Column Marieke Bach: Geen Idee? Dat is oké!

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 4 2023

Fotografie Leny Janssen

Het lijkt erop dat de meeste mensen altijd een antwoord of een mening paraat hebben. Over welk thema het ook gaat. Maar wat nou als je dat niet hebt? Dat je geen mening hebt of het gewoon niet weet. Kan dat nog in deze tijd van controle, verwachtingen en geforceerde meningen?


Een mening, een antwoord

Het wekt al gauw de indruk van een hoge intelligentie of getuigt van veel algemene kennis. Maar laten we eens eerlijk zijn: hoe belangrijk is het echt? Ik betrap mezelf er direct op dat ik nu weer vraag naar een mening. Zou het niet heerlijk zijn als je mag aangeven dat je het even niet weet? Nog geen idee hebt of zelfs geen mening wilt hebben. Is dat erg?

Het vraagt wel een bepaalde mate van acceptatie. Het oké zijn met jezelf en kunnen ontspannen in de beleving van het 'niet weten'. Mensen met deze persoonlijke eigenschap vertrouwen erop dat antwoorden, meningen of inzichten zich op het juiste moment aandienen. Uit eigen ervaring kan ik stellen dat het bij mij zo werkt. Wat niet werkt, is onder druk antwoorden bedenken of een mening geven. Dat geeft meestal niet de juiste input.

Een voorbeeld

In mijn werk ontving ik een specialistische vraag over een thema dat ik nog niet eerder bij de hand had. Ik wist het antwoord niet en had er ook geen mening over. Ik kon twee dingen doen: in de stress schieten en onrustig op zoek gaan naar het antwoord. Of rustig blijven met de gedachte: ik weet het nu even niet, maar het gaat vast goedkomen. Bijzonder genoeg sprak ik een dag later een collega die toevallig met dezelfde situatie te maken heeft gehad. Voilà, daar kwam mijn antwoord. Heerlijk toch?

Voor mijn werk als adviseur duurzame inzetbaarheid, spreek ik veel mensen. Het valt mij ook op dat mensen zich soms achter het 'niet weten' kunnen verstoppen. Anderen gaan twijfelen aan zichzelf, worden onzeker als ze in een situatie van 'niet weten' terecht komen. Bang om te worden veroordeeld. Maar getuigt het niet van eerlijkheid en openheid, als je aangeeft dat je iets niet weet? Het heeft iets sereens.

Mijn tip

No answers? Let it be! Maak er geen probleem van, dan wordt het ook geen probleem. Test jezelf aan de hand van de volgende stelling: in de juiste omgeving met de juiste mensen, werk of privé, zal het 'niet weten' nooit een probleem zijn. Wordt het 'niet weten' door jouw omgeving niet geaccepteerd? Vraag jezelf dan af of je wel op de juiste plek bent of met jezelf in balans bent.

Het even niet weten en dat kunnen aangeven, heeft wat mij betreft ook iets krachtigs. Je komt sterk en zelfverzekerd over. Het laat zien dat je het thema serieus neemt en niet zomaar iets wilt roepen. Het ervaren van een 'niet weten' moment is dus helemaal niet erg! Misschien maakt het jouw antwoord of mening zelfs waardevoller als het even op zich laat wachten.


Marieke Bach, Adviseur Duurzame Inzetbaarheid

www.mariekebach.nl

 

 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media