Artikel

13-09-2022 15:43

Wijnhandel Appeldoorn: Al 125 jaar een begrip in Gelderland

De liefde voor wijn is hem met de paplepel ingegoten: Arnoud Appeldoorn is de vierde generatie in zijn familie die aan het roer staat bij wijnhandel Appeldoorn uit Velp. De wijnhandel biedt meer dan alleen de verkoop van zorgvuldig geselecteerde wijnen. Zowel particulieren als ondernemers kunnen ook deelnemen aan wijnproeverijen.

 

Het is inmiddels 21 jaar geleden sinds Arnoud Appeldoorn wijnhandel Appeldoorn overnam van zijn vader Aart, die sinds 1967 het familiebedrijf runde. De huidige wijnhandel Appeldoorn begon in 1897 onder leiding van Aart Arnoldus Appeldoorn met de verkoop van sterke drank, maar inmiddels wordt de omzet voor 95 procent verkregen door wijnverkoop.

De wijnwinkel, met een bijzondere verzameling wijnen in de kelder, bevindt zich aan de Emmastraat in Velp en een monumentaal pand aan de Brugweg is geregeld het decor van wijnproeverijen, voor particulieren én ondernemers. Appeldoorn en zijn zevenkoppige team helpen klanten om wijnen te leren kennen en om tot de beste combinatie te komen met een bijpassende maaltijd. Dat gebeurt aan de hand van de wijnspijswijzer.

Samen met zijn deskundige team staat Appeldoorn dolgraag met beide voeten in de wijngaarden, in binnen- en buitenland. Hij is iemand die het belangrijk vindt om de wijnproducenten met wie hij wil samenwerken in de ogen te kunnen kijken en zo ook een persoonlijke band op te bouwen. Bovendien kan hij dan met zijn team ook de lokale wijnen proeven met een bijpassende maaltijd uit de regio. En volgens het principe van de familie Appeldoorn is een goede wijn een verrijking van een maaltijd. En van het leven!

Voor Arnoud Appeldoorn ontvlamde de liefde voor wijn al op jonge leeftijd. Hij hielp zijn vader dan met het bottelen. Zo mocht hij jubileumflessen van etiketten voorzien. Dat gebeurde in die tijd nog met behangerslijm. Dat moest secuur én snel gebeuren. Er moest ook in die jaren natuurlijk gewoon productie gedraaid worden. Eén cent per etiket kreeg Appeldoorn, zo verdiende hij als jonge jongen al een mooi zakcentje.

Druk om het familiebedrijf over te nemen heeft Appeldoorn nooit ervaren. Hij merkte dat wijn voor hem een passie werd, net als bij zijn vader, grootvader en overgrootvader. In de voetsporen treden van zijn familieleden, ziet Appeldoorn nog altijd als iets speciaals. De manier van wijn produceren is in al die jaren van wijnhandel Appeldoorn ook niet tot nauwelijks veranderd. Hooguit schroefdoppen in plaats van alleen kurken.

Nee, of er een nieuwe generatie van de familie Appeldoorn het roer gaat overnemen, weet Arnoud Appeldoorn nog niet. Hij heeft weliswaar vier kinderen, maar samen met zijn vrouw laat hij hen vrij in hun keuze. En wellicht zijn er nog tussen de neven en nichten geïnteresseerden, gaf hij al eens aan. Nee, over de toekomst van wijnhandel Appeldoorn maakt Arnoud Appeldoorn zich geen zorgen. Hij bouwt verder op de weg die door zijn voorvaderen is geplaveid en die hij nu op zijn wijze bewandelt.

Ga voor meer informatie naar www.appeldoorn.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by