Nieuw participatiebedrijf Oude IJsselstreek: STOER

5 november 2020
5 november 2020
Over twee maanden gaat STOER van start. Dit is het participatiebedrijf van de gemeente Oude IJsselstreek. Het is een bijzonder bedrijf dat werkt op basis van de Visie op de uitvoering van de Participatiewet, getiteld: ‘Transformatie in de kijk op werk’. Met STOER willen we de droom waarmaken om voor veel inwoners van onze gemeente werk te bieden. De overdracht vanuit Laborijn is in volle gang en op 1 januari 2021 nemen STOER en de gemeente de taken definitief over. De gemeente stelt het recht op een uitkering vast. STOER is het bedrijf dat in nauwe samenwerking met werkgevers en maatschappelijke partners de loopbaanbegeleiding doet. .

Dromen en doen in fases
Het college van de gemeente Oude IJsselstreek heeft een droom waarin iedereen werk heeft en mee kan doen, waarin mensen geen uitkering meer hebben maar een arbeidsovereenkomst. Waarin mensen hun talenten kunnen benutten in een baan bij een werkgever. Deze droom is richtinggevend voor ons werken, naar die werkelijkheid werken we stap voor stap toe. Dit doen wij gefaseerd. De basistaak voor STOER in fase 1 is loopbaanbegeleiding en –ondersteuning.  Dit vraagt om maatwerk voor ieder mens, om creativiteit in het samen zoeken van mogelijkheden, snel en gemakkelijk kunnen op- en afschalen. Wethouder Bert Kuster: “wij zetten vertrouwen in onze inwoners voorop en gaan ervan uit dat we samen echt het verschil kunnen maken.”

Wij starten op 1 januari 2021, dan is alle basisdienstverlening op orde. Iedereen krijgt zijn inkomen, heeft een vaste loopbaanbegeleider en kan naar onze nieuwe plek in de DRU komen. Alle inwoners die bij STOER komen, krijgen persoonlijk bericht van ons, ruim voor 1 januari uiteraard. Zij hoeven zelf niets te doen, de overgang gaat voor hen vanzelf. 

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor fase 2 ook al gestart. Dat betekent dat de gemeente werkt aan de mogelijkheid om voorzieningen zoals schuldhulpverlening, wet inburgering, meedoeregelingen en maatschappelijke banen ook bij STOER onder te brengen. Dit zal in stapjes gaan afhankelijk van het traject dat met de gemeenteraad wordt besproken.

Tijd voor verandering en vernieuwing
Met de basis op orde, waarbij bestaanszekerheid en een goede dienstverlening, het fundament zijn, werken de gemeente en STOER verder aan realisatie van onze droom. Wij staan daarin niet alleen, wij merken dat op allerlei plekken en manieren nagedacht wordt over andere, betere benaderingswijzen van werk en inkomen. Meerdere gemeenten in het land hebben geëxperimenteerd met vernieuwende manieren van werken. Er is een kleine groep van voorhoedegemeenten die hier structureel aan werkt. Wij horen bij deze groep, waarin we samen met Divosa en het VNG, ook in contact zullen blijven met het Ministerie van SZW. De afgelopen tijd zijn meerdere belanghebbende rapporten verschenen die allemaal concluderen dat het tijd is voor verandering en vernieuwing. De arbeidsmarkt is veranderd en onze manier van omgaan met mensen die geen werk hebben past daar niet goed meer bij. STOER draagt intensief bij aan verandering en vernieuwing. In het nieuwe jaar starten we daarom ook met een pilot basisbanen vanuit het idee: ‘iedereen een baan en werken met arbeidscontracten’. 

De naam STOER
We vinden en voelen daarom ook dat de naam STOER goed past bij het lef en de vastberadenheid waarmee we staan voor het welzijn van onze inwoners. Stoer kun je zijn in iedere levensfase, onder verschillende omstandigheden, bij iedere stap die we zetten. STOER versterkt!

Afbeelding van sanjit pandey via Pixabay 
 
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Achterhoek Business nr2 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media