Interview Henny Heuff: Ik heb geleerd om eerbied te hebben voor de huid

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 5 2022-2023



Henny Heuff is met haar 81 jaar een van de oudste ondernemers in de Achterhoek, maar haar uiterlijk en energieke houding geven die leeftijd zeker niet weg. Naar eigen zeggen dankt Henny haar persoonlijke en zakelijke succes aan de huidverzorging van Rosel Heim en de bewegingsleer Ismakogie. Oost-Gelderland Business ging met haar in gesprek in haar schoonheidssalon in Doetinchem.

Fotografie: Lisanne Cobussen


Henny Heuff werd in 1941 geboren en kon als kind goed leren. "Ik wilde net als de prinsessen van Oranje gaan studeren. Helaas hadden mijn ouders daar geen geld voor en ging ik op mijn vijftiende, drie maanden na het behalen van mijn ULO-diploma, op kantoor werken. Ik trouwde en had voor mijn dertigste drie kinderen." De liefde voor het schoonheidsvak ontstond begin jaren '70. "Mijn schoonzus had een eigen kapperszaak en vroeg of ik voor een zieke collega wilde invallen. Dat was de eerste keer dat ik met mijn handen aan iemands hoofd zat en ik vond het enorm interessant. Ik wilde kapper worden, maar mijn schoonzus zei dat ik daar te oud voor was. Toen besloot ik een oude droom na te jagen en schoonheidsspecialiste te worden." Na in 1976 haar STIVAS-vakdiploma in Arnhem te hebben behaald, opende Henny haar schoonheidssalon in de kapsalon van haar schoonzus. "Wij waren destijds één van de eersten die deze diensten gecombi-neerd aanboden. Uiteindelijk groeide mijn salon door en verhuisde ik in 1989 naar een eigen pand in Doetinchem."

Ismakogie

Henny is naast gediplomeerd schoonheidsspecialiste officieel docent en opleider in de Ismakogie. "Ik had na het openen van mijn salon al snel in de gaten dat alleen schoonheidsverzorging, en later ook voeding, niet genoeg is. Dan deed ik enorm mijn best met behandelingen, massages en een luisterend oor en vervolgens liep de klant sloffend de deur uit. Al mijn harde werken was voor niets geweest! Ook vertelden mensen mij over hun klachten en kwalen. Maar hoe kon het zo zijn dat zij om 10 uur's ochtends al moe waren? Zelf deed ik sinds mijn zeventiende aan ballet. Ik voelde me juist prima, maar ballet is niet voor iedereen. De oplossing vond ik in 1977 toen ik de Weense professor Anne Seidel leerde kennen. Zij gaf les in houding en beweging, genaamd Ismakogie. Het uitgangspunt van Ismakogie is dat je opnieuw op een natuurlijke manier leert bewegen waardoor je algehele conditie verbetert, je figuur op orde blijft en je gezicht gefacelift wordt. Ik besloot bij haar in de leer te gaan. In 1979 gaf ik mijn eerste lessen Ismakogie en een jaar later behaalde ik mijn diploma tot Ismakogiedocent. In het begin fietste ik heel Doetinchem af en huurde alle lokalen af, later reisde ik per trein door heel Nederland en volgden steden zoals Frankfurt en Hannover." In 1984 richtte Henny de Nederlandse Anne Seidel Ismakogie Vereniging op. In 2020 ontving zij een koninklijke onderscheiding voor haar verdiensten voor deze vereniging. In 2021 werd haar boek 'Bewegen als Levensfilosofie' gepubliceerd.

Rosel Heim

Ondertussen bleef Henny samen met haar medewerksters actief in de schoonheidssalon. Dankzij haar verdiensten mocht ze in 1985 toetreden tot de prestigieuze internationale werkgroep Lindauer Kreis. "Daar leerde ik Rosel Heim, haar dochter (en later haar kleindochters) en hun schoonheidsproducten kennen. Ik had het gevoel eindelijk antwoord op al mijn vragen te krijgen. Destijds werden merken aan de man gebracht via vertegenwoordigers. Maar die konden mij bijvoorbeeld nooit uitleggen welke stof in hun producten werkzaam was om stevige nagels te krijgen. Later ontdekte ik dat die stof via hun producten ook helemaal niet in je nagels terecht kon komen. Het mooie van het familiebedrijf van Rosel Heim is dat zij hele uitgebreide kennis hebben over de werking van de huid en huidherstel. Dit combineren zij met hun kennis over natuurgeneeskunde en het ontwikkelen van kwalitatief ongeëvenaarde producten op basis van stoffen die van nature in de huid aanwezig zijn. Zij weten precies wat wel en niet werkt. Hun uitgangspunt is een gezonde huid die je moet kennen en waarderen. Behandelen doe je met je handen, wanneer de huid iets extra's nodig heeft en om de klant tot rust te brengen.

Deze kennis combineer ik met liefde en aandacht voor mijn klanten, wat ik tijdens mijn vakopleiding heb meegekregen. De wereld van de schoonheidsverzorging van nu staat daar haaks op. Er komen steeds weer nieuwe behandelingen met apparatuur op de markt die je huid zouden verjongen en je rimpels gladder maken, zoals needling. Maar het enige wat die behandelingen doen, is het kapot krabben van de huid. Daardoor ziet de huid er tijdens het herstelproces een tijdje beter uit, maar vervolgens kan de huid dit proces niet meer volhouden en wordt de huid onnodig slechter en ouder. Ik heb in de loop der jaren diverse cursussen over de huid en huidverzorging gevolgd, zelf cursussen en trainingen gegeven en als spreker over huidverzorging en Ismakogie op diverse congressen over schoonheidsverzorging gestaan. Ik heb geleerd om eerbied te hebben voor de huid en eerst te kijken wat de conditie is, om vervolgens de juiste behandeling te zoeken. Wij gaan met Rosel Heim echt als rechercheurs op zoek naar de problemen die jouw huid vertoont. Wat mensen ook zouden moeten beseffen, is dat je de huid nu eenmaal niet jonger kunt maken. Wel kun je je huid optimaal verzorgen met de juiste producten, beweging, voeding en de juiste mindset. Dan zie je er over twintig jaar nog steeds goed uit."



Boerenverstand

Haar schoonheidssalon, Ismakogie en de producten van Rosel Heim zijn onlosmakelijk verbonden met de carrière van Henny. Maar ze benadrukt dat het volgen van haar eigen boerenverstand, "eigen wijs zijn", eveneens een belangrijke rol heeft gespeeld. "Ik stam uit de tijd dat mannen het zogenaamd beter wisten. Dan belde een vertegenwoordiger op die per se langs wilde komen met zijn apparaat, zelfs nadat ik wel tien keer had gezegd dat ik het niet zou kopen. Hij kwam alsnog helemaal vanuit Den Haag naar Doetinchem rijden en ging vervolgens weer boos weg. Of de lokale apotheker, die aan mij vroeg of ik niks beters kon worden dan schoonheidsspecialiste, terwijl de grote medische concerns van nu zich ook toeleggen op cosmetica die in de apotheken wordt verkocht." Ook het importeren van de producten van Rosel Heim ging niet zonder slag of stoot. "Ik kon geen importeur vinden. Men vond dat Rosel Heim niet genoeg aan reclame deed en ook de verpakking stond hen niet aan. 'Waarom ga je het dan niet zelf doen?', vroeg een klant uit het bekende ondernemersgezin van Duthler aan mij. Daarop besloot ik zelf importeur te worden. Inmiddels heb ik ruim 150 depositaires in het land. Samen met mijn team begeleid en train ik deze gediplomeerde schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten zodat zij precies weten hoe ze met de producten moeten werken."

Ook wat betreft het uitbreiden van haar bedrijf volgde Henny haar verstand en gevoel. "Ik had in België en Frankrijk actief kunnen zijn. Ik moest maar een tweede hypotheek nemen om meer te kunnen doen en investeren zodat ik dit van de Belastingdienst terugkreeg. Daar heb ik bewust niet voor gekozen. Ik ben opgegroeid met het principe dat je eerst geld moet verdienen om het uit te kunnen geven. Bovendien wil ik alles kunnen overzien en wil ik mijn klanten en depositaires persoonlijk kennen. Juist wanneer je een schoonheidsbehandeling ondergaat, geef je je als klant bloot. Je moet elkaar kennen en kunnen vertrouwen, dat is essentieel om een goed advies te kunnen geven. Dat vertrouwen mogen wij ook niet beschamen. Helaas is dat tegenwoordig toch een facet dat wordt ondergewaardeerd, ook door de nieuwe generatie schoonheidsspecialisten."

Qua leeftijd zou Henny zeker met pensioen kunnen, ook om plaats te maken voor de nieuwe generatie schoonheidsspecialisten. "Helaas is die generatie lastig te bereiken. Zij volgen een opleiding met een andere insteek en werken met producten en behandelmethodes waar ik zelf niet achter sta. Toch hoop ik van harte dat er een nieuwe generatie komt die wel oog heeft voor mijn manier van werken. Ik haal nog altijd enorm veel voldoening uit het werken met de producten van Rosel Heim en het lesgeven in huidverzorging en Ismakogie."


TIJD VOOR MEER BEWUSTZIJN

Wat is de beste manier om je huid te verzorgen? Volgens Henny Heuff doet de huidige generatie er verstandig aan om een paar generaties terug te kijken voor het goede voorbeeld. "Je moeder en je oma konden geen gekke verjongingscrèmes kopen, die bestonden niet. Ze smeerden hooguit een beetje vettigheid op hun gezicht. Ze rookten niet, slikten de pil niet, waren veel bezig en buiten, hadden minder last van stress en gingen niet buitenshuis uit werken. Hadden hun kinderen last van acné, dan werd daar bijna niets aan gedaan want dat ging vanzelf weer over. De vrouwen van nu leven vaak gehaast en gestrest, krijgen veel hormonen binnen, wonen in huizen met centrale verwarming, eten even snel op de bank en te vaak kant-en-klare voeding en vliegen de hele wereld over."

Natuurlijk hoort dit deels bij de realiteit van nu en zijn er gelukkig ook nog mensen die anders denken en bewuster leven, maar volgens Henny kun je wel degelijk letten op wat je eet en wat je op je huid smeert. "Baby's en kinderen hebben helemaal geen crème nodig. Indien je in de puberteit last hebt van een onrustige huid, kun je de huid een beetje helpen als dat nodig is. Waar je vooral op moet letten bij jeugdpuistjes is slechte voeding en het smeren van 'wonderproducten' die het nog erger maken. Vrouwen gebruiken sowieso veel te vroeg crèmes. Ook reinigen we de huid veel te vaak en veel te ruw, de huid is geen keukenvloer! Dat hoef je alleen 's avonds te doen, tenzij je een nachtdienst hebt gedraaid. Ook moet je nooit dikke klodders crème smeren of lotion, dat tast het regenererende vermogen van de huid aan. Ga ook nooit met veel nachtcrème op je huid naar bed, maar laat het goed intrekken." Wat uiteindelijk de beste crème voor jouw huid is, hangt af van hoe je huid eruit ziet. "Maar als een fabrikant beweert dat een bepaalde crème je jonger maakt of de rimpels minder diep maakt, adviseer ik altijd om dit vooral niet te kopen."

Kijk voor meer informatie op: hennyheuff.nl

 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 5 2022-2023

» Coverstory Limbourg & Partners: Kwaliteit boven kwantiteit
» Robotica: Sleuteltechnologie rukt op
» Femme Tech ondersteunt techniekvrouwen in de Achterhoek
» Credion Doetinchem over de financiering van uw mkb- onderneming
» Seesing Flex wil bijdragen aan het succes van werkend Achterhoek
» Interview Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Midden: Permacrisis bedreigt ondernemersplezier
» Column Pension@Work: Wanneer kun je met pensioen?
» Persoonlijkheid + opleiding = match bij Vink Kunststoffen
» Interview Henny Heuff: Ik heb geleerd om eerbied te hebben voor de huid
» Column NewDay: De mkber als (cybersecurity) stereotype
» Duurzaam ondernemen: Netcongestie noopt tot duurzame samenwerking
» Energie besparen: Op zoek naar laaghangend fruit
» Verduurzaming van monumenten
» Lapré Reclame: Echte aandacht voor de klant
» Tomesen Pluimveehouderij: Innovatief samenwerken in de regio
» AREHBO: Gespecialiseerde kennispartner voor veiligheidsissues op de werkvloer
» Column Marieke Bach: Impact op inzetbaarheid
» Literatuur
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by