Nieuwe technologieën, robotisering en digitalisering veranderen onze samenleving én bedrijfsprocessen en -producties razendsnel. Voor het bedrijfsleven is het dan ook belangrijk dat leerlingen de juiste vaardigheden leren, die nodig zijn voor het werken of ondernemen in deze veranderende tijd.
Daarentegen vraagt goed onderwijs om mensen die deze snelle ontwikkelingen in de praktijk op de voet volgen en deze kennis met passie weten over te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de ener-gietransitie, die valt of staat bij vakmensen die verstand hebben van zonnepanelen, die weten hoe je warmtekrachtinstallaties installeert of hoe je windmolens onderhoudt.
VNO-NCW Achterhoek wil studenten en scholie-ren dan ook kennis laten maken met innovaties en vaardigheden vanuit het bedrijfsleven door ondernemers te stimuleren om voor de klas te gaan staan en leerlingen praktijkervaring te laten opdoen in het bedrijfsleven. Bedrijven hebben namelijk de ruimte, apparatuur en kennis om bij te dragen aan het praktische deel van het beroeps-onderwijs en hoger onderwijs.
STERA-leerroute
Een mooi voorbeeld hiervan de STERA-Leerroute voor vmbo-leerlingen. Tien vmbo-scholen in de Achterhoek vormen samen met het bedrijfsleven, vier opleidingsbedrijven en het ROC een netwerk van opleidingsplaatsen, waardoor deze vmbo-scholen hun leerlingen elk technisch keuzevak naar wens, kunnen aanbieden. Bijzonder aan STERA (Smart Technical Education Regio Achter-hoek) is dat de leerlingen niet alle lessen volgen in de theorie- en praktijklokalen van de vmbo-school, maar een belangrijk deel van de opdrachten uitvoeren bij de bedrijven, onder begeleiding van ervaren beroepsmensen. Hierdoor maken de leer-lingen ook kennis met de nieuwste ontwikkelingen in de techniek en kunnen zij ervaren hoe het is om in 'de echte' praktijk te werken aan concrete opdrachten. VNO-NCW Achterhoek is lid van de STERA-stuurgroep en nodigt bedrijven van harte uit te participeren in dit project.
Hybride docenten
Naast de STERA-Leerroute kunnen ondernemers en werknemers er ook voor kiezen om gastdocent te worden of hun onderneming of baan in loondienst te combineren met het les geven als hybride docent. Een hybride docent kan lesgeven op school en studenten begeleiden binnen het bedrijf. Bij deze vorm van samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs snijdt het mes aan twee kanten: er wordt bijgedragen aan de oplossing van het lerarentekort en het bedrijf investeert in de ontwikkeling van medewerkers.
Samenwerking
VNO-NCW Achterhoek en MKB-Nederland Mid-den vinden dat de overheid instroom van hybride docenten moet stimuleren en faciliteren en werkt zelf ook waar mogelijk samen met het onderwijs om de relatie onderwijs-arbeidsmarkt te verbeteren. Op 13 november organiseerde VNO-NCW Achterhoek samen met ROC Graafschapcollege en Achterhoek VO een Diner Pensant over 21e eeuwse vaardigheden en de match tussen studenten en bedrijfsleven. Voorafgaand hebben studenten Achterhoekse bedrijven gevraagd wat de wederzijdse beelden en verwachtingen zijn om zo tot een dialoog te komen. Dat is voor de onderwijspartijen input voor de wijze waarop ze het onderwijs moeten inrichten.
Contactpersoon
Wilma Elbertsen, regiomanager VNO-NCW Achterhoek
elbertsen@vno-ncwmidden.nl
Agenda VNO-NCW Achterhoek
Donderdag 12 december 2019
Bedrijfsbezoek bij Het Internet Huis
Tijd: vanaf 19.00 uur
Locatie: Het Internet Huis, Doetinchem
Woensdag 15 januari 2020
Nieuwjaarsbijeenkomst Achterhoek, i.s.m. Jong Management
Tijd: vanaf 19.00 uur
Locatie: De Steck, Doetinchem
Donderdag 23 januari 2020
Middelpunt Midwinterwandeling Uitwaaien, wandelen en netwerken
Tijd: vanaf 14.00 uur
Locatie volgt