Column

08-02-2023 09:06

Column Pension@Work: Wanneer kun je met pensioen?

Vanaf het moment dat de AOW in 1957 is ingegaan, waren we in Nederland gewend aan een pensioenleeftijd van 65 jaar. Dat was fijn en overzichtelijk, iedereen wist waar hij aan toe was en op welke moment het pensioenpotje gevuld moest zijn. Tegenwoordig is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Daardoor is het helaas niet meer zo duidelijk wanneer je met pensioen kunt.
 

Waarom stijgt de AOW-leeftijd?

Een belangrijke reden voor de stijging van de AOW-leeftijd is de stijging van de levensverwachting. In 1957 was de levensverwachting van een 65-jarige 14,7 jaar. In 2028 bedraagt deze volgens het CBS 21,05 jaar! Dat betekent dat de Staat aan de gemiddelde Nederlander 6,35 jaar langer AOW moet betalen. Als we ook de vergrijzing in het plaatje betrekken (er zijn nu meer mensen met recht op een AOW-uitkering en minder mensen die het moeten opbrengen dan in 1957) dan is het duidelijk dat een AOW-leeftijd van 65-jaar veel te duur is geworden.

Wat is de verwachte AOW-leeftijd?

De AOW-leeftijd is sinds een aantal jaar gekoppeld aan de levensverwachting. De levensverwachting stijgt, de AOW-leeftijd dus ook. Om ervoor te zorgen dat mensen hierop kunnen anticiperen, moet een stijging van de AOW-leeftijd 5 jaar van tevoren worden aangekondigd. Voor de komende jaren ziet het plaatje er als volgt uit:

Jaar                    AOW-leeftijd

2023                  66 en 10 maanden

2024-2027         67 jaar

2028                  67 en 3 maanden

Dat is allemaal heel leuk, denk je nu misschien, maar wat bekent dit voor mij?

Vanaf welke leeftijd krijg ik AOW?

Dat is een goede vraag maar het eerlijke antwoord daarop is: Dat weten we niet! Het is immers niet bekend hoe de stijging van de levensverwachting zich gaat ontwikkelen. De verwachting is echter wel dat de stijgende trend wordt voortgezet. Om toch een indicatie van de AOW-leeftijd te kunnen geven, heeft de Sociale Verzekeringsbank een AOW-rekentool op de website gezet. Daarmee kun je berekenen wat voor jouw de te verwachten AOW-leeftijd is. Hieronder staan enkele uitkomsten uit de tool:

Leeftijd                verwachte AOW-leeftijd

20-jarige              70 jaar

30-jarige              69 en 6 maanden

40-jarige              69 jaar

50-jarige              68 jaar

60-jarige              67 en 3 maanden

De verwachting is dat de AOW-leeftijd de komende 40 jaar gematigd zal stijgen.

Moet ik werken tot mijn 70e?

Voor iemand die op dit moment 20 jaar oud is, ziet het ernaar uit dat hij pas AOW zal ontvangen vanaf zijn 70e. Is daar dan niets aan te doen, moet je doorwerken tot de AOW-leeftijd?

Maak je eigen plan!

Uiteraard hoeft dat niet. Maar als je het niet wilt, doorwerken tot je 69e of 70e, dan moet je actie ondernemen! Dan moet je er zelf voor zorgen dat je eerder kunt stoppen met werken. Het beste wat je kunt doen, is er nu een plan voor maken en direct beginnen met het uitvoeren ervan. Stel je bent nu 40 jaar oud en je wilt op je 65e stoppen met werken. Dan heb je dus nog 25 jaar om ervoor te sparen, dat is normaal gesproken goed te doen. Maar hoe langer je wacht des te moeilijker het wordt!

Wacht daarom niet langer en maak je eigen plan!


Remco Havekes, Pensioenadviseur & Financieel Planner Eigenaar Pension@Work

Fotografie: Natasja Wolf, Wolf Creatives
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by