VNO-NCW Midden: SmartHub Achterhoek en InnovatieFestival 2017

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 1 2017

De Achterhoek kent een zeer krachtige maakindustrie met een nationale en internationale rol van betekenis. Veel leden van VNO-NCW Achterhoek zijn actief in de (maak)industrie. Ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen zagen in de 'vierde industriële revolutie' geweldige kansen voor het creëren van een nieuwe, duurzame toekomst voor de regio, juist vanwege de hier florerende maakindustrie. Partijen hebben de handen ineengeslagen en onder de merknaam SmartHub Achterhoek worden inmiddels al stevige successen geboekt in de transitie naar Smart Industry. Vanuit VNO-NCW Achterhoek heeft voorzitter Peter Rikken zitting in de regiegroep Smart Industry. Bij smart industry integreer je informatie- en communicatietechnologie in de processen van organisaties, realiseer je slimmere, efficiëntere en meer hoogwaardige producten en diensten. Daar zijn Achterhoekers goed in en dat maakt de Achterhoek bij uitstek de plaats voor innovatie en de landingsplaats voor talent.

Smart verbinden

Van 8 t/m 21 maart stond de Achterhoek in het teken van het InnovatieFestival. Het InnovatieFestival is één van de activiteiten die bijdragen aan de regiobranding van SmartHub Achterhoek. Het InnovatieFestival is een groot jaarlijks meerdaags event in de Achterhoek waar jongeren, studenten, werkenden en ondernemers kunnen beleven wat er allemaal gebeurt op het gebied van smart industry en innovatie. Onder het thema 'smart verbinden' worden mensen en bedrijven met elkaar in contact gebracht rondom het onderwerp smart industry. Het doel is om meer talenten en ondernemers vanuit heel Nederland te interesseren om zich in de Achterhoek te ontwikkelen op het gebied van smart industry.

Meer instroom technisch onderwijs

VNO-NCW Achterhoek was vooral betrokken bij organisatie van de onderdelen Techniekdag & Week van de Techniek, de Open Dagen bij smart industry-bedrijven en bij de Ondernemersdag. De Techniekdag en Week van de Techniek dragen bij aan verhoogde instroom in het technisch onderwijs. Veel bedrijven hebben een tekort aan goed geschoold technisch personeel. Tijdens de Techniekdag en tijdens bedrijfsbezoeken in de Week van de Techniek maken jongeren kennis met diverse vormen van techniek.

Tijdens het InnovatieFestival openden ruim dertig smart industry-bedrijven, veelal leden van VNO-NCW Achterhoek, hun deuren om jongeren, studenten en inwoners te laten zien wat innovatie en smart industry inhoudt. Jongeren en inwoners krijgen een beeld van de ontwikkelingen en van de carrièremogelijkheden bij prachtige Achterhoekse bedrijven. Eenzelfde doel heeft 'CEO for a day', waarbij talenten tussen de 16 en 26 jaar meelopen met een directeur van een Achterhoeks bedrijf.

Achterhoekse Innovatieprijs

Tijdens de Ondernemersdag stond innovatie, de ondersteuning bij innovatie en de samenwerking tussen bedrijven centraal. Achterhoekse bedrijven leveren toe aan grote, wereldwijd opererende bedrijven. De Achterhoekse Innovatieprijs werd toegekend aan succesvolle samenwerking in de keten van bedrijven uit de Achterhoek met bedrijven buiten de regio.

Ook andere onderdelen van het InnovatieFestival dragen bij aan de doelstellingen van SmartHub Achterhoek. Tijdens de bètadag promoten meer dan twintig hogescholen en universiteiten hun opleidingsaanbod van bètastudies aan Achterhoekse jongeren en laten Achterhoekse bedrijven hun stage- en afstudeeropdrachten zien.

www.smarthub.nl


Op de Ondernemersdag van het InnovatieFestival 2017 zijn Trios Precision Engineering & JPT samen met Sirius Medical Systems de winnaars geworden van de 3e editie van de Achterhoekse Innovatieprijs. Namens de winnaars namen ? vlnr - Hubert Martens (Sirius), Ronald Reurink (Trios) en Mark Jansen (JPT) de prijs in ontvangst.Foto: Henk van Raaij
delen:

Oost-Gelderland Business nr 1 2017

» Coverstory BMV Advies: advies en opleidingen voor een veilige werkomgeving
» Week van de Techniek: Iedereen ziet het belang ervan in
» VNO-NCW Midden: SmartHub Achterhoek en InnovatieFestival 2017
» Nieuwe Algemeen Directeur Bronkhorst High-Tech
» Sanovo Technology: focus op het hele ei-verwerkende proces
» Nederlands MVO-keurmerk voor betonsector dient wereldwijd als voorbeeld
» Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016: Vergroten van urgentie is nodig
» Interview Martine Zuil: commercieel directeur De Graafschap staat haar mannetje
» MRKTNG.nl: geen enkele organisatie kan nog zonder
» Hermonde traint leiders vanuit eigen persoonlijkheid
» Gemeente Oost Gelre: vrouwen aan de politieke top
» Ingrid Coffeng van Dymato voelt zich op haar plek
» Jong Management Achterhoek stelt zich voor
» Engeltherm: altijd aangenaam binnen
» Business Flitsen
» Column ETL Dales: aangifte inkomstenbelasting 2016
» Column cbt: fouten maken mag als continu verbeteren het uitgangspunt is
» Smart Werken & prettig wonen in een bereikbare Achterhoek
» Circulair (ver)bouwen in 4 stappen
» Nieuwe generatie moet blijven ondernemen
» Aantrekkingskracht familiebedrijven op jongeren neemt toe
» Derde generatie Rouwmaat streeft naar strategisch partnerschap
» Carwash & Co: voor een schoon en net visitekaartje
» Dirkzwager: onderschat de impact van een bedrijfsovername niet
» Diligence begeleidt overnames binnen mkb met zorg
» Business flitsen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement