Column Werkgeversservicepunt Achterhoek: Kansen te over

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 1 2020Leon ten Have, teamleider Werkgeversservicepunt Achterhoek


Kansen te over op de arbeidsmarkt! Weliswaar vlakt de economische groei volgens het centraal planbureau in 2020 af naar circa 1,7%, maar nog steeds is er sprake van groei. De grote behoefte aan geschoolde mensen blijft in alle sectoren onverkort van kracht. Tegelijkertijd zien we nog duizenden werkzoekenden aan de kant staan. En die 'onbalans' op de arbeidsmarkt blijft de gemoederen bezighouden.


Weten en meten hoe groot die disbalans is en welke effecten dit precies heeft voor uw onderneming, is van groot belang om uw bedrijfsstrategie te bepalen. Maar het gaat om meer dan alleen tekorten op de arbeidsmarkt!

We zitten met z'n allen ook nog eens in 'transitie'. Vragen van klanten veranderen drastisch en steeds sneller. En wat te denken van de energietransitie, de stikstofcrisis en de brexit. Ontwikkelingen die vragen om aanpassingsvermogen. Steeds vaker valt de term 'de vierde industri?le revolutie'. In grote lijnen weten we wel waar het naar toe gaat, maar niemand kan je precies vertellen wat we straks nodig hebben, hoeveel en voor hoelang.

En de invloed van de overheid op de arbeidsmarkt? Ook niet te onderschatten. Het beleid van de overheid is erop gericht om inefficiëntie uit de markt te halen, een eerlijk speelveld te creëren en maatschappelijke problemen op te lossen. Daar kan en zal op zich niemand op tegen zijn, maar de maatregelen die de overheden (moeten) nemen, kennen soms wel enorme gevolgen. Denk bijvoorbeeld eens aan de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en fiscale maatregelen om de welvaart opnieuw te verdelen. Elke nieuwe regeringsperiode leidt door hervormingen weer tot nieuwe situaties, kansen en bedreigingen op de arbeidsmarkt.

Dat maakt het dus lastig om iets te zeggen over de hoeveelheid werk en de benodigde kennis en ervaring in de toekomst. Duidelijk is wel dat organisaties - en hun medewerkers - dus flexibel moeten zijn om zich zo optimaal mogelijk aan te passen aan de verschillende veranderingen. Nu ons leven zich steeds meer online afspeelt, ontstaan er bijvoorbeeld nieuwe beroepen als 'privacy officer' en 'cyber security-specialist'. Wie had daar vijf jaar geleden van gehoord? Maar van andere beroepen hebben we afscheid genomen. Welke beroepen gaan in de volgende vijf jaar ontstaan en van welke nemen we dan afscheid?

Je ziet dus als het ware communicerende vaten. Nieuwe kansen voor de ene beroepsgroep, leidt tot nieuwe bedreigingen voor een andere beroepsgroep. Al die veranderingen maakt dat we met z'n allen een uitdaging blijven houden als het gaat om het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Dat we die uitdaging aankunnen hebben we in de afgelopen jaren steeds laten zien. Om u nog een keer mee terug te nemen naar 2019: als Werkgeversservicepunt Achterhoek realiseerden we, samen met ondernemers in de Achterhoek, meer dan 1000 geslaagde bemiddelingen! Wij vertrouwen erop dat dit de komende jaren, samen met u, ook weer gaat lukken!

Benieuwd of en hoe we u behulpzaam kunnen zijn met uw vragen rondom arbeid? Onze accountmanagers staan voor u klaar. Bel 088 365 04 00 voor een afspraak.

www.wspachterhoek.nl

 

 

 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 1 2020

» Coverstory Transport en logistiek: Duurzaamheid en data delen
» Column Werkgeversservicepunt Achterhoek: Kansen te over
» Column Juust Advocaten: Zakelijk conflict? Denk eens aan mediation!
» VNO-NCW Achterhoek: Meer ondernemers naar meer buitenland
» JPR Advocaten: Je kunt niet zonder juridische begeleiding
» Business Flitsen
» Ebbers Salarisadvies: Wat te doen met de WAB?
» Villapark Ehzerburg: Zorgeloze vakantie in de natuur
» Brexit: the story continues
» DOC Opleiding & Training: Maatwerk voor internationalisering
» Waterstof is hot
» Circulaire economie: haalbare en schaalbare oplossingen gevraagd
» Internetvisie: Flexibele marketeers op afroep
» Werk en privé: hoe houd je de balans?
» WLO Work and Life denkt altijd in kansen en mogelijkheden
» De Graafschap en Golfbaan Borghees gaan 'samen d'ran'
» SIKA trekt drie projecten van 8rhk Ambassadeurs
» Jong Management Achterhoek: Gerben Peet, Thryve Consultancy & Interim Management
» Wethouder Gerjan Teselink over het succes van WSP Achterhoek: Iedereen is welkom!
» Tafelgesprek fusies en overnames: Private equity, financiering en de meerwaarde van adviseurs
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by