MKB wachtte in 2021 gemiddeld 43 dagen op betaling
De wettelijke betaaltermijn voor betalingen van grote bedrijven aan mkb'ers wordt gehalveerd: binnenkort moeten deze facturen binnen 30 dagen worden voldaan. De afgelopen 11 maanden kreeg een mkb-bedrijf echter gemiddeld na 42,8 dagen zijn facturen betaald. Grote bedrijven moeten dus aanpassingen doen om de nieuwe betaaltermijn te hanteren, maar in hoeverre gebeurt dit? De intentie is er, stelt bedrijfsinformatiespecialist Graydon, maar een deel van het grootbedrijf kent zijn leveranciers onvoldoende. Terwijl de impact op hun cashflow behoorlijk kan zijn, staat dit onderwerp bij veel ondernemingen nog niet of te laag op de agenda.
In 2021 werd een factuur in Nederland gemiddeld binnen 38,4 dagen voldaan. Het betaalgedrag verslechtert in het algemeen, maar van het grootbedrijf naar het midden- en kleinbedrijf in het bijzonder: mkb-ondernemingen kregen in oktober en november 2021 pas na 44,1 dagen betaald. Om deze ondernemers te beschermen en een financieringsgat van 55 miljard euro te helpen dichten, moet dit aantal flink naar beneden worden geschroefd, wat heel wat aanpassingsvermogen vergt van het grootbedrijf.
Voor de wetgeving geldt dat een bedrijf tot het mkb behoort wanneer er voor twee opeenvolgende jaren wordt voldaan aan twee van deze drie kenmerken: er werken minder dan 250 personen, de jaaromzet bedraagt maximaal 40 miljoen euro en het jaarlijkse balanstotaal is maximaal 20 miljoen euro. Niet alle benodigde informatie is echter voor alle kleinere bedrijven bekend en bij sommige data is het een kwestie van interpretatie. Daarnaast kan het tijdrovend zijn om de wettelijke specificaties toe te passen op complexe bedrijfsstructuren, zoals een dochteronderneming van een groot moederbedrijf: naast de inventarisatie van individuele leveranciers moeten dan bijvoorbeeld ook gedeponeerde aansprakelijkheidsverklaringen worden gecontroleerd. De wetswijziging roept dan ook veel vragen op bij het grootbedrijf, vooral bij organisaties gericht op werkkapitaal.
Meerderheid ondernemers behaalt betere bedrijfsresultaten door opvolgen fiscaal advies
Met fiscaal advies behaalt de Nederlandse ondernemer betere bedrijfsresultaten dan zonder. Dat zegt een ruime meerderheid (65%) in onderzoek onder 273 ondernemers uitgevoerd door Nextens, leverancier van fiscale aangifte software en onderdeel van RELX. Het advies van fiscaal adviseurs wordt dan ook massaal opgevolgd: 63 procent van de ondernemers zegt dit altijd netjes te doen.
Ondanks de toegevoegde waarde van fiscaal adviseurs, willen ondernemers niet continu bezig zijn met belastingaangiftes. Slecht 37 procent heeft het hele jaar door behoefte aan fiscaal advies.
Verwachtingen over de fiscaal adviseur
Nederlandse ondernemers verwachten veel van hun fiscaal adviseurs. Zo hechten zij meer waarde aan het advies dat de fiscaal adviseur geeft dan aan het doen van de belastingaangifte (65%). Daarnaast verwacht negen van de tien ondernemers dat de persoon die de belastingaangiftes doet ook proactief fiscaal advies geeft.
Juliette Goetzee, Managing Director bij Nextens: "We begrijpen maar al te goed dat de fiscale kant van het hebben van een onderneming soms ingewikkeld kan zijn. Het is dan ook niet zo gek dat zij meer verwachten van hun fiscaal adviseur. Het is prettig als de belastingaangifte uit handen wordt genomen, maar de echte toegevoegde waarde zit in het geven van advies. Door ondernemers bijvoorbeeld te wijzen op bepaalde fiscale regelingen, kunnen zij veel voordelen behalen en geld besparen."
Deel je nieuws met Oost-Gelderland Business
Een overname, een verhuizing, een jubileum, een uitbreiding van het team, een nieuw initiatief of een nieuw product; elk bedrijf heeft wel iets interessants te melden. Oost-Gelderland Business publiceert dit graag voor je op de website! Heb je een leuk nieuwtje of een interessant idee voor een artikel, stuur dan een e-mail naar hoofdredacteur Sofie Fest via sofie@vanmunstermedia.nl.