FOTOGRAFIE marcel krijgsman
De gemeente Oost Gelre is in meerdere opzichten representatief voor de intensieve manier waarop in de regio Achterhoek wordt samengewerkt. Burgemeester Annette Bronsvoort: "Randvoorwaarde nummer 1 daarvoor is dat je een financieel gezonde en zelfbewuste gemeente bent. Dan kun je vanuit je kracht samenwerken. En ook de meerwaarde van samenwerking zien, want die zien wij absoluut."
Gemeente Oost Gelre
Samen werken aan
de toekomst
Die samenwerking vindt plaats op meerdere manieren, en op meerdere vlakken, vertelt wethouder Marieke Frank. Kenmerkend voor de lokale en regionale ondernemers is de inventiviteit en de daaruit voortvloeiende innovativiteit, aldus de wethouder. "Dat mensen dingen aan het bedenken zijn: dit moet beter, het kan anders. En dan maken ze hun eigen oplossing, waarmee ze uiteindelijk een wereldwijde markt veroveren. In de regio Achterhoek zijn wij waarschijnlijk wel voorloper in Nederland als het gaat om patenten die worden aangevraagd, dus zijn de mensen toch wel bezig met innovatie."
"En dat zonder uitgebreide research and development afdeling", voegt de burgemeester toe. "Er is zoveel know-how en de drive om dingen te veranderen, dat dat ook gebeurt. Bij vrijwel elk van onze vele bedrijfsbezoeken gaat er een wereld voor je open in termen van de klanten aan wie nationaal wordt geleverd, maar ook wereldwijd wordt geëxporteerd, hoe modern de bedrijfsvoering is. Maar waar de Achterhoek in zijn algemeenheid maar zeker ook de gemeente om geroemd wordt, is de kwaliteit van het personeel. De professionaliteit, de loyaliteit, en ook het vakmanschap maken samen dat de bedrijven een goede positie op de markt hebben."
AgendaHet besef is er echter wel degelijk dat die positie in gevaar dreigt te komen. Frank: "We hebben hier mooie bedrijven en een goede werkgelegenheid, maar willen we dat zo houden, dan moeten we toch wat meer op de trom gaan slaan. Daartoe is onder andere Achterhoek Agenda 2020 in het leven geroepen. Dat is een samenwerking van de drie O´s, het triple helix verhaal: ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheid. Nummer 1 op de Agenda is: werk. Economie, en dan profilering als Smart Regio. Punt 2 is bereikbaarheid: dat de N18 opgewaardeerd wordt is een heel belangrijke stap, maar we zijn er nog niet, er zijn nog meer verkeersknelpunten. Maar ook de digitale bereikbaarheid is een belangrijk onderdeel. Want willen onze bedrijven verder, dan hebben ze aansluiting op glasvezel gewoon nodig. Het laatste punt: wonen. Je kunt hier heel mooi wonen, maar met de demografische veranderingen verandert ook de woonbehoefte. Dus daar moeten we ook met elkaar als gemeente op inspelen. Maar het belangrijkste is de economie, dat moeten we ook met elkaar doen."
StagiairsEen belangrijk onderdeel in het Achterhoek 2020 plan is onderwijs: te vaak blijven jongeren die ? noodgedwongen, omdat de directe regio geen hoger onderwijsinstellingen heeft ? elders hun studie vervolgen, daar ook hangen. Wethouder Frank hierover: "Wat we als overheid proberen, samen met het bedrijfsleven, is om studenten die in het laatste jaar van hun studie zitten, hier een stageplek te bieden. Dat proberen we met de Innovatiehubs. Als je de stagiairs aan je kunt binden, en ze een mooie baan kunt bieden, hopen wij veel mensen terug te kunnen halen. Daartoe moeten we ons meer profileren als interessante regio om te wonen én te werken."
Bronsvoort neemt over: "De term 'Smart' is ook niet een term die bedacht is, maar die logisch voortvloeit uit de mooie bedrijven die hier zijn. Aan de ene kant heet het Smart Industry, maar je kunt het ook verbreden, en dat doen we ook in de Achterhoek 2020, tot Smart Werken."
RuimtevraagDat Oost Gelre samen met buurgemeenten de bedrijvigheid wil stimuleren, blijkt onder andere uit de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen. Wethouder Frank noemt in dat verband het regionale bedrijventerrein de Laarberg. Dit terrein, dat samen met de gemeente Berkelland wordt ontwikkeld, is aangewezen als vestigingsterrein voor bedrijven met een grote ruimtevraag of in de zwaardere milieucategorie. "Denk aan distributiecentra, maar dat wil niet zeggen dat andere bedrijven daar niet kunnen. De Laarberg is heel geschikt voor bedrijven die willen uitbreiden of die moeten verplaatsen omdat ze bijvoorbeeld in dorpskernen liggen. Daar zijn wel aanzienlijke investeringen bij betrokken en dat is dus niet iets wat je alleen doet. Dan komt ook de provincie om de hoek kijken, denk aan milieuproblematiek en dergelijke. Maar we zien nu de vraag toenemen, ook op de Lindebrook, een ander bedrijventerrein, dat meer is gericht op kleinschalige bedrijven."
SchaalDe burgemeester gaat in op die samenwerking met andere gemeenten: "De kunst is om de juiste schaal te vinden. Op de schaal van de regio, van Nederland, van Europa, ben je als gemeente te klein om een vuist te kunnen maken, dat zijn dingen die je absoluut samen moet doen." Frank: "Nu hoor je wel eens: de Achterhoek zou één gemeente moeten zijn, maar dat zou een stap te ver zijn. Want wat wij hier op de collegetafel aan plannen en dergelijke krijgen, dat kennen we. We weten waar het over gaat. En als jij een gemeente hebt van 300.000 inwoners dan verlies je bepaalde zaken uit het oog. We horen nu van andere gemeentes: jullie zijn erg open, staan midden in de samenleving, zijn echt toegankelijk en jullie hebben heel veel mooie projecten die echt van de nieuwe tijd zijn, van de nieuwe overheid."
Bronsvoort vervolgt: "We hebben onze eigen plannen en ideeën, we willen ook kleinschalig organiseren, maar dat doen we in samenwerking met de regio Achterhoek. Of als dat nodig is tussen Achterhoek en Twente. Als het over mobiliteit gaat en over glasvezelverbindingen, dan heb je elkaar nodig, dan moet je dat gezamenlijk oppakken."
Frank vult aan: "De provincie heeft ook aangeven dat hoe wij hier samenwerken met Achterhoek 2020, met de Stuurgroep en de Agenda, dat dat een voorbeeld is van hoe zij graag zien dat er in Gelderland wordt samengewerkt."
Ook de relatie met het Rijk is uitstekend, geven beide bewindslieden aan: regelmatig worden er over en weer bezoeken afgelegd. "We nodigen Kamerleden uit om hier te komen kijken," zegt de burgemeester, "en dan laten we zien waar we goed in zijn. Maar ook om hen problemen die hier zijn, met eigen ogen te laten bekijken."
Maar ook internationaal wordt samengewerkt, vertelt de wethouder: "Wij kijken hoe we ondernemers hier kunnen verbinden met Duitse ondernemers omdat je daarmee je economische regio vergroot. De laatste jaren zijn we die banden echt aan het intensiveren."
"We zoeken echt de samenwerking, met de buurgemeenten, maar ook in Euregio-verband," vult Bronsvoort aan, "en we hebben ook een gemeenschappelijk belang: verbindingen. Duitse ondernemers hebben er ook belang bij dat ze een goede verbinding met onze Randstad hebben. De verbinding tussen de N18 en de A1 hebben we hoog op ons verlanglijstje staan, en omgekeerd geldt hetzelfde voor de A31 in Duitsland."
Frank vervolgt: "Maar ook de doortrekking van de A15 hier naartoe is voor de ondernemers van belang: er komt dan een heel snelle verbinding met de Randstad, de grensovergang wordt belangrijker, en waar traffic is, daar komt bedrijvigheid omheen. Dat is heel belangrijk voor onze regio. Snelheid, daar draait het om, in meerdere opzichten: verkeer, bereikbaarheid, en breedband internet."
RelatieDe wethouder noemt nog een andere manier waarmee de gemeente de werkgelegenheid stimuleert: "We hebben een Innovatiefonds waarmee we bedrijven helpen om een idee verder uit te werken. Bedrijven die iets willen ontwikkelen maar geen geld of mogelijkheden hebben om zelf R&D te doen, die kunnen we dan financieel ondersteunen. We hebben ook een goede relatie met de Industriële Kring, een paar keer per jaar praten we bij, en kijken we: wat kunnen we samen doen? We vragen ook regelmatig: wat verwacht je nu van ons? Wij willen weten wat er speelt bij de ondernemers, zodat we die goed kunnen bedienen. Zodat die kunnen ondernemen en zorgen voor de banen."
Die ondernemers zorgen ook voor andere, belangrijke zaken: de organisatie van evenementen. "We hebben hier in het jaar veel kleine en grotere evenementen die georganiseerd en gesponsord worden door ondernemers en heel veel vrijwilligers. Dat is een ander aspect van ondernemen, maar het maakt wel dat dit een bruisende gemeente is waar altijd wel wat te beleven valt. Zonder de ondernemers kunnen heel veel van dat soort zaken geen doorgang vinden. Dingen samen doen, dat is onze kracht, dat zijn de pijlers van Oost Gelre."
Burgemeester Bronsvoort sluit af: "De ondernemers zullen ondernemend moeten blijven en wij zullen een open en initiatiefrijke gemeente moeten blijven om de problemen die in de toekomst op ons af zullen komen, het hoofd te bieden. Maar wij zien de toekomst alleszins optimistisch tegemoet. Als je maar vasthoudt waar je sterk in bent, en je verder ontwikkelt." n
Coverstory
De gemeente Oost Gelre heeft ongeveer 30.000 inwoners, de omvang van beroepsbevolking bedraagt 14.600 personen. Per 1.000 inwoners zijn er 115 vestigingen van bedrijven met in totaal 15.927 banen, dus 730 banen per 1.000 inwoners. Terwijl Gelderland er gemiddeld 693 heeft. Er zijn circa 400 bedrijven in de techniek, met name de metaal- en maakindustrie, waarin circa 3.500 mensen werkzaam zijn.
Burgemeester Annette Bronsvoort
en Wethouder Marieke Frank