Zakenautotestdag Oost-Gelderland Business: Algemene impressie

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 2 2022



De afgelopen jaren heeft de evolutie van auto's een enorme vlucht genomen en dat is nog maar het begin van een totale omslag naar nieuwe, duurzame mobiliteit. Hoe staat het ervoor met de ontwikkelingen? Dat konden de deelnemers aan de zakenautotestdag van Oost-Gelderland Business op donderdag 14 april uitgebreid ervaren.

Fotografie: Marcel Krijgsman

Op een mooie, zonnige doordeweekse dag werden de deelnemers verwelkomd bij Havezathe Carpe Diem. Met een uitstekende lunch als basis begonnen zij aan een dynamisch programma van testritten, met tussenstops bij Carwash & Co en Gastronomie De Luifel om van auto's te wisselen. Voor een groep van elf afgevaardigden van het bedrijfsleven in de regio betekende het beproeven van een select gezelschap actuele personenwagens enerzijds een ontspannen middag tussen de dagelijkse drukte door en anderzijds een interessante kennismaking met technologie die de weg naar de toekomst wijst.

Kruispunt

Na meer dan een eeuw totale heerschappij van verbrandingsmotoren staat de auto-industrie nu op een kruispunt, aangespoord door de belangrijke maatschappelijke trend naar verduurzaming. Sommige merken richten het vizier op volledige elektrificering en geven te kennen dat ze voor 2030 volledig afscheid nemen van benzine- en dieseltechniek, andere producenten houden een wat gematigder tempo aan, met hybrides - al dan niet in een stekkervariant - als tussenstap om de consument rustig aan de overgang te laten wennen. Bepaalde fabrikanten geloven sterk in waterstof, dat voorlopig alleen zijn toepassing vindt in de vorm van brandstofceltechnologie, waarbij na een chemisch proces toch 'gewoon' een elektromotor de wielen aandrijft. Ondertussen lijken de traditionele krachtbronnen nog niet zomaar uitgespeeld, want achter de schermen werken invloedrijke partijen als Shell aan synthetische brandstoffen, die de schadelijke uitstoot drastisch reduceren.

Steeds meer te beleven

De verduurzaming houdt de gehele industrie continu bezig, maar daarnaast ontwikkelen auto's zich ook op andere vlakken in een stormachtig tempo. Los van modeltrends, zoals de momenteel geliefde crossovers en SUV's, tekenen zich blijven-de veranderingen af. Kijk bijvoorbeeld naar de toenemende connectiviteit oftewel de mate waarin niet alleen het multimediasysteem, maar het gehele voertuig in verbinding staat met de gebruiker én met geselecteerde partijen van buitenaf. De fabrikant stuurt updates door de lucht heen, de dealer onderneemt actie bij een storingsmelding en auto's lichten elkaar en daarmee hun inzittenden in over incidenten op de weg of andere dreigende gevaren. Dit laatste past goed bij de algehele verschuiving naar een veiligheidsniveau dat het menselijk falen ondervangt. Dat gebeurt met behulp van sensoren, camerasystemen en actieve hulpmiddelen die zich kenmerken door een ongeëvenaard reactievermogen en een handelswijze die niet wordt beïnvloed door stemming en emoties. Maken al die 'beschermengelen' autorijden saai? Integendeel, er valt steeds meer aan boord te beleven, enerzijds door de voortdurend toenemende veelzijdigheid van infotainment en anderzijds door slimme vondsten die de bestuurder en zijn passagiers aangenaam kunnen verrassen. Dan praten we nog niet eens over het flitsende acceleratiepotentieel van met name elektromodellen.

Kennis bijspijkeren

Veel van die ontwikkelingen mochten de proefrijders tijdens de zakenautotestdag uitgebreid uitproberen of zogezegd 'over zich heen laten komen'. Het aanbod van testauto's was conform de vraag naar duurzame mobiliteit grotendeels elektrisch. De sessies duurden feitelijk te kort om in alle functies en gadgets te duiken, maar de oplettende deelnemer met interesse in nieuwe voorzieningen kon aardig wat noviteiten ontdekken.


Testrijders

Plusbus de Liemers, Theo van Leeuwen en Mark Theunissen

VTC Travel Solutions, Henk Vellekoop

Vermogensadvies en meer BV, Ap Meulenveld

Evofenedex, Dhr. Peterse

View Document Management, Wilfred Bussink

Uitspanning 't Peeske, Sven Rosendaal en G Bulsink

Rijschool 't Gerij, Jeanette Donker

Bomers Holding BV, Peter Bomers

JPR Advocaten, Lucas Bloemers

Uw Droom Onze Klus .nl, Rob de Graaf


Dealers

Broekhuis Opel, Rudie Regelink

Ford Wensink Doetinchem, Ivo Rabelink

Harrie Arendsen, Dirk Breukink en Loek Arendsen

Lexus Arnhem, Johan Greven

Broekhuis BMW, Niels Kluvers en Wim Buitendijk

 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 2 2022

» Hoe ga je als familiebedrijf met de nieuwe crises om?
» Duurzaam ondernemen: Gebouwverduurzaming aantrekkelijk en verplicht
» Column MijnKennis: Beste tip voor een AOV? Sluit 'm vooral af als het je goed gaat qua gezondheid
» Literatuur
» Column NewDay: Leveranciersmanagement, ontzorging tegen cybersecurity?
» Pension@Work: Het is voor bedrijven een flinke klus, maar ook een kans
» Interview Walt Raaf, Raaf Theater: Je moet niet te veel de kunstenaar willen zijn
» Spanning op de arbeidsmarkt neemt toe
» Grensland College biedt praktijkgericht hbo-onderwijs voor alle branches
» Week van de Techniek, week van het MAKEN
» Het belang van vitale medewerkers
» Re-integratie in tijden van corona: Maatwerk gevraagd
» Column Marieke Bach: Niks doen is niet nutteloos!
» Zakenautotestdag Oost-Gelderland Business: Algemene impressie
» Testverslag BMW i4 eDRIVE, BMW Broekhuis Doetinchem
» Testverslag iX40, BMW Broekhuis Doetinchem
» Testverslag Ford Mustang Mach-E, Wensink Ford Doetinchem
» Testverslag Opel Corsa-e, Broekhuis Opel Doetinchem
» Testverslag Opel Vivaro-e, Broekhuis Opel Doetinchem
» Testverslag Volvo C40, Harrie Arendsen
» Testverslag Volvo V60 T6 Recharge, Harrie Arendsen
» Testverslag LEXUS NX 450h+, Lexus Arnhem
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by