Carwash & Co: De meest groene en duurzame keuze voor een schone auto

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 2 2023

Voor elke auto die door de wasstraat gaat, wordt 700 tot 800 liter water verbruikt. Bij veel wasstraten verdwijnt dit water vervolgens in het riool. Carwash & Co, met onder andere een vestiging in Doetinchem, doet dit anders en recyclet 90 tot 95 procent van het waswater. Samen met de andere duurzame maatregelen die het bedrijf heeft genomen, mag deze wasstraat zich met recht koploper op gebied van duurzaam ondernemen noemen.
 

Duurzaam ondernemen is een belangrijk thema binnen de bedrijfsvoering van Carwash & Co. 25 jaar geleden werden er bij de bouw van de eerste vestiging in Ede al faciliteiten aangelegd waarmee water kan worden gerecycled. Vijftien jaar later volgden de nieuwe vestigingen in Veenendaal en Doetinchem dit goede voorbeeld. "Auto's worden nu eenmaal vies en moeten om de zoveel tijd worden gewassen", vertelt mede-eigenaar Jordi van Riet. "Zeker bewoners van nieuwbouwwijken, waar je steeds vaker de auto niet meer mag wassen, zijn aangewezen op een wasstraat. Als organisatie hebben we een onvermijdelijke impact op het milieu, maar je kunt wel degelijk je verantwoordelijkheid nemen om die impact zo klein mogelijk te houden."

Water recyclen

De maatregelen die Carwash & Co heeft genomen, gaan binnen de wasstraatbranche behoorlijk ver. De meeste winst wordt behaald met het recyclen van het water. "Onder de grond liggen grote kelders met onder andere twee bassins met in totaal 80.000 liter gerecycled water. Daarnaast gebruiken we 40.000 liter grondwater waarvoor we zelf een bron hebben geslagen. Na het wassen van de auto's stroomt het gebruikte water via de wasgoot naar de bassins in de kelder, waar vuil zoals zand en steentjes de kans krijgen om naar de bodem te zakken. De oliën en vetten schrapen we van het wateroppervlak en worden via buizen in speciale vaten opgevangen. Vervolgens stroomt het water naar de beluchtingskelder waar grote kokers met een filtratiesysteem ervoor zorgen dat micro-organismes het water verder kunnen zuiveren. Vervolgens wordt het water opgepompt naar de technische ruimte. Nadat het water hier door de filters is gestroomd, is het weer klaar voor de wasstraat." De oliën en vetten worden door een gecertificeerd bedrijf afgevoerd.

Biodiversiteit

Jordi en zijn team passen nog meer milieuvriendelijke maatregelen toe. "We werken alleen met biologisch afbreekbare shampoos. Daarnaast gebruiken we voor de machines frequentieregelaars zodat deze langzamer opstarten. Alle locaties zijn bovendien voorzien van led-verlichting en op de daken van alle drie de vestigingen liggen zonnepanelen die een groot deel van de elektriciteit leveren." In Doetinchem wordt ook aan de biodiversiteit gedacht. "We hebben de tuin flink aangepakt. Dat zorgt niet alleen voor uitstraling, maar maakt het ook een fijne plek voor vogels en insecten."

Koploper

Hoewel Jordi en zijn team er bescheiden onder zijn, is Carwash & Co binnen de wasstraatbranche koploper op het gebied van duurzaam ondernemen. "Hoewel we dit de afgelopen 25 jaar niet heel actief hebben uitgedragen, laten we wel degelijk zien dat je als wasstraat een flinke impact kan maken. Ik vind het oprecht leuk om ermee bezig te zijn en de ontwikkelingen te volgen. Natuurlijk kijk je als ondernemer ook naar de return on investment, maar er is en blijft heel veel mogelijk."

www.carwashco.nl

 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media