Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 6 2015

Het Metzo College in Doetinchem maakt zich als vmbo-instelling sterk voor voldoende aanwas van technisch personeel in de Achterhoek. Joop Brugman, coördinator Techniek, weet hoe een nieuwe generatie enthousiast gemaakt kan worden voor de technische sector.

"Wij zorgen dat leerlingen zich over techniek verwonderen"

Het Metzo College was aanvankelijk, als gevolg van fusies, op drie locaties gevestigd en men zag het aantal leerlingen teruglopen van 1.400 naar 700. Het bedrijfsleven vreesde voor het verlies van vooral de technische opleidingen voor deze regio. Het bestuur van de school en de gemeente Doetinchem pikten tien jaar geleden de noodkreet op en zorgden dat de school verhuisde naar het huidige, markante schoolgebouw. Brugman vertelt: "De mensen die hier wonen, moeten we hier zien te houden. Dus het vmbo verdient een mooie plek in Doetinchem, aan een doorgaande weg en niet ergens verstopt op een industrieterrein." Inmiddels telt de school weer bijna 1400 leerlingen en heeft de afdeling Techniek alle ruimte om een scala aan technisch onderwijs te bieden, van het monteren van elektrische schakelkasten, meters, verwarmingsradiatoren en ketels, en het maken van kozijnen en meubels, tot metaalbewerking, lassen en voertuigtechniek.

Profielen

Het Metzo College biedt per september 2016 voor de leerjaren 3 en 4 van het vmbo zes profielen aan: Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen, Horeca Bakkerij & Recreatie, Bouw Wonen Interieur, Produceren Instal-leren & Energie en Dienstverlening & Producten. Elk profiel heeft een algemeen deel van 50%, waarover een landelijk centraal examen wordt afgenomen. De andere helft van de opleiding mag de school zelf invullen. Het Metzo College kiest ervoor de drie laatstgenoemde profielen met technische vakken te vullen. "Het reeds bestaande profiel Dienstverlening & Producten blijkt landelijk vaak gekozen te worden door leerlingen die nog niet weten wat ze willen, waardoor dit de snelst groeiende opleiding van Nederland is", licht Brugman toe. "Wij zien hier een kans om leerlingen te bedienen die wel interesse hebben in techniek maar nog niet zeker weten of het wel iets voor hen is. De school biedt dit profiel daarom in twee 'smaken' aan: Commerciële Techniek & Design en ICT-route."

Oriëntatie

De profielen bieden de leerlingen veel ruimte voor oriëntatie. "Leerlingen hebben vaak wel een beetje een idee van wat ze willen, maar ze moeten nog snappen en voelen wat het inhoudt", legt Brugman uit. "En daarbij zijn kinderen zeer verschillend, ook als ze allemaal geïnteresseerd zijn in techniek. Daarom bieden we veel keuzevakken aan met verschillende technische thema's, zodat leerlingen kunnen ervaren wat het best bij hen past. We willen graag zo veel mogelijk aansluiten op de belevingswereld van het kind. In dit opzicht is er verschil tussen jongens en meisjes. Terwijl een jongen een opdracht vaak rechtstreeks uitvoert, wil een meisje vaak wat meer vrijheid, en meer doen met bijvoorbeeld de kleur of de vorm. Dus geven we daar extra ruimte voor in de opleiding." Deze aanpak blijkt effect te hebben. Zo heeft de richting Commerciële Techniek & Design inmiddels een jaarlijkse instroom van twintig leerlingen. De helft daarvan zijn meisjes. "We vinden het belangrijk dat meisjes bij de keuze voor een opleiding geen drempel ervaren", zegt Brugman. "Dankzij de brede oriëntatie krijgen ook zij hopelijk het idee dat techniek iets voor hen kan zijn."

Bedrijfsbezoeken

Om de leerlingen zich te laten oriënteren op het regionale bedrijfsleven, mogen ze in leerjaren 1 en 2 al bedrijfsbezoeken afleggen. Op één dag gaan dan 1.000 leerlingen langs bij ongeveer 200 bedrijven. Brugman vindt het belangrijk dat kinderen van die leeftijd met volwassenen in gesprek gaan over de beroepsmogelijkheden. Brugman: "Als je verkering krijgt doe je dat toch ook met iemand die je al ontmoet hebt. Je moet het bedrijfsleven dus wel ontmoeten om het leuk te vinden." Ook zijn er op de woensdagen lintstages, waarbij leerlingen bij een bedrijf meelopen. Ze krijgen dan vier uur vrij van school en moeten er vier uur van hun eigen tijd in stoppen. Daarnaast probeert het Metzo College samen met ROC Graafschap College een kwaliteitsslag te maken door gezamenlijk leerplekken aan te bieden.

Verwonderen

Om ze zo jong mogelijk voor techniek te interesseren, haalt het Metzo College de leerlingen van de basisscholen uit de regio vier keer per jaar op met een grote bus. Er komen ongeveer 80 groepen langs van in totaal 2200 kinderen die dan met leuke werkstukjes aan de slag gaan. Brugman: "We kiezen daarvoor thema's uit die ze zo veel mogelijk doen verwonderen. Ze maken bijvoorbeeld een zonnewijzer, of een tafelventilator met een zonnecel. Die krijgen ze mee naar huis, zodat er thuis nog een keer over wordt gesproken en er nog een keer even wordt geëxperimenteerd. Zo hopen we de interesse van het kind vast te houden. Ook geven we tijdens zo'n dag het thema duurzaamheid speciale aandacht door ze een houten huisje te laten isoleren waar een klein kacheltje in zit. De ene helft van het dak wordt geïsoleerd en de andere niet. De ene kant krijgt dubbel glas, de andere kant niet. Zo kunnen leerlingen het effect van isolatie meten en voelen. Door ze techniek te laten ervaren en zich erover te laten verwonderen krijgen ze echt interesse in dit vakgebied."

Windboom

Brugman ziet nog meer mogelijkheden om de interesse van leerlingen te prikkelen: "Wij hebben hier op school al 72 zonnepanelen op het dak liggen, maar die kunnen de leerlingen helaas niet zien liggen. Mijn droom is daarom dat we over anderhalf jaar een 'windboom' bij de school hebben staan. Zo'n metalen boom heeft 72 schoepjes op de takken, en die hebben elk een dynamo die energie opwekt. Zo'n boom van ongeveer

10 meter hoog, valt op en is voor de kinderen een beleving. We hebben in de aula al een scherm waarop je kan zien hoeveel wasmachines je op dit moment op onze zonnepanelen kunt laten draaien. Als we ook aan de windboom zo'n scherm verbinden, kunnen de kinderen vergelijken wat zonne-energie en wat windenergie oplevert. Ook met dit soort projecten laten we leerlingen zich zo veel mogelijk over techniek verwonderen. Met de profielen zorgen we er vervolgens voor dat ze ook met techniek aan de slag gaan." n

www.metzocollege.nl

tekst Stèfan van der Steen

onderwijs

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media