Nieuws

11-10-2021 17:37

Met je bedrijf de Cloud in, dit is waarom

De ontwikkelingen op het gebied van ICT en gegevensbeheer gaan heel erg snel. De tijd dat we nog druk waren met het stofvrij bewaren van floppy-disks ligt alweer jaren achter ons. Dat geldt ook voor het vervoeren van beeld, geluid en tekst op USB-sticks, geheugenkaarten, dvd’s en meer. Feitelijk kunnen we het opslaan van gegevens op drie verschillende manieren indelen:

- Analoog. Denk aan een aantekeningen die worden opgeschreven in een schrift of boekje. Ook de videoband, audiocassette en grammofoonplaat valt onder analoog. Hoewel er altijd nog een generatie is die graag met pen aantekeningen maakt, kiest de jongere generatie er voor om direct mee te typen op een laptop. Ook het gebruik van een smartphone om gesprekken ter plekke op te nemen is tegenwoordig heel normaal.

- Digitaal, dan hebben we het over een CD, USB-stick, DVD of de SD-kaart. Deze digitale gegevensdragers stop je gemakkelijk in je tas om mee te nemen en te gebruiken als dat nodig is. Daar staat echter tegenover dat digitale gegevensdragers gevoelig zijn voor verlies of diefstal.

- Cloudopslag, het opslaan van tekst-, geluid- en beeldbestanden in een datacenter zodat je er altijd en overal beschikking over hebt. Je hoeft nu niet bang meer te zijn dat iemand met je meeleest (aantekeningen), of dat je je USB-stick per ongeluk achterlaat in de computer van je collega.

Waarom veel mensen de Cloud best wel eng vinden
Veel mensen durven belangrijke gegevens in een Cloud opslaan nog niet aan. Ze zijn bang voor diefstal van informatie. Als je aan ze vraagt om dat uit te leggen komen ze echter niet ver en blijkt vooral dat de Cloud vooral heel ontastbaar is. De informatie kan niet worden vastgehouden in de vorm van een boek of een bestand. Ze zijn daarom bang voor het verlies van gegevens door bijvoorbeeld hackpogingen of het ongeautoriseerd inloggen van buitenaf.

Angst voor de Cloud is ongegrond
Op het moment dat je er als bedrijf voor kiest om te gaan werken in de Cloud zul je meteen merken dat er geavanceerde beveiligingssystemen actief zijn. Medewerkers die in de Cloud werken moeten geautoriseerd zijn en dit kunnen aantonen met behulp van een IP-adres en inloggegevens. Gegevens die van en naar de Cloud worden gestuurd zijn altijd versleuteld met behulp van TLS (Transport Layer Security). Dan zijn er ook nog functies die meteen reageren als er bestanden worden verwijderd of personen willen inloggen waarvan de autorisatie niet op orde lijkt te zijn.

De vijf voordelen van werken in de Cloud
1) Wereldwijd samenwerken en altijd en overal toegang tot je gegevens. Zorg dat je zakelijke middelen aan je werknemers aanbiedt, zoals laptops en smartphones. Er bestaan websites waarop je gemakkelijk laptops, smartphones en abonnementen kunt vergelijken. Thuiswerken, onderweg of op kantoor, er zijn geen grenzen. Als je met een Cloud wil gaan werken, vergeet dan niet om zakelijke middelen aan je werknemers te bieden. Denk aan laptops, maar ook aan smartphones met sim only en onbeperkt internet. Zo kan het hele bedrijf overal de Cloud in.

2) Gegevens koppelen of selecteren met één druk op knop. Zijn al je gegevens op de juiste manier opgeslagen, dan is het heel eenvoudig om bijvoorbeeld te selecteren op klantgegevens, zoals locatie en interesses om heel gericht contact op te nemen. Dit kan ook via een zogenaamde telefooncentrale in een Cloud worden geregeld.

3) Het onbeperkt opslaan van gegevens. Geen gedoe met een harde schijf die vol zit, of een smartphone die weigert om nog een foto te maken. Sla het meteen op in de Cloud, en je kunt er altijd en overal bij. Zorg voor smartphones met sim only en onbeperkt internet zodat je overal op internet kunt door bijvoorbeeld een hotspot te maken.

4) Zeer goede beveiliging van je bestanden. Opslaan in de Cloud is veiliger dan opslaan op analoge of digitale drager.

5) Altijd de nieuwste updates van software en antivirusprogramma’s op je eigen computerapparatuur zodat je bestanden veilig in de Cloud worden opgeslagen.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement