6 maanden geleden
6 maanden geleden
De brouwers van Brouwersnös zijn dan ook bijzonder trots dat juist De Librije de overgang van Librije’s Kopstoot Gin Infused Blond bier naar deze fles ook toejuicht.
Samenwerking met De Librije
De samenwerking tussen De Librije en Brouwersnös dateert van begin 2018. Jonnie Boer kende de oude traditie van kopstoot, een pils met een jenever, uit het café van zijn vader. De gastronomische variant die Jonnie daarop bedacht is een blond bier met gin. En zo kwamen Jonnie en Thérèse begin 2018 in de nog in aanbouw zijnde craftbrouwerij van Brouwersnös om te overleggen over het brouwen van deze nieuwe biervariant. Tijdens het 25 jarig jubileum van De Librije, in juli 2018 in Zwolle, kon er voor de eerste keer geproost worden met Kopstoot. Een bijzonder blond bier, gin infused met 6,6% alcohol. De frisse smaak van dit bier is ook mede te danken aan het uit Peru afkomstige plantje huacatay (zwarte munt) gekweekt in de kassen van Eef Stel dat aan de gin is toegevoegd.
Rob Porskamp, directeur bij Brouwersnös: “Daar waar mogelijk willen we ons steentje bijdragen aan een meer duurzame manier van bier brouwen, verpakken en distribueren. We zijn er dan ook enorm trots op dat we in het Nederlandse statiegeldsysteem voor bierflessen mee kunnen draaien. Een initiatief van de brancheverenigingen Nederlandse Brouwers en CRAFT onafhankelijke brouwers. Binnenkort zijn we met al onze bieren van eenmalige flessen over op meermalige statiegeldflessen. Door over te stappen op meermalige statiegeldflessen kunnen de flessen heel vaak opnieuw worden gebruikt. De bierdrinker kan de meermalige flessen inleveren in alle statiegeldautomaten in Nederland. De flessen worden vervolgens gewassen in de installaties van de grote brouwerijen, die de flessen voorzien van hun eigen etiket. En zo is de cirkel weer rond. Een geweldige stap in het kader van duurzaamheid! Brouwersnös is trots om als een van de eerste craftbrouwerijen over te gaan op deze statiegeld fles. En bijzonder trots dat ook Librije’s Kopstoot in deze fles wordt afgevuld.”
Koert van ’t Hof, Corporate Affairs director bij Koninklijke Grolsch: “Als één van de grotere brouwers waar deze lege BNR flessen weer in de spoelmachines komen vind ik het mooi dat nu ook de kleinere brouwers gebruik gaan maken van deze duurzame flessen. We hopen dat er velen volgen. Samen verduurzamen we de bierbranche."
Er is één ding dat niet veranderd. En dat is het unieke brouwproces hoe we Kopstoot brouwen bij Brouwersnös. De verse huacatay gaat enkele weken in een vat met gin. Dan wordt de gin aan het brouwsel toegevoegd. Librije’s Kopstoot blond bier is drie keer vergist. De eerste keer de unieke ambachtelijke bovengisting in grote open kuipen, wat resulteert in intensieve aroma’s. Daarna navergisting in gesloten tanks waardoor het bier verrijkt wordt met natuurlijk koolzuur. En tot slot hergisting in de fles, waardoor het bier langer fris, vol van smaak en houdbaar blijft.
Foto: Jonnie en Thérèse Boer van De Librije met in hun midden brouwer Daan van der Kolk van Brouwerij Brouwersnös en een deel van de keukenbrigade van De Librije. Fotocredits: De Librije
Op de hoogte blijven van onze updates?