Vier vragen over grenzeloos ondernemen

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 1 2024

Simon Böing-Messing begeleidt Nederlandse en Duitse ondernemers die in het buurland zaken (willen) doen.

Ondernemen over de Duitse grens biedt jou als ondernemer kansen. Maar waar moet je beginnen en hoe pak je het aan? Dit zijn de vier meest gestelde vragen van ondernemers.

Tekst: 8RHK ambassadeurs


1. Wie kan mij helpen bij grenzeloos ondernemen?

Wie grensoverschrijdend wil ondernemen, heeft veel praktische zaken om te regelen. Denk aan contracten, juridische zaken, technische specificaties, marktonderzoek en marketing en communicatie. Ook zijn er verschillen in arbeidsrecht, sociale verzekeringen en belastingwetgeving tussen de twee landen. Voor actuele wetgeving en belastinginformatie kun je als ondernemer aankloppen bij organisaties als de GrensInfoPunten, de vestigingen van Euregio en het Internationaal Netwerkbureau.

2. Hoe bereid ik me voor op samenwerking met Duitsland?

Het meest uitdagende van ondernemen over de grens zijn de cultuurverschillen tussen Duitsland en Nederland. Simon Boeing Messing, matchmaker van het Internationaal Netwerkbureau/Zerebras.de: "Nederland en Duitsland hebben een unieke band, maar bij ondernemers die grensoverschrijdend willen werken, schort het vaak aan de voorbereiding. We denken aan beide kanten van de grens te makkelijk over samenwerken, juist omdat we zo dicht bij elkaar wonen. Nederlanders beginnen vaak gewoon en weten op een bepaald moment niet hoe ze verder moeten. Als ondernemer moet je je afvragen: wat is mijn eerste stap? Hoe werken jullie? Wat voor mogelijkheden zijn er voor mijn bedrijf? Hoe vind ik een passende partner? Laat je begeleiden, dan gaan er deuren open."

3. Hoe ga ik om met de cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland?

Nederlanders zijn gericht op samenwerking. Duitsers zijn meer precies. Ze willen graag weten waar ze aan toe zijn. De Nederlander is meer een handelaar, de Duitsers houdt van zorgvuldig en gedetailleerd werken. Simon Böing Messing: "Om Duitse en Nederlandse bedrijven te verbinden, moet iedereen zijn plek kunnen vinden in de procesketen. Een Duitser wil graag weten wie je bent, wat je functie is en waar in de samenwerking zijn plek is. Als een Duitse ondernemer op pad gaat, heeft hij zijn doel en de reis ernaar toe tot in de puntjes voorbereid. Een Nederlander is meer een ontdekker die op pad gaat en onderweg zijn plan aanpast. Een Duitse ondernemer wil weten hoe hij zijn idee concreet maakt in Nederland, een Nederlander vraagt zich af hoe hij een Duitse ondernemer voor zijn product kan interesseren."

4. Mijn bedrijf is aangesloten bij ondernemersnetwerken. Zijn er in Duitsland vergelijkbare netwerken?

In Nederland is de samenwerking tussen bedrijven onderling sterker dan in Duitsland. Nederlandse ondernemers zijn meer gericht op samen leren en innoveren ('open innovatie'). Dit komt door de vlakke organisatie van de samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse ondernemers, tegenover de top-down organisatie vanuit de Duitse Industrie- und Handelskammer (IHK), waar alle bedrijven verplicht bij aangesloten zijn.



Meer informatie over grenzeloos ondernemen

Internationaal Netwerkbureau

Het Internationaal Netwerkbureau is een samenwerkingsverband van Achterhoekse en Duitse gemeenten. Het biedt ondersteuning aan Nederlandse en Duitse ondernemers die in het buurland zaken (willen) doen. Het bureau heeft hiervoor matchmaker Simon Böing-Messing in dienst, die ondernemers adviseert en helpt bij het leggen van de juiste contacten. Daarnaast organiseert het Internationaal Net-werkbureau informatiebijeenkomsten voor ondernemers op het gebied van grensoverschrijdend zakendoen. Simon Böing-Messing bereik je telefonisch op +49 (0) 171 124 0 384 en via e-mail: simon@zerebras.de

internationaal-netwerkbureau.nl

GrensInfoPunten

Bij de GrensInfoPunten krijg je digitaal, telefonisch of op afspraak antwoord op vragen over regels en verplichtingen als je in Duitsland gaat wonen, werken, studeren of ondernemen.

www.grensinfo.nl/nl

Euregio

Euregio geeft informatie over grensoverschrijdende projecten en activiteiten en beantwoordt vragen over grenzeloos samenwerken. Er zijn vestigingen van Euregio in onder andere Enschede, Gronau en Kleve.

www.euregio.eu (Gronau en Enschede)

www.euregio.org (Kleve)

WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSP)

Werken in de grensregio: kansen voor werkgevers en werknemers die verder kijken dan hun eigen land. Het WerkgeversServicePunt Achterhoek heeft twee locaties: Werkplein in Doetinchem en Fijnder in Groenlo.

wspachterhoek.nl/dienstverlening/werken-in-de-grensregio

VNONCW Midden

VNO-NCW Midden houdt zich bezig met samenwerking en maakt zich sterk voor een optimaal ondernemers- en vestigingsklimaat in het midden en oosten van Nederland.

www.vno-ncwmidden.nl/achterhoek

INTERREG 2021-2027

De Europese subsidieregeling INTERREG wil Europese samenwerking stimuleren en grensbarrières tegengaan.

deutschland-nederland.eu/nl/contact

Oost NL

Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland die de regionale economie versterkt door met publiek geld te investeren in ondernemers in deze regio.

oostnl.nl/nl

 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 1 2024

» Logistiek moet license to operate benadrukken
» Column Pension@Work: Advies bij pensionering: een taak voor het pensioenfonds of een kans voor de werkgever?
» Zakelijk bijeenkomen in het groen: Kies voor de Veluwe!
» Vier vragen over grenzeloos ondernemen
» Column MRKTNG: De Hollandse lente, net zo onvoorspelbaar als de arbeidsmarkt
» Social media in 2024
» Tips voor Instagram en LinkedIn
» Effectiever samenwerken dankzij coaching en training
» Column: Internationaal ondernemen vraagt om internationaal verzekeren
» Interview vrouwelijk leiderschap: Je bent als vrouw continu bezig met een soort evenwichtsdans
» Diversiteit in de Nederlandse technologiesector
» Internationale Vrouwendag: Een noodzakelijke wake-up call
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by