Week van de Techniek, week van het MAKEN

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 2 2022


Jolien Heeman met Noor (links) en Jennifer op de Mariaschool in Ulft. Foto: Carlo Stevering


Zelf het snelste robotje programmeren. De wereld van morgen verkennen met vragen als: 'Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto's in 2050?' Zien wat er gebeurt als je twee stofjes mengt: verandert de geur, kleur of gaat het bruisen? Of juist iets superambachtelijks doen: een sleutelhanger smeden. Het kon allemaal tijdens de Week van de Techniek in april. Zo'n 3.500 leerlingen van basisscholen in de Achterhoek lieten zich onderdompelen in de wereld van programmeren, ontwerpen, maken en chemie.

Tekst: Susan Heimplaetzer, 8RHK ambassadeurs
 

Les van 'technische' vrouwen

Jongens en meiden in de groepen 7 van vijftien basisscholen in Doetinchem, Oude IJsselstreek en Bronckhorst kregen les van vrouwelijke professionals, variërend van productontwerper tot assemblagemedewerker tot eigenaar van een maakbedrijf. Om te laten zien hoe hip en cool techniek kan zijn en ook: dat een vrouw met een technisch beroep heel gewoon is.

"Mama kan alles maken"

Jolien Heeman is sinds 2007 industrieel productontwerper bij Van Raam. "Als kind was ik continu aan het tekenen, knutselen en onderzoeken." Ook haar drie dochters krijgen daar alle ruimte voor. "Mama kan alles maken", zeggen ze. Jolien geeft al acht jaar voorlichting aan ouders en leerlingen over werken in een technisch beroep. Dat doet ze bij het VHTO, een experticecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Voor de Week van de Techniek gaf ze andere vrouwelijke rolmodellen tips voor hun les. "Dat je daar als vrouw staat, is al belangrijk. Spreek zowel de meiden als de jongens aan. Vertel op een concrete manier over jouw beroep. En stel vragen waardoor ze zelf dingen ontdekken."


"Het aandeel van vrouwen op de technische arbeidsmarkt is 14%. Dit percentage moet gewoon omhoog. Vrouwen zijn het onbenutte potentieel dat wij heel hard nodig hebben om maatschappelijke uitdagingen aan te kunnen." Thea Koster, voorzitter Techniekpact


Gastles Leonie Dijkhof (IIME) op de OBS Mozaïek in Doetinchem

"Nieuwe dingen bedenken"

In de les van Jolien ontdekken de leerlingen dat alles wat er in het klaslokaal te zien is, eerst door iemand is ontworpen. Tot de bril op hun neus en het etui met hun pennen. Wat niet? 'Wijzelf!' is het antwoord. Ze laat een dia van een aangepaste fiets zien. Waarom zit er geen gewoon zadel op? Hoe kan iemand zonder armen toch een fiets besturen? Jolien vraagt de elfjarigen daarna om met een vel papier een naambordje te ontwerpen dat voldoet aan een 'programma van eisen' zoals dat bij industrieel ontwerpen ook gebeurt. Het moet rechtop blijven staan en vanaf een afstand leesbaar zijn. Dat valt soms nog niet mee.

Wat vinden ze van techniek? "Ik vind techniek leuk omdat je allemaal nieuwe dingen kunt maken", zegt een meisje beslist. Willen ze later een technisch beroep? De meesten weten het nog niet. Maar ze doen enthousiast mee aan de twee quizzen over techniek die Jolien heeft bedacht.

Vrouw kijkt naar de mens

Jolien: "In mijn werk als ontwerper zie ik dat mannen vooral kijken of iets technisch klopt, vrouwen verplaatsen zich vaak beter in de gebruiker: wat heeft die nodig? Is direct duidelijk hoe een product werkt? Of moet je eerst de handleiding helemaal doorlezen? Dat heet intuïtief ontwerpen: met oog voor de mens die dagelijks al die voorwerpen gebruikt." Alleen al daarom zijn vrouwen meer dan welkom in technische beroepen.

 

Deze vrouwen waren rolmodel tijdens de Week van de Techniek:

Jolien Heeman, industrieel ontwerper bij Van Raam, Carolien Nijhuis, manager/eigenaar Nijhuis Group, Leonie Dijkhof, manager IIME, Bianca Lowik, procesbegeleider BINX, Martha Lammers, docent Industrieel Product Ontwerpen CC Schaersvoorde, Ruth Sluiskes, student Produceren Installeren en Energie CC Schaersvoorde, Jenny Wouters, assemblagemedewerker Intralox, Adelin Lankveld, employer brand manager GOMA, Danique Kerkwijk, monteur woningbouw en utiliteitsbouw Pola Installaties, Inou Heideman, commercieel manager Teneo IoT BV, Anne Marie Willemsen, eigenaar TeamDoet en technisch bedrijfsconsulent.

Samen maken zij zich sterk voor meer meiden en vrouwen in technische beroepen.

 

Wij zijn 8RHK ambassadeurs: Achterhoekse ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheid. Eén van onze speerpunten is het opleiden, behouden & aantrekken van technische talenten voor de Achterhoek. 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 2 2022

» Hoe ga je als familiebedrijf met de nieuwe crises om?
» Duurzaam ondernemen: Gebouwverduurzaming aantrekkelijk en verplicht
» Column MijnKennis: Beste tip voor een AOV? Sluit 'm vooral af als het je goed gaat qua gezondheid
» Literatuur
» Column NewDay: Leveranciersmanagement, ontzorging tegen cybersecurity?
» Pension@Work: Het is voor bedrijven een flinke klus, maar ook een kans
» Interview Walt Raaf, Raaf Theater: Je moet niet te veel de kunstenaar willen zijn
» Spanning op de arbeidsmarkt neemt toe
» Grensland College biedt praktijkgericht hbo-onderwijs voor alle branches
» Week van de Techniek, week van het MAKEN
» Het belang van vitale medewerkers
» Re-integratie in tijden van corona: Maatwerk gevraagd
» Column Marieke Bach: Niks doen is niet nutteloos!
» Zakenautotestdag Oost-Gelderland Business: Algemene impressie
» Testverslag BMW i4 eDRIVE, BMW Broekhuis Doetinchem
» Testverslag iX40, BMW Broekhuis Doetinchem
» Testverslag Ford Mustang Mach-E, Wensink Ford Doetinchem
» Testverslag Opel Corsa-e, Broekhuis Opel Doetinchem
» Testverslag Opel Vivaro-e, Broekhuis Opel Doetinchem
» Testverslag Volvo C40, Harrie Arendsen
» Testverslag Volvo V60 T6 Recharge, Harrie Arendsen
» Testverslag LEXUS NX 450h+, Lexus Arnhem
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by