ontwikkelingen
Stor vertelt: "Het ACT is opgezet door een aantal ondernemers uit de maakindustrie. Wat ik doe is het verbinden van bedrijven onderling, en bedrijven met kennisinstellingen." Vanuit een heel groot netwerk kan Stor antwoord geven op vragen zoals: wij hebben een bepaalde techniek ontwikkeld, weet jij soms een bedrijf dat dit zou kunnen gebruiken voor een andere toepassing?
Het werkveld van Stor en het ACT is heel breed, van agro tot en met ICT. Stor: "Ja, maar alles is techniek. We hebben het over Smart Industry, en dat gaat alleen maar over ICT. Alles wordt intelligent. Chips worden steeds intelligenter én steeds betaalbaarder. Daardoor kun je die tegen heel lage kosten overal in je proces inzetten. Bij de productie, robots, productiemachines, de hele logistiek, dat wordt allemaal door ICT aangestuurd. Je kunt dus met ICT de klantenwensen op een heel nieuwe manier invullen. En dat is Smart Industry. Wat er eigenlijk gebeurt is dat de klant steeds meer in je fabriek te zeggen krijgt."
Dat heeft natuurlijk ingrijpende gevolgen voor de keten. Stor: "De keten wordt in zoverre intensiever dat je het vaak niet meer alleen doet, maar dat het over verschillende bedrijven plaatsvindt. De klant bepaalt hoe zo´n hele keten gaat samenwerken. Dus op alle plekken waar geproduceerd wordt, wordt ICT toegepast."
Maar er is nog een belangrijke factor: het apparaat zelf wordt ook intelligenter. "The internet of things, inderdaad. Er zijn op dit moment al meer sensoren dan dat er mensen zijn, alles raakt met elkaar verbonden. Dat is een explosie, en als je ze als het ware samen laat communiceren, leert het apparaat omdat het samen met andere apparaten verbonden is, het leert beter functioneren. Het is moeilijk voorstelbaar, maar het gebeurt."
RobotsStor noemt een voorbeeld van de snelheid waarmee de technologie zich ontwikkelt: "Wat wij in ieder geval nog gaan meemaken, is dat er computers komen die slimmer zijn dan jij. Er zijn nu ook al computers die in de juridische branche worden gebruikt, die beter voorspellen dan advocaten kunnen hoe de uitspraak van de rechter zal zijn. Ook robots zullen steeds slimmer worden."
Stor onderkent de bezorgdheid bij veel mensen dat veel beroepen en banen zullen verdwijnen omdat die taken kunnen worden verricht door robots.
"Er komen weer andere soorten banen voor in de plaats. Het is niet het probleem van de technologie. Die technologie zorgt voor een steeds hogere productiviteit. Dus de BV Nederland kan met steeds minder mensen steeds meer geld verdienen. Hoe je vervolgens omgaat met die rijkdom, dat is een politieke vraag. En dan is de overheid aan de beurt. Sommige mensen hoeven minder hard te werken, wat is daar mis mee? Vroeger moesten mensen nog echt zwaar handwerk doen, dat mag tegenwoordig eigenlijk niet eens meer van de arbowet. Bij het werk moeten we goed nadenken over:
wat is de kracht van ICT bij het maken van dingen? En dat zal onze toekomst zijn, maar die is er dus eigenlijk al. Het is niet futuristisch, het is realistisch. Veel bedrijven kunnen je al laten zien dat het werkt en dat is voor de regio een kans."
InnovatiehubsHet Achterhoeks Centrum voor Techniek is opgericht door ondernemers. "En ik ben bij hen dus in dienst," zegt Stor. "Onze doelgroep dat zijn voornamelijk maakbedrijven, die verbind ik met andere maakbedrijven en zo gaat het sneller."
Maar natuurlijk zijn er ook diverse partners, zoals hogescholen en instellingen. "We hebben hier ook overal innovatiehubs opgezet. Dat zijn telkens drie, vier bedrijven die gezamenlijk groepen studenten aan het werk houden onder leiding van een innovatiemanager. Dat is een pas afgestudeerde hbo'er en de studenten komen overal vandaan, van alle sectoren: Wageningen, Saxion, TU Delft, noem maar op. We hebben inmiddels 10 van die centra in de Achterhoek, kijk maar eens op www.innovatiehub.com en dat levert nu al op dat er per jaar zo'n 300 studenten door die innovatiehubs heen stromen. Ze komen dus allemaal in aanraking met maakbedrijven, en daardoor leren ze de Achterhoek goed kennen, zien ze de kansen die hier liggen."
BijeenkomstenHet ACT organiseert regelmatig activiteiten, waar veel bedrijven op af komen. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van de faciliteiten van het ICER in Ulft, op het terrein van de voormalige DRU-fabrieken. Stor: "Maar we doen ook heel kleine bijeenkomsten. Begin volgend jaar gaan we bijvoorbeeld met een aantal bedrijven naar het Rijnstate Ziekenhuis. Daar gaan we alles over 3D-printen vertellen aan die medisch specialisten. Dat is een soort mini-beursje en dan laten Achterhoekse ondernemers die dergelijke printers maken, zien hoe je die kunt toepassen."
De financiering van de activiteiten vindt plaats door de provincie en Europa. "Maar ik word aangestuurd door ondernemers, en dat is een heel grote sterkte. Ondernemers weten wat zich in de doelgroep afspeelt en zorgen dat ik de dingen doe die echt nodig zijn; dit maakt het ook een ijzersterke formule."
Stor ziet het voor de hele maakindustrie wel positief in, op dit moment. "Voor sommige ondernemingen is het nog wel een beetje dun ijs, er zijn flinke klappen uitgedeeld, maar ik hoor toch dat iedereen weer goed draait. Dat zit zowel in de toelevering als in de bedrijven die eigen producten maken. De markt trekt aan, zeker weten. Wat belangrijk is, is dat de Achterhoek zich als een smart hub wil profileren en dat betekent dat Smart werkt, voor de industrie, maar ook voor de agro, de zorg, dat is in elke branche belangrijk. En daar willen we ons echt in profileren in de Achterhoek." n
www.act-nu.nl
Achterhoeks Centrum voor Technologie
De toekomst is er al
De technieksector in de Achterhoek maakt belangrijke ontwikkelingen door. Op meerdere vlakken worden initiatieven ontplooid om de techniek naar een hoger plan te brengen. Een initiatief dat al langere tijd loopt, is het Achterhoeks Centrum voor Technologie, dat opereert onder de naam ACT-Nu.nl. We spraken met Martin Stor van het ACT.
"De keten wordt in zoverre intensiever dat je het vaak niet meer alleen doet, maar dat het over verschillende bedrijven plaatsvindt."