóór de coronacrisis. Kleinere werkgevers hebben gemiddeld vaker problemen om hun vacatures te vervullen. Dit kan te maken hebben met kleinere budgetten voor werving en een kleinere HR-afdeling.
Werkgevers verwachten nog grotere personeelstekorten
De meeste werkgevers (62%) verwachten dat de wervingsproblemen in 2025 gelijk blijven, 29% denkt dat werving moeilijker wordt en 9% dat het makkelijker wordt om vacatures te vervullen. Vooral werkgevers in de zorg, detailhandel en het onderwijs verwachten dit jaar meer problemen om vacatures te vervullen. In alle Gelderse regio’s is de zorg de grootste sector, in Rijk van Nijmegen zelfs bovengemiddeld.
Werkgevers kunnen bij regionale en landelijke WerkgeversServicepunten terecht voor advies en ondersteuning bij het werven en behouden van personeel.
Ontmoet de Zorg & Welzijn in de Achterhoek
Deze week organiseerde het WerkgeversServicepunt Achterhoek de vijfde editie van 'Ontmoet de Zorg & Welzijn' in Doetinchem. Een regionaal evenement speciaal voor iedereen die meer wilde weten over het werken of het volgen van een opleiding in deze sector. Maar liefst vijftig standhouders waren aanwezig, variërend van werkgevers, loopbaanondersteuners en verschillende opleiders. Met ruim 26 duizend banen is de sector Zorg en Welzijn één van de grootste werkgevers in de Achterhoek. Aan het einde van 2024 stonden er nog ruim 600 vacatures open in deze regio.
Er is duidelijk behoefte aan een ontmoetingsplek tussen werkgevers, opleiders en geïnteresseerden die meer willen weten over de zorg en welzijn. Iedereen was dan ook welkom. ‘Of je nu overweegt een opleiding te starten, al in de zorg en welzijn werkt en iets anders wil of als je uit een andere sector komt.’ aldus Ellen Rouwhorst van WSp Achterhoek. Er was een brede vertegenwoordiging van de sector aanwezig. Van gehandicaptenzorg, ouderenzorg en thuiszorg tot aan het werken in een ziekenhuis, maar ook kinderopvang of geestelijke gezondheidszorg.
Inzet technologische innovaties
Jörgen Zegel, arbeidsmarktadviseur bij UWV: "De economie groeit harder dan het aantal mensen dat op de arbeidsmarkt werkt. Veel werkgevers hebben én houden dan ook last van de personeelstekorten. Toch blijkt maar één op de vier werkgevers technologische innovaties in te zetten om arbeid te besparen. Daar valt winst te behalen. Bovendien kunnen nieuwe technologische toepassingen worden ingezet om meer mensen aan het werk te krijgen of aan het werk te houden. Denk bijvoorbeeld aan de app Speaksee voor doven en slechthorenden, die UWV als voorziening in het werkdomein verstrekt. Die app zet spraak om naar tekst, waarbij de tekst voor elke persoon een andere kleur heeft. Dat hulpmiddel stelt mensen met een gehoorbeperking in staat om meer taken en functies uit te voeren."
WW-uitkeringen in de Achterhoek in februari gestegen, net als landelijk
In de Achterhoek verstrekte UWV eind februari 2025 nog 2.475 WW-uitkeringen. Dat zijn 67 WW-uitkeringen meer dan eind januari 2025. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek afgelopen maand met 2,8% toegenomen. Dat is meer dan de landelijke stijging van 0,1%. Vergeleken met februari 2024 is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek 6,6% hoger. Dat is aanzienlijk minder dan de landelijke stijging van 9,2% over diezelfde periode.