Coverstory JPR advocaten

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 3 2012

coverstory

Eigenzinnig professioneel

Praten over dienstverlening is één, gewoon laten zien wat je doet is misschien nog veel interessanter en leerzamer. Zo ongeveer moeten de mensen bij JPR Advocaten gedacht hebben. Vandaar dat Oost-Gelderland Business welkom is bij een lezing voor vaste relaties en geïnteresseerde ondernemers. “Wij vinden het belangrijk om voortdurend in dialoog te blijven, zodat we weten wat er speelt”, aldus Wouter Ribbers, die met zijn collega’s Sanne van Bergen, Pieter Jan Eshuis en Ruben Schuurman een seminair houdt over de do’s en don’ts in arbeidscontracten.

In een tijd dat een vast contract geen vanzelfsprekendheid is en werkgevers steeds vaker overschakelen op flexibele overeenkomsten, is het belangrijk om de papieren op orde te hebben. Het is vervelend om te moeten constateren dat u ineens vastzit aan die tijdelijke werknemer, omdat u even niet oplette toen het contract werd opgesteld. En hoe zit het met opzegtermijnen en VAR verklaringen? Op deze en andere gerelateerde vragen geeft het viertal vandaag antwoord middels de zogenoemde Lunch Update, waarbij aanwezigen luisteren naar een presentatie en er gelegenheid is om vragen te stellen.

Profiel

“Misschien is het goed om vooraf even een beeld te schetsen van de organisatie en het verhaal achter de Lunch Update”, zo begint Ribbers tijdens het voorgesprek op kantoor. JPR is een regionaal advocatenkantoor met 125 collega’s die allemaal specialist zijn op een bepaald deelgebied. Dat kan arbeidsrecht zijn, maar evengoed ondernemingsrecht, vastgoed of kennis over private cliënts. Hoewel we ook klanten in de rest van Nederland hebben, profileren we ons als regionaal advocatenkantoor met de focus op Oost-Nederland.” Zijn collega Eshuis vult aan: “De slogan van JPR is ‘eigenzinnig professioneel’ wat betekent dat we graag dynamiek, betrokkenheid en deskundigheid uitstralen. Professioneel en toch kleurrijk.”

Van Bergen vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de Lunch Update. “We zijn een jaar of zes geleden begonnen met het organiseren van lunchbijeenkomsten voor klanten en relaties. Niet alleen hier op kantoor, ook op ons kantoor in Deventer, Enschede of elders op locatie. Zo zijn we vandaag op visite bij stadion de Vijverberg omdat daar meer ruimte is. Het mooie van de bijeenkomsten is dat je steeds weer andere mensen spreekt die zich bezighouden met steeds andere disciplines. Vandaag is dat personeel en organisatie”. De vier advocaten wisselen af; vandaag houden zowel Schuurman als Eshuis een verhaal. Schuurman: “We verwachten vandaag zo’n vijftig mensen die op een of andere manier betrokken zijn bij het opstellen van arbeidscontracten. Eerst is er gelegenheid om een broodje te eten, daarna volgt de presentatie en tussendoor kan iedereen vragen stellen.”

Na het inleidende gesprek en de fotoshoot begeeft het gezelschap zich naar het stadion van De Graafschap, waar in een zaaltje de broodjes en de koffie al klaar staan. Gezien de omvang van de groep genodigden wordt de sessie in twee delen gesplitst. Tweemaal dezelfde presentatie voor steeds een andere groep. Rond twaalf uur trapt Schuurman af met zijn verhaal over de Do´s en Don’ts van de arbeidsovereenkomst. Na een introductie over zaken als wettelijke kaders en betrokken partijen, komt hij te spreken over bijvoorbeeld het afspiegelingsbeginsel, pensioenontslag en opzegtermijnen. Zijn toehoorders luisteren aandachtig en stellen regelmatig een vraag tussendoor. Bijvoorbeeld over het contract met een einddatum. Dan nog is het verstandig een mogelijkheid van een tussentijdse opzegging overeen te komen.

Na een kopje koffie en een korte pauze gaat Pieter Jan Eshuis verder met het onderwerp Flexibele Arbeidsrelaties, terwijl Schuurman zijn verhaal nogmaals vertelt aan de andere groep. Het onderwerp is niet toevallig gekozen, nu steeds meer ondernemers kiezen voor een flexibele schil. Mensen die je inhuurt wanneer dat gewenst is. Hoe zit het ook alweer met het maximaal aantal tijdelijke contracten? Wanneer is er sprake van een verkapte arbeidsrelatie en in hoeverre is de VAR daarbij van belang? Ook hier wordt er aandachtig geluisterd en vragen gesteld. Het begrip ‘ragetlie’ riep enige vragen op. Deze regel houdt in dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd opvolgt niet van rechtswege eindigt, maar moet worden opgezegd.

oost-gelderland business | nummer 3 | juli 2012

Wouter Ribbers, Ruben Schuurman, Pieter Jan Eshuis en Sanne van Bergen.

De vier collega’s van JPR die vandaag de Lunch Update verzorgen zijn allen werkzaam binnen het domein arbeidsrecht:

Sanne van Bergen:

Zij is sinds 2005 werkzaam bij JPR advocaten en was daarvoor actief bij Ploum Lodder Princen Advocaten en notarissen te Rotterdam. Van Bergen studeerde Nederlands recht in Groningen en heeft zich gespecialiseerd in CAO-recht, medezeggenschapsraad en ontslagrecht.

Pieter Jan Eshuis:

Hij studeerde Nederlands recht in Amsterdam en is sinds 1975 verbonden aan JPR. Sinds 1983 is hij er partner en ook hij werkt bij de sectie arbeidsrecht met aandachtsgebieden als ontslagrecht en CAO’s. Verder is hij plaatsvervangend kantonrechter.

Wouter Ribbers:

Hij studeerde Nederlands recht te Nijmegen en is sinds1981 werkzaam bij JPR. Partner is hij sinds 1987 en naast zijn functie als advocaat is Ribbers actief in diverse bestuurs- en adviesraden. Een daarvan is bijvoor-

beeld Stichting Zorgcombinatie

Marga Klompé, waar hij voorzitter is van de Raad van Toezicht.

Ruben Schuurman:

Net als Van Bergen studeerde Schuurman Nederlands recht in Groningen. Naast arbeidsrecht is hij ook werkzaam in het ondernemingsrecht. Schuurman is namelijk naast arbeidsrecht ook gespecialiseerd in insolventie, wat zoveel betekent als faillissementsrecht.

oost-gelderland business | nummer 3 | juli 2012

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media