Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 5 2019
GROTE DIVERSITEIT VERANDERINGEN IN DE VERPAKKINGSINDUSTRIE
De verpakkingsmiddelenindustrie is zeer divers. Deze branche bestaat uit producenten van verpakkingsmiddelen gebaseerd op hout, papier, metaal, karton, kunststof en glas. Tot de verpak- kingsindustrie behoren ook het verpak- ken van producten door gespecialiseerde bedrijven (co-packers) en de groothandel in emballage. De grote bedrijven binnen deze branche ontwerpen en produceren verschillende soorten verpakkingen en verpakkingsmaterialen, terwijl de kleine bedrijven zich veelal richten op onderdelen als sluitingen of op één soort verpakking. De verpakkingsmiddelenin- dustrie verandert. De markt wil kleinere series, meer variatie en meer maatwerk, een hogere kwaliteit en snellere levering. Dat heeft te maken met de toename van het aantal kleinere gezinnen en eenper- soonshuishoudens, met behoefte aan gemak en met aandacht voor gezondheid en voedselkwaliteit. En het heeft ook te maken met de groei van aankopen via internet. Voor de verpakkingspro- ducenten betekent dit een complexer productieproces.

VERPAKKING ALS MARKETINGTOOL DE P VAN PACKAGING
De vier bekende P’s in marketing zijn product, prijs, plaats en promotie. Maar onderschat ook een vijfde P, die van packaging, niet (officieel valt deze natuurlijk onder de P van product). Een verpakking draagt bij aan de branding van het bedrijf. Een goede verpakking straalt vertrouwen uit en mensen vertrouwen snel iets wat herkenbaar overkomt. Vertrouwen is een van de factoren die zorgen dat een klant bij een bedrijf koopt en blijft kopen. De ideale verpakking verschilt per product, per doelgroep en is afhankelijk van de context. Het verpakkingsdesign moet mooi en herkenbaar zijn. Daarnaast is een juiste kleurstelling, materiaal en het gebruiksgemak/snelheid waarmee het verpakkingsmateriaal geopend kan worden, steeds belangrijker. Verpakkingen moeten steeds creatiever, esthetisch aantrekkelijker en vooral persoonlijker worden. Er komen nog steeds ieder jaar meer producten op de markt bij. Dus het blijft belangrijk om als product en merk zichtbaar te blijven. Zorgen dat de verpakking naast herkenbaar en creatief, ook duurzaam is, is een mooie uitdaging voor de verpakkingsindustrie.

FUNCTIES GEEN VERSPILLING
De verpakkingsindustrie kampt met een imagoprobleem. Vaak wordt een verpakking als verspilling gezien, gebaseerd op het feit dat lange tijd omdozen veel te groot waren en opgevuld werden om goederen te beschermen. Maar een verpakking is nooit een verspilling en heeft altijd een functie. Denk aan het bewaren en beschermen van het product gedurende de hele keten van fabrikant naar de verbruiker, waaronder het vervoer en de tussentijdse opslag. Daarnaast draagt een goede verpakking bij aan de houdbaarheid en de garantie voor de gezondheid en de veiligheid van de consument.

STREK GEDREVEN DOOR TRENDS FLEXIBELE VERPAKKINGEN
De verpakkingsbranche wordt sterk gedreven door trends. Deze trends komen voort uit het gedrag van consumenten. Doordat er in Nederland steeds meer eenpersoonshuishoudens zijn, is de vraag naar kleine verpakkingen gegroeid. Een kleinere verpakking kan ook helpen in het tegengaan van voedselverspilling. Door kleinere verpakkingen te maken, gebruikt een consument alleen dat wat ze nodig heeft en is het makkelijker passend te kopen. Door de vergrijzing is de vraag gestegen naar verpakkingen die gemakkelijk te openen zijn. Consumenten willen daarbij mooie verpakkingen met duidelijke instructies, die licht zijn en gerecycled kunnen worden. Daarnaast moeten de kosten natuurlijk laag zijn. Daarom wordt steeds meer gebruikgemaakt van zogenaamde flexibele verpakkingen: kunststof of papieren zakken, pouches en folies. Deze flexibele verpakkingen hebben diverse voordelen zoals lagere transportkosten en ze zijn lichter, duurzamer en circulair. Voor de verpakkings- industrie leveren deze verpakkingen echter ook uitdagingen op. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen harde verpakkingen en zachte verpakkingen, zoals afmeting en dikte, waardoor productieprocessen moeten worden aangepast.

VERMINDEREN, MINIMALISEREN EN HERGEBRUIKEN MINDER PLASTIC
Decennialang was plastic een teken van vooruitgang, maar de laatste jaren heeft plastic een nare bijklank gekregen, onder meer door het wereldwijde afvalprobleem en de plastic soep. De roep om minder plastic wordt steeds luider. Zo willen supermarkten het aantal verpakkingen met 20 procent verminderen in 2025. Daarnaast zouden de verpakkingen die nog gebruikt worden in 2025 voor 95 procent uit recyclebaar materiaal moeten bestaan. Of dit haalbaar is, blijft nog even de vraag. De juiste oplossing voor het recyclen van plastic is nog niet gevonden en gaat wellicht nog tientallen jaren duren. Het falend afvalsysteem in veel landen zal de plastic soep de komende jaren ook niet doen afnemen. Verminderen, minimaliseren en hergebruiken van verpakkingen lijkt daarom op dit moment de best te varen koers.

PAPIEREN VERPAKKINGEN MEER RECYCLEN
Papier is gemakkelijker afbreekbaar dan plastic. Het recylcen van papier is meer ingeburgerd dat het recyclen van plastic. In 2017 werd bijvoorbeeld 1262 kton papier gebruikt voor verpakkingen. Daarvan werd 1099 kton gerecycled, dat is ongeveer 87 procent. Door het beter recyclen van verpakkingsmateriaal wordt de circulaire economie gestimuleerd. Dat houdt in dat er minder energie nodig is om verpakkingen te maken. Het materiaal bestaat namelijk al. Een mooi voordeel is dat er zo ook minder plastic verpakkingen en ander afval in de natuur terechtkomt. Naast recyclen is ook upcyclen een andere trend. Hierbij wordt gerecycled op een manier dat er een eindproduct ontstaat dat van een hogere kwaliteit of meer is dan het origineel.
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven

Oost-Gelderland Business nr 5 2019

Coverstory Juust Advocaten & Mediators: Deskundig, duidelijk, toegankelijk, daadkrachtig en andersTrend: Financieringsspeelveld verbreedt snel E-bike impuls voor woon-werkverkeer per fietsWorkshop 'De essentie van ondernemerschap': Praktische tips en eye-openers4Human Training, Coaching & Advies: A winner is a dreamer, who never gives upIn Person en Timing bundelen de krachten VNO-NCW Achterhoek: Ondernemers voor de klas Jong Management Achterhoek: Helming Hoveniers Interview Zakenvrouw van het Jaar: Mireille Kaptein Business FlitsenInterview directeur Qredits: “Een bedrijf is meer dan een ondernemingsplan"KroeseWevers Corporate Finance realiseert (meer)waardeEbbers Salarisadvies: "Wij zijn de partner van de ondernemer"Bedrijfsadviesburo Eckhardt denkt ook aan de kleine ondernemerColumn Quexcel: Geld vrijspelen met IT?Hibernis: Van data naar informatieMulder IT: "Desktopweb perfecte cloud-oplossing voor mkb"Countus: "Kleinschaligheid gecombineerd met optimale expertise"Packaging trendsDi-Plast: Samenwerken aan verbeterde plastic kringloopLogistieke verplaatsingsdynamiek blijft grootSymbus Personeelsdienst: Outplacement als goed werkgeverschapat.groep: "Werkgevers, let op uw zaak!"Deelnemer DOC Opleiding & Training: Column CarrièreWereld: Veranderen?!Column Coach & Recruiter: Burn-out, voorkomen is beter dan genezen!Column WSP Achterhoek: Participatiewet zorgt voor lancune in WABSterkste Schakel TrofeeLandgoed Ehzerwold: "Veelzijdig, sfeervol, gastvrij"Elsbeth van Lienden: "Een traject is niet voor iedereen weggelegd"De Indruk: "Ondernemer onderschat vaak de kracht van marketing"Bedrijfswagentestdag: Het nuttige en het aangenameBedrijfswagentestdag: testverslag Nissan e-NV200 - Herwers NissanBedrijfswagentestdag: testverslag Renault Kangoo ZE - Herwers RenaultBedrijfswagentestdag: Renault Trafic - Herwers RenaultBedrijfswagentestdag: Fiat Ducato - Schouten DoetinchemBedrijfswagentestdag: Mercedes-Benz Sprinter - Wensink AutomotiveBedrijfswagentestdag: Mercedes-Benz eVito - Wensink AutomotiveDe juiste zithouding in de auto
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media