Nieuws

21-07-2022 08:36

WW in Gelderland ook in juni verder gedaald, beroepen in de beveiliging bieden goede kansen op werk

Ook in juni is het aantal WW-uitkeringen in Gelderland verder gedaald. In de Achterhoek daalde de WW met 3,1% het sterkst. In Rijk van Nijmegen was de daling met 0,5% het minst sterk van alle Gelderse regio’s. De daling van de WW gaat gepaard met toenemende kansen voor werkzoekenden voor steeds meer beroepen. Op niveau mbo-2 en mbo-3 bieden beroepen in de beveiliging goede kansen.

Aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek gedaald tot net boven de 2.000
In de Achterhoek verstrekte UWV eind juni 2022 nog 2.096 WW-uitkeringen. Dat zijn 66 WW-uitkeringen minder dan een maand eerder en 920 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek 3,1% lager dan een maand geleden en 30,5% lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind juni 2,5% lager dan de maand daarvoor en 32,6% lager dan een jaar geleden.

Beroepen in de beveiliging bieden goede kansen op werk
De coronacrisis miste zijn uitwerking niet in de beveiliging. Er was meer vraag naar toezichthouders/buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) voor het handhaven van de coronamaatregelen. In de evenementenbranche en de luchtvaart was er juist aanzienlijk minder vraag naar mensen met een beveiligingsberoep. Door lockdowns, reisbeperkingen en afgelaste concerten en evenementen was plots veel minder werk voor beveiligers. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 herstelde de branche zich. Het aantal vacatures groeide en kwam in de zomermaanden van 2021 al uit boven het niveau van vóór corona. Dat herstel zet door: in het eerste kwartaal van 2022 stonden in Gelderland ruim 200 vacatures open voor beroepen in de beveiliging. In bijna de helft van de vacatures worden objectbeveiligers gevraagd en in een kwart van de gevallen gaat het om toezichthouders. Voor werkzoekenden zijn er dan ook goede kansen om een baan in de beveiliging te vinden op diverse mbo-niveaus, zoals voor: objectbeveiligers, toezichthouders/boa’s en verkeersregelaars.

Enkele kansrijke beroepen in de beveiliging
UWV werft voor MB All kandidaten die in drie maanden, met behoud van uitkering, worden opgeleid tot boa.Via ROC Diensten Nijmegen worden beveiligers niveau 2, met behoud van uitkering, in circa acht maanden opgeleid. Ouderen en kandidaten vanuit WAO/WIA zijn meer dan welkom bij ROC Diensten.Daarnaast werkt UWV samen met de Globe groep om verkeersregelaars op te leiden (3 dagen / binnen ca. 2 weken). Om voor een leerwerktraject (BOL) in aanmerking te komen is het belangrijk dat je flexibel bent in werktijden en dat je in het bezit bent van een rijbewijs en eigen vervoer.

De UWV publicatie Personeelstekorten in beveiligingsberoepen geeft meer informatie over de arbeidsmarkt van beroepen in de beveiliging.

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by