Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 5 2019
In Nederland zijn veel initiatieven om plastic afval te recyclen, maar in de praktijk blijkt dit vaak erg lastig te zijn. Het INTERREG-project Di-Plast wil onder andere met de inzet van ICT-tools het recycleproces bevorderen. Het doel is om over 3,5 jaar ongeveer honderd bedrijven in Noord-West Europa 100.000 ton plastic extra te laten recyclen.

Oost NL is mede-initiatiefnemer van dit project. Deze ontwikkelingsmaatschappij investeert in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Overijssel en Gelderland in projecten en bedrijven om de economie van Oost-Nederland duurzaam te versterken. Het project Di-Plast richt zich op de bouw- en verpakkingsindustrie en heeft als doel om in die sectoren meer recyclaat toe te passen en het plastic afval dat uit deze beide sectoren voortkomt, op een hoogwaardige manier te recyclen. Volgens Martijn Kerssen, projectmanager Circulaire Economie bij Oost NL, kunnen er met het recyclen van plastic in de bouw en de verpakkingsindustrie flinke stappen worden gezet. “In de bouw wordt namelijk 40% van al het plastic gebruikt, waarvan 18% wordt gerecycled. De verpakkingsindustrie is goed voor 20% van al het plastic en recyclet slechts 8%. Met behulp van diverse ICT-systemen en tools kunnen we informatie over het plastic in alle ketens verzamelen en analyseren.” Dit doen Oost NL en het Polymer Science Park in samenwerking met universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven. Omdat het Di-Plast project in heel Noordwest-Europa gaat lopen, zijn ook de spelers in de Duitse kunststofsector zoals Das Kunststoff Zentrum in Würzburg erbij betrokken.

PILOTFASE
Op dit moment zit Di-Plast nog in de pilotfase. “In Noordwest-Europa hebben we onder andere een enquête uitgezet onder de spelers in de bouw- en verpakkingsindustrie, om te analyseren tegen welke problemen zij aanlopen bij het gebruik van gerecycled plastic”, licht Kerssen toe. "Daaruit is gebleken dat de kwaliteit van het aangeboden gerecycled kunststof, ook wel recyclaat genoemd, nogal wisselt. Ook is de aanvoer van recyclaat niet constant. Een matrix waarin de specificaties van verschillende type recyclaten worden gematcht met de producten waarin deze grondstoffen kunnen worden toegepast, maakt het voor de producent makkelijker om het recyclaat te verwerken." Een andere ICT-tool richt zich op het verzamelen van data van de machines die door de recyclers en kunststofverwerkers worden gebruikt. “Met die informatie kunnen producten met een hogere en constantere kwaliteit van recyclaat worden geproduceerd. Met de afvalvoorspeltool kunnen kunststofafval producerende bedrijven en recyclers aangeven hoeveel en welke kunststoffen zij de komende tijd kunnen aanbieden. Producenten kunnen dan rekening houden met het variërende aanbod door voorraden aan te kopen zodat het productieproces op peil kan blijven.”

VOUCHERS
De volgende stap is het inrichten van pilots bij bedrijven. Ook gaat Oost NL teampartners opleiden die bedrijven kunnen ondersteunen in het toepassen van de ontwikkelde ICT-tools. Kerssen: “In de tweede helft van 2020 willen we vouchers beschikbaar stellen. Met een voucher van 1000 euro kunnen recyclers en verwerkers bijvoorbeeld actief op zoek naar partners, terwijl een voucher van 10.000 euro de mogelijkheid biedt om specialistische kennis in te kopen, bijvoorbeeld in de vorm van de ICT-tools. Tot het zover is, zijn bedrijven in de bouw en de verpakkingsindustrie die kunststof in hun producten verwerken meer dan welkom om hun ervaringen te delen of hun interesse in de vouchers kenbaar te maken. Hoe meer input we ontvangen, des te beter we onze tools op het verwerkingsproces kunnen afstemmen.”

oostnl.nl/di-plast
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven

Oost-Gelderland Business nr 5 2019

Coverstory Juust Advocaten & Mediators: Deskundig, duidelijk, toegankelijk, daadkrachtig en andersTrend: Financieringsspeelveld verbreedt snel E-bike impuls voor woon-werkverkeer per fietsWorkshop 'De essentie van ondernemerschap': Praktische tips en eye-openers4Human Training, Coaching & Advies: A winner is a dreamer, who never gives upIn Person en Timing bundelen de krachten VNO-NCW Achterhoek: Ondernemers voor de klas Jong Management Achterhoek: Helming Hoveniers Interview Zakenvrouw van het Jaar: Mireille Kaptein Business FlitsenInterview directeur Qredits: “Een bedrijf is meer dan een ondernemingsplan"KroeseWevers Corporate Finance realiseert (meer)waardeEbbers Salarisadvies: "Wij zijn de partner van de ondernemer"Bedrijfsadviesburo Eckhardt denkt ook aan de kleine ondernemerColumn Quexcel: Geld vrijspelen met IT?Hibernis: Van data naar informatieMulder IT: "Desktopweb perfecte cloud-oplossing voor mkb"Countus: "Kleinschaligheid gecombineerd met optimale expertise"Packaging trendsDi-Plast: Samenwerken aan verbeterde plastic kringloopLogistieke verplaatsingsdynamiek blijft grootSymbus Personeelsdienst: Outplacement als goed werkgeverschapat.groep: "Werkgevers, let op uw zaak!"Deelnemer DOC Opleiding & Training: Column CarrièreWereld: Veranderen?!Column Coach & Recruiter: Burn-out, voorkomen is beter dan genezen!Column WSP Achterhoek: Participatiewet zorgt voor lancune in WABSterkste Schakel TrofeeLandgoed Ehzerwold: "Veelzijdig, sfeervol, gastvrij"Elsbeth van Lienden: "Een traject is niet voor iedereen weggelegd"De Indruk: "Ondernemer onderschat vaak de kracht van marketing"Bedrijfswagentestdag: Het nuttige en het aangenameBedrijfswagentestdag: testverslag Nissan e-NV200 - Herwers NissanBedrijfswagentestdag: testverslag Renault Kangoo ZE - Herwers RenaultBedrijfswagentestdag: Renault Trafic - Herwers RenaultBedrijfswagentestdag: Fiat Ducato - Schouten DoetinchemBedrijfswagentestdag: Mercedes-Benz Sprinter - Wensink AutomotiveBedrijfswagentestdag: Mercedes-Benz eVito - Wensink AutomotiveDe juiste zithouding in de auto
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media