Ebbers Salarisadvies: Wat te doen met de WAB?

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 1 2020Als je alleen afgaat op de naam Ebbers Salarisadvies word je als ondernemer misschien op het verkeerde been gezet. Sandra Ebbers en haar team zijn inderdaad specialisten op het gebied van salarisadministraties, maar het kantoor doet veel meer. "We hebben ons sinds 2007 ontwikkeld tot een betrouwbare partner op het gebied van alle personeelszaken voor MKB'ers. Neem bijvoorbeeld de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), die op 1 januari van kracht werd. Die wet heeft voor veel ondernemers grote consequenties."

Tekst: Hans Eberson Fotografie: Marcel Krijgsman


De wet is bedoeld om de kloof tussen vaste con-tracten en flexibele contracten te verkleinen. De overheid wil via de WAB ondernemers stimuleren medewerkers eerder een vast contract aan te bieden, want vaste contracten bieden volgens de wet betere arbeidsvoorwaarden en meer rechten. Payrollwerknemers krijgen een betere rechtspositie en arbeidsvoorwaarden en oproepkrachten krijgen meer zekerheid op werk en inkomen. Dat is in elk geval de theorie.

Oproepkrachten

Sandra Ebbers: "Neem oproepmedewerkers in de horeca. Die moet je als ondernemer nu minstens vier dagen van tevoren oproepen voor werk. Zeg je de oproep in die termijn af, dan heeft de medewerker recht op uitbetaling van de uren waarvoor hij was opgeroepen. Dat gaat in de praktijk niet werken en horecaondernemers kunnen die regel niet omzeilen met een roostersysteem. Ondernemers moeten oproepkrachten bovendien na twaalf maanden een vaste arbeidsomvang aanbieden, gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren van het jaar daarvoor. Oproepkrachten hadden dus in januari recht op zo'n aanbod, indien zij de twaalf maanden daarvoor als oproepkracht hebben gewerkt. Doe je geen aanbod, dan heeft een oproepkracht tot vijf jaar na dato recht op loon over de uren die hij gewerkt zou moeten hebben. Dat kun je ook anders regelen. Ga met je medewerker om tafel, biedt een overeenkomst aan waarin de uren die je moet aanbieden vermeld staan, maar voeg daar aan toe: 'we komen samen overeen dat .'. Dan kun je een lager aantal uren overeenkomen. Daarnaast adviseren wij om de uren op jaarbasis vast te leg-gen. Dan hou je als werkgever gedurende het jaar toch een zekere mate van flexibiliteit. Wij kennen onze klanten en hun personeelsbestand en vragen de klant om de uren maandelijks aan ons te blijven doorgeven. Wij monitoren bijvoorbeeld elk kwartaal de feitelijk gewerkte uren in relatie tot de overeengekomen uren en adviseren een ondernemer op welk moment hij wat moet doen. Daarnaast ondersteunen wij hem bij de uitvoering. Dat is altijd maatwerk."

Hoge of lage WW-premie

Voor medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd in combinatie met vaste uren, betalen ondernemers een lagere WW-premie dan voor mensen met een flexibel contract. "Ook daarvoor gelden allerlei restricties. Er moet voor een lage WW-premie een arbeidscontract zijn opgesteld. Stel een werknemer is al dertig jaar in dienst, maar er ligt geen contract aan ten grondslag, stel dat dan alsnog op, want anders geldt het hoge WW-premietarief. Dat kan tot 1 april 2020 om vanaf 1 januari 2020 recht te hebben op de lage WW-premie."

Transitievergoeding en ketenregeling

Het recht op een transitievergoeding is veran-derd, het geldt nu vanaf de eerste werkdag en de berekening van de vergoeding is anders. Ook de kerenregeling is gewijzigd. Vanaf dit jaar kunnen werkgever en werknemer maximaal drie contrac-ten in drie jaar aangaan. Het volgende contract wordt dan een contract voor onbepaalde tijd. Kortom, de nieuwe wet heeft grote gevolgen voor veel bedrijven. "Wie twijfelt over hoe om te gaan met de WAB laat zich snel en goed adviseren. Dat kan heel veel geld en ellende schelen."

www.salarisadvies.com

 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 1 2020

» Coverstory Transport en logistiek: Duurzaamheid en data delen
» Column Werkgeversservicepunt Achterhoek: Kansen te over
» Column Juust Advocaten: Zakelijk conflict? Denk eens aan mediation!
» VNO-NCW Achterhoek: Meer ondernemers naar meer buitenland
» JPR Advocaten: Je kunt niet zonder juridische begeleiding
» Business Flitsen
» Ebbers Salarisadvies: Wat te doen met de WAB?
» Villapark Ehzerburg: Zorgeloze vakantie in de natuur
» Brexit: the story continues
» DOC Opleiding & Training: Maatwerk voor internationalisering
» Waterstof is hot
» Circulaire economie: haalbare en schaalbare oplossingen gevraagd
» Internetvisie: Flexibele marketeers op afroep
» Werk en privé: hoe houd je de balans?
» WLO Work and Life denkt altijd in kansen en mogelijkheden
» De Graafschap en Golfbaan Borghees gaan 'samen d'ran'
» SIKA trekt drie projecten van 8rhk Ambassadeurs
» Jong Management Achterhoek: Gerben Peet, Thryve Consultancy & Interim Management
» Wethouder Gerjan Teselink over het succes van WSP Achterhoek: Iedereen is welkom!
» Tafelgesprek fusies en overnames: Private equity, financiering en de meerwaarde van adviseurs
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by