Betatech Services: Techniektalenten ontdekken en behouden voor Achterhoek en de Liemers

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 2 2016

Techniektalenten ontdekken en behouden voor Achterhoek en de Liemers


Techniekpact Achterhoek – De Liemers komt vanuit beide POA’s en geeft een stevige impuls in overzicht en samenwerking bij techniek promotie activiteiten. Veel partijen zijn enthousiast om het talent bij jongeren boven te halen. Maar hoe zorg je ervoor dat de bloei door gaat? En dat talenten behouden blijven voor regionale ondernemers? Dit artikel geeft overzicht en laat verbindingen zien.

Tekst Jan Heeres en Wilma de Wolf

 

Platform Onderwijs Arbeidsmarkt

POA Achterhoek maakt zich sterk voor verbeteren van samenwerking in de Triple Helix (3x O = ondernemers, onderwijs en overheid) op de regionale arbeidsmarkt. In het POA trekken partijen samen op voor een vitaal Achterhoek met Agenda 2020 als leidraad. Op www.poa-achterhoek.nl leest u meer of contact met Liesbeth Laman-Trip: l.lamantrip@poa-achterhoek.nl">l.lamantrip@poa-achterhoek.nl.

POA de Liemers is een netwerkorganisatie van ondernemers, overheid en onderwijs. Deelnemers zijn onder andere Rijn IJssel, Quadraam, HAN, Lindus, Presikhaaf Bedrijven Werkzaak en werkgevers als Cito Benelux, Randstad, TNT, ERN, verpleeghuis Liemerije en gemeenten. Op www.poadeliemers.nl leest u meer of via Marc Samuels (sam.vin@hetnet.nl">sam.vin@hetnet.nl, 06-423 00 640).

Techniekpact Achterhoek – De Liemers

Anderhalf jaar terug ondertekenden veel partijen Techniekpact Achterhoek-De Liemers met doelstellingen 1) Geven van overzicht, 2) Bevorderen van samenwerking en 3) Geven van impulsen. Achterhoek en de Liemers willen vooruit en met het Techniekpact komen er acties om uitdagingen op te lossen. Informatie: www.poadeliemers.nl/docs/techniekpact.pdf


Technieklokalen

Veel basisschoolleerlingen in de Achterhoek en de Liemers bezoeken technieklokalen of Innovatiecentrum ICER, nemen deel aan een activiteit als de Techniekdag of doen als teams mee aan techniekwedstrijden, zoals FIRST LEGO League (FLL) of het Techniektoernooi. De acht technieklokalen vormen een centraal punt waar leerlingen hun affiniteit met techniek kunnen ontdekken.

De lokalen zijn met steun van bedrijven ingericht. Twaalfhonderd leerlingen bezoeken dit schooljaar vier keer het Technoplaza Zevenaar. Afgelopen najaar vulden ruim 500 leerlingen van 26 scholen de Attitude Techniek Monitor (ATM) enquête in. Actieve scholen waren onder andere Het Kompas Didam, De Tragelijn Lobith, De Carrousel Zevenaar, Sint Jozef Loil en De Ontdekking Didam. De ATM is een door de Technische Universiteit Twente ontwikkeld meetinstrument om bij leerlingen hun beelden van en attitude ten opzichte van techniek te meten.

Komende zomer vullen leerlingen opnieuw deze enquête in en wordt er vergeleken met de startresultaten. Informatie Jan.Heeres@btechs.nl">Jan.Heeres@btechs.nl (06-280 43 751).


Wetenschap & Techniek door onderzoekend en ontwerpend leren

Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Gelderland (KWTG) ijvert voor verduurzaming van W&T onderwijs op basisscholen door professionalisering van leerkrachten in de didactiek van Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL) en scholen te stimuleren W&T een plaats te geven in hun onderwijs en schoolplan. Door kinderen uit te nodigen zelf te gaan ontdekken vanuit een onderzoekende houding en zelf oplossingen te bedenken voor problemen stimuleert dat hun nieuwsgierigheid, creativiteit en doorzettingsvermogen. Deze leergierige houding helpt hen eigen talenten in beeld te krijgen en te ontwikkelen.

Achterhoek heeft twee voorbeeldscholen. OBS ’t Montferland ‘s Heerenberg past vanuit W&T steeds meer het OOL toe en werkt samen met het technieklokaal om kinderen uit te dagen een eigen ontwerp te bouwen. Sinds kort leren kleuters om te gaan met onderzoekbare vragen. IKC de Bosmark Dinxperlo werkt aan één pedagogische en educatieve doorgaande leerlijn in het ontwikkelen van toptalenten. Zelfvertrouwen, nieuwsgierigheid en geloof in jezelf en de ander zijn belangrijke pijlers. Nieuwsgierig? info@kwtg.nl">info@kwtg.nl of www.kwtg.nl

Innovatie in onderwijs en bedrijfsleven

In het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost Nederland (CIVON) werken scholen en bedrijven samen om innovaties te bevorderen met onder andere het Achterhoek Centrum voor Technologie (ACT) van Martin Stor. Begin dit jaar ging het ACT op in het Regionale Centrum voor Technologie (RCT) Gelderland (www.rctgelderland.nl). Informatie: martinstor@act-nu.nl">martinstor@act-nu.nl (06 – 222 02 780). Mooi voorbeeld zijn innovatiehubs waarbij een of meer bedrijven een hbo-afgestudeerde werknemer in dienst nemen voor hun innovatievragen.
 

BètaTech Services: ambities via maatwerkplannen realiseren

Scholen en bedrijven willen samenwerken en zoeken naar bruikbare vormen. Mensen met ambitie hebben ideeën om iets nieuws te realiseren, maar uitwerken naar concrete plannen blijkt vaak lastig. BètaTech Services helpt ambities om te zetten in plannen en te realiseren in activiteiten met leerlingen, leerkrachten en ondernemers. Wilt u hieraan bijdragen? Vul op www.btechs.nl het reactieformulier in of spreek met Jan Heeres (06-280 43 751) of Wilma de Wolf (06-278 32 611) over uw ambities. 


 

 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 2 2016

» Coverstory: Innovatie in de Achterhoek
» IJver en innovatie beloond in het bedrijvige Oost Gelre
» InnovatieFestival 2016
» Bronkhorst High-Tech innoveert al 35 jaar non-stop
» Nieuw Werk: Vul moeilijk vervulbare vacatures in met maatwerk
» Sociale innovatie: ?Versterk de kracht van mensen. Dat is ons grootste kapitaal?
» VNO-NCW Midden: Leidende rol innovatie voor regionale bedrijfsleven
» Sectorplan Achterhoek
» Rabobank: ?Innovatief ondernemen zit in de aard van de mensen hier?
» Betatech Services: Techniektalenten ontdekken en behouden voor Achterhoek en de Liemers
» Business Flitsen
» Column Lodder-Dales: Heeft u al aangifte inkomstenbelasting gedaan?
» Landgoed Ehzerwold: Natuurlijk goed
» Succesvolle editie De Graafschap Zakenmanifestatie
» Algemene impressie
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by