Nieuw Werk: Vul moeilijk vervulbare vacatures in met maatwerk

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 2 2016

Innovatie in het vmbo-techniek met project Smart Technical Education

Het project Smart Technical Education (STE) heeft als doel dat de vmbo-techniekopleidingen in de Achterhoek beschikbaar blijven, dat meer leerlingen kiezen voor een vmbo-techniekopleiding en dat de techniekopleidingen maximaal aansluiten bij de innovaties in de beroepspraktijk.

Tekst Liesbeth Laman Trip (POA Achterhoek) en Wim Meijnen (CC Schaersvoorde in Aalten) - Fotografie Verse Beeldwaren


Het project Smart Technical Education (STE) wil de samenwerking tussen vmbo-scholen en het bedrijfsleven structureel aan elkaar verbinden: samen gaan zij verantwoordelijkheid nemen voor het in standhouden van de keuzevakken bij vmbo-techniekopleidingen die belangrijk zijn voor de Achterhoekse economie. Deze samenwerking moet tot gevolg hebben dat alle vmbo-scholen techniekonderwijs kunnen aanbieden en dat leerlingen kunnen blijven kiezen voor de keuzevakken die voor de Achterhoekse bedrijven van belang zijn.

Want vmbo-techniekopleidingen zeer cruciaal voor de Achterhoekse economie. Vmbo-techniek is de belangrijkste instroom voor mbo-techniek en de Achterhoek heeft veel werkgelegenheid op dit niveau.

Hoe? Door de uitvoering van de praktijkvakken van vmbo-techniek te laten plaatsvinden bij het bedrijfsleven en de bedrijfstakscholen. Door het realiseren van een netwerk van technische opleidingsplaatsen dat onmiddellijk kan inspelen op de behoefte van bedrijven en de technologische veranderingen. Waar jongens en meisjes door beroepsbeoefenaars uit de technische praktijk worden opgeleid op werkplekken met de modernste machines en kennismaken met de nieuwste technieken en processen.

Doordat de leerlingen in verschillende bedrijven komen, maken ze kennis met een scala aan technische beroepen, krijgen ze een helderder beroepsbeeld en leren ze hoe de kennis opgedaan op school wordt toegepast in de praktijk.

De vmbo-scholen gaan gezamenlijk met bedrijfstakscholen en het bedrijfsleven een infrastructuur bouwen waardoor de belangrijkste keuzevakken techniek in de Achterhoek voor alle leerlingen bereikbaar blijven. Hierdoor hebben vmbo-leerlingen, waar ze ook wonen in de Achterhoek, de mogelijkheid om deze keuzevakken te volgen. Wanneer dat niet in de directe omgeving van de vmbo-school zou kunnen, dan is er STE-vervoer.

Hoe werkt het in de praktijk?

Een leerling wil het keuzevak ‘3D-vormgeving en realisatie’ doen, een onderdeel van het profiel media, vormgeving en ICT (MVI). Voor Achterhoekse bedrijven is het belangrijk dat leerlingen dit vak kunnen kiezen. Er wordt veel gedaan met 3D-printing en de regio zich wil profileren als Smart Industry regio.

Maar dit profiel wordt op weinig vmbo-scholen aangeboden. Ook op de vmbo-school van de genoemde leerling(e) wordt MVI niet aangeboden. Door het keuzevak in te vullen in samenwerking met een bedrijf in de buurt van de vmbo-school kan de leerling dit vak toch kiezen.

Het belang

Door STE aan het bestaande onderwijs toe te voegen kan een leerling zich toch scholen in een richting die normaliter niet aangeboden wordt op zijn of haar school. Daarnaast biedt deze vorm van onderwijs ook kansen voor het aantrekkelijker en praktischer maken van de opleidingen. Immers de scholen kunnen onmogelijk de snelle veranderingen volgen in de productiemiddelen van het bedrijfsleven. Niet onbelangrijk is ook dat dit netwerk het technisch onderwijs in stand kan houden, ook als het aanbod op de scholen onder druk komt te staan door de naderende krimp.

Het kan

Dat het mogelijk is om de praktijk van het vmbo-onderwijs te laten plaatsvinden bij bedrijven heeft het Christelijk College Schaersvoorde in Aalten bewezen. Daar is met behulp van een aanjaagpremie van het OOM een project praktijkleren voor het profiel PIE opgezet. De leerlingen zijn elke woensdag in groepjes van 2-4 naar verschillende bedrijven gegaan en hebben daar een werkstuk dat bij dat bedrijf past gemaakt. Zo hebben ze bij de ARA in Aalten een terraslantaarn en een barbecue gemaakt, bij Lensink constructie-machines in Lievelde een terraskachel, bij VanRaam in Varsseveld een fietskarretje, bij van Lochem in Aalten een autootje en bij de bedrijfstakschool Anton Tijdink een CNC-werkstuk. Na 6 weken wisselden de leerlingen. Om een indruk te krijgen van praktijkleren zie de video op YouTube, gepubliceerd op 26 juni 2015 door Jan-Willem Boezel.

Deze vorm van praktisch leren wordt gecombineerd met webcam learning, waarbij er een soort korte excursie gedaan wordt door middel van de webcam. Enkele leerlingen gaan onder leiding van een onderwijsassistent naar een bedrijf om daar een nieuwe machine of een nieuw productieprocessen te bekijken. De klas zit op school voor het digibord met webcam. De leerlingen kunnen op school de innovatie zien, horen de uitleg en kunnen vragen stellen. Op deze manier houden de docenten en leerlingen gelijke tred met de vernieuwingen, ook als die verder of zelfs ver weg plaats vinden.

Smart Technical Education

Smart Technical Education maakt gebruik van de opgedane kennis bij het project van het CC Schaersvoorde. Het project wil het technisch (vmbo) onderwijs versterken door maximaal gebruik te maken van de nieuwste informatie en technologische ontwikkelingen zodat dit onderwijs leerlingen efficiënter, flexibeler, kwalitatief beter en tailor-made kan opleiden.

Het project is een initiatief van alle vmbo-scholen in de Achterhoek, VNO-NCW Achterhoek, de Metaalunie, de technische opleidingsfondsen, het Graafschap College, de opleidingsbedrijven (Bedrijfstakschool Anton Tijdink, Bouwmensen Gelderland Oost, Installatiewerk Didam en Schilderscool Zutphen) en het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek. 

 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media