Columncreatie, onder het wakend oog van Lara
Op het terras van de prachtige Casa 'Út Y Thús' van Sonja en Johan kijk ik uit over het ruige en fascinerende landschap van Fuerteventura (Canarisch eiland). Het is 30ºC en met mijn column in het vooruitzicht mijmer ik over 'Út Y Thús'. Het is een fijne plek, waar ik bij toeval terechtkwam en mijn vakantie vierde. Ik voel me hier 'út' en tegelijk ook 'Thús'.
Dat bracht mij op de gedachte: wat heeft een werknemer eigenlijk nodig om zich 'Út Y Thús' (uit én thuis) te voelen in zijn werk? Hoe weet je bijvoorbeeld dat dingen in je werk niet meer kloppen? Dat het tijd is voor verandering en andere keuzes maken? Zodat je weer 'Thús' bent in je werk.
Je kunt natuurlijk wachten tot je door de tijd wordt ingehaald (demotivatie, arbeidsconflict, ziekte of disbalans). Jaren geleden was ik me niet bewust van dit thema. Ik werkte op de automatische piloot. In combinatie met een jong gezin en een actief sportleven hield ik alle ballen in de lucht. Dat ging verrassend lang goed.
Met het Huis van Werkvermogen (Ilmarinen et al., 2005) als peilstok, laat ik zien op welke punten ik andere keuzes had kunnen maken. Dit model is binnen de HR-wereld een waardevolle tool om duurzaam inzetbaarheid te onderzoeken.
Begane grond, gezondheid
Ondanks een ijzersterke fysieke conditie en veel doorzettingsvermogen, gunde ik mezelf geen rust. Op mijn werk en privé leverde ik voor 200%, voor mezelf hooguit 10%. Werkelijk tijd nemen voor mezelf betekende trainen voor een marathon. Geen wonder dat ik burn-out raakte.
1e verdieping, competenties
Voor mijn werk had ik alle kennis en vaardigheden in huis. Maar door die automatische piloot verdween gaandeweg het plezier in mijn werk. Ik deed wat gevraagd werd, meer niet. Dat ik aan een nieuwe uitdaging toe was, kwam niet in mij op. Gevolg: ik raakte understressed en zocht ongemerkt extra uitdaging in sport en vrijwilligerswerk.
2e verdieping, waarden-normen
Dienstbaarheid, samenwerken, vrijheid en avontuur zijn belangrijke waarden in mijn leven. Ik droeg dat uitbundig uit. Maar helaas niet naar mezelf. Zo nam ik amper me-time, vroeg nooit hulp en was ik gevangen in mijn eindeloze to-do-lijst. Gevolg: ik raakte uit verbinding met mezelf. Mijn belangrijkste drijfveer was de zorg voor anderen en aardig gevonden worden.
3e verdieping, werk en arbeidsrelatie
Mijn werkgever destijds had écht oog voor de werknemer. Mijn functie bood voldoende zelfstandigheid en flexibiliteit. Terugkijkend had ik veel assertiever kunnen zijn in het onderhouden van de arbeidsrelatie. Mijn eigen ontwikkelbehoefte en ware persoonlijke aard liet ik niet zien. Ik had gewoon niet door dat ik me niet meer 'thús' voelde in mijn werk.
Nu weet ik hoe belangrijk dit alles is. Het vormt een belangrijke basis voor vertrouwen en veiligheid. Dat geeft een impuls aan werkplezier en maakt het makkelijker om regie te nemen in je werk. Als je dus de beleving hebt dat er disbalans is binnen jouw Huis van Werkvermogen, dan is het wellicht tijd voor verandering. Maak dit dan ook bespreekbaar en verander jouw situatie!
Marieke Bach, Adviseur Duurzame Inzetbaarheid.