Jong Management Achterhoek: Jeroen Beenes, Stratus IT

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 3 2021



Als IT-consultant richtte Jong Management Achterhoek lid Jeroen Beenes ruim 17 jaar geleden zijn eigen bedrijf op. Hij begon als zzp'er en programmeerde elektronische leeromgevingen voor scholen tot software voor een chemisch laboratorium. Hij is naar eigen zeggen een ontwikkelaar in hart en nieren. "Vaak zie ik tijdens een eerste gesprek de oplossing al ontstaan in enen en nullen."

 

De eerste ervaringen met een IoT cloud platform werden opgedaan bij het automatiseren van een regionale fietsenfabriek. Tijdens dat project groeiden de ambities van Jeroen. Meer groei, meer personeel, meer eigen inzicht en creativiteit. "Ik droomde ervan om een eigen 'Software as a Service' (SaaS) dienst te ontwikkelen", vertelt de ondernemer in een leeg cafétje vlak bij zijn kantoor in Doetinchem. "Kijk, zo'n koffiemachine die daar staat is in de basis een dom apparaat, maar je wilt misschien best wel weten hoeveel kopjes hij per dag zet zodat je weet wanneer er weer onderhoud nodig is." Die gedachten vormt de basis voor machinecloud.nl, een nieuw product dat Jeroen met zijn team ontwikkelt vanuit zijn bedrijf Stratus IT BV.

Jeroen: "We willen domme machines, veelal in de maakindustrie, slim maken. Deze machines zijn vaak al wat ouder en hebben niet de moderne technieken aan boord. Wij hebben een stukje hardware en de bijbehorende software ontwikkeld om bijvoorbeeld lasrobots en inpakmachines uit te kunnen lezen." Bedrijven hebben volgens Beenes vooral behoeft aan informatie over de draaitijden, welke storingen voorkomen, de temperatuur van machines, het stroomverbruik, enzovoort. "In principe kan voor iedere gewenste parameter een sensor aan het MachineCloud systeem worden gekoppeld."

Het doel van het verslimmen van oudere machines is procesoptimalisatie en het kunnen uitvoeren van predictive maintenance. "We spelen daarmee echt in op termen als Industrial IoT en Industry 4.0. Termen die tegenwoordig erg belangrijk zijn in de maakindustrie. In principe kunnen we iedere machine slim maken. Oude, maar ook nieuwe. En dat is een groot voordeel voor kleinere machinebouwers. Die kunnen wel hun machine ontwikkelen maar hebben vaak niet de kennis en middelen om een compleet eigen software oplossing te maken. Wij kunnen onze standaardoplossing dan ook aanbieden", vertelt Jeroen.

Klaar voor de uitrol

Na tijden van programmeren en investeren is het systeem zo goed als klaar. Het online platform draait en er wordt al data binnengehaald van een bedrijf uit de regio waar het systeem getest wordt. Zo worden kinderziektes eruit gehaald en kan met echte data een echte case worden gepresenteerd. Nu is het dus tijd om met het product de markt op te gaan en de hardware, waarmee de koppeling met het softwareplatform gemaakt wordt, te installeren bij machines. Afgerekend wordt volgens een abonnement model waarbij een maandelijks bedrag in rekening wordt gebracht.

De ambities van Jeroen reiken al weer verder: "We hebben een soort drietrapsraket in gedachten. Nu maken we domme machines slim. Een volgende stap is de samenwerking met machinebouwers zodat we onze standaard software met een aantal aanpassingen custom voor iedere machine kunnen maken. Uiteindelijk willen we doorgroeien en worden we de cloudomgeving voor machinebouwers en werken we met custom sensoren. Alles wat je maar wilt, kan gemeten worden en inzichtelijk worden gemaakt met ons systeem."
 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 3 2021

» Transitie: De lessen van Herman Wijffels
» MijnKennis: Cybercrime in het mkb
» Eindejaarsgeschenken: De beste waardering voor je collegas en zakenrelaties
» Column VTC: Crises dwingen tot nadenken
» Jong Management Achterhoek: Jeroen Beenes, Stratus IT
» Liberi: Weet je eigenlijk wel wat verzuim kost?
» Cbt resultaat uit opleiden: Waarde voor mens en bedrijf
» Gezocht: Achterhoekse meiden & vrouwen voor technische beroepen
» JAWS Enschede: De zoektocht naar technisch personeel
» Ondernemerschap: De kunst van het spreken
» De Graafschap Business Club: "De uitgelaten sfeer is nog altijd magnifiek"
» Column Marieke Bach: Zijn wie je werkelijk bent
» Kom in beweging met de 5 seconden regel
» Van (bijna) WIA naar gewaardeerde medewerker
» WSP Achterhoek: Samen blijven investeren in de Achterhoek
» Interview Corine Berkel, Mood Concepts: Eindelijk weer toekomstperspectief!
» Havezathe Carpe Diem: "Ooit gedacht aan een workshop schapendrijven tijdens uw vergadering?"
» Servicepunt Techniek Achterhoek-Liemers: Doorstartfase voor maatwerkoplossingen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by