Techniek is overal. In elke sector en op elke werkplek speelt techniek een rol, groot of minder groot. In de zorg, energievoorziening, bouw en industrie, ICT, voedselproductie of onze mainports: technologie is niet weg te denken. Mede dankzij goed opgeleide technici heeft Nederland een sterke concurrentiepositie in de wereld. Om die positie te houden is het essentieel dat de instroom van jongeren in technische opleidingen toeneemt. Nog steeds kiezen te weinig jongeren voor een toekomst in de techniek. Ten onrechte, want een technische opleiding geeft meestal garantie op een baan met carrièreperspectieven en een goed belegde boterham.
Voorzichtige stijging aantal techniekleerlingen
"Laat jongeren zelf ervaren hoe leuk techniek is"
28.000 technische vacaturesWerkgeversvereniging VNO-NCW heeft een grotere instroom van jongeren in technisch onderwijs hoog op de agenda staan en is een van de ondertekenaars van het Nationaal Techniekpact 2020, dat in mei 2013 werd gesloten. Het Techniekpact is een gezamenlijke aanpak van onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers, jongeren, topsectoren, regio's en Rijk om te zorgen voor meer technisch geschoolde vakmensen. Het is een ambitieus plan, maar de ondertekenaars maken het waar. Zo is het aandeel instromende bèta-studenten aan de universiteit in de afgelopen tien jaar gestegen van 26% naar 35% (19.123 in 2014/2015). In het hbo is het aandeel technische studenten met 4% gegroeid naar 22% en steeds meer leerlingen in het voortgezet onderwijs kiezen voor een technisch profiel. "Desondanks zijn er nog steeds 28.000 openstaande vacatures voor bijvoorbeeld elektromonteurs en cyber-crimespecialisten", zegt Marcel Hielkema, voorzitter van VNO-NCW in Gelderland. "In Gelderland zijn veel bedrijven gevestigd met specifieke technische kennis. Als de economie verder aantrekt, neemt de vraag naar technisch personeel alleen maar toe. Het dreigende tekort aan bèta-technici wordt een belangrijk knelpunt voor het toekomstig groeivermogen van de economie in Oost-Nederland. Het is belangrijk dat ondernemers inspelen op die ontwikkeling. Dat betekent dat we nu moeten investeren in jongeren. Uitleggen dat techniek toekomst heeft en veel werkgelegenheid biedt. Maar vooral: jongeren zelf laten ervaren hoe leuk techniek is", vindt Hielkema.
TechniekdagenOm die reden is VNO-NCW Midden vijftien jaar geleden samen met regionale onderwijsinstellingen, overheden en bedrijfsleven gestart met de organisatie van Techniekdagen, eerst in de Achterhoek, later ook in De Liemers, Arnhem en Nijmegen. De techniek krijgt tijdens de Techniekdagen in alle facetten en op elk niveau aandacht. "Het doel hiervan is jongeren op vroege leeftijd kennis te laten maken met technische beroepen", legt Hielkema uit. "Scholen en bedrijven presenteren doe-activiteiten, zodat de jonge bezoekers spelenderwijs ontdekken hoe leuk techniek is." VNO-NCW werkt nu aan een doorontwikkeling van het Techniekpact. Resultaten worden in kaart gebracht, de driedeling kiezen, leren, werken blijft en de regionale aanpak wordt doorgezet en versterkt. In het Techniekpact 2016-2020 komt meer aandacht voor ICT (en smart industry), cross sectorale activiteiten (en mobiliteit) en 'Een leven lang leren'. De tweede fase van het Techniekpact wordt voorjaar 2016 bekrachtigd.
Aandacht voor kwaliteit opleidingenEen hogere instroom in technische opleidingen is belangrijk, maar de inzet van VNO-NCW is breder. Net zoveel aandacht gaat uit naar de kwaliteit van opleidingen. Hielkema: "De kwaliteit is primair een taak van het onderwijs, maar het is belangrijk dat het bedrijfsleven zelf ook bijdraagt, bijvoorbeeld door docenten te ontvangen voor korte stages, zelf gastlessen te verzorgen of met het hoger onderwijs marktgerichte Associate degree (Ad)-opleidingen te starten." Deze tweejarige hbo-studie met een eigen graad leidt werkenden met een mbo-4 diploma, mbo-doorstromers en havisten op tot een hbo werk- en denkniveau. "Ik weet van leden dat zij hier een groeiende behoefte aan hebben en ben daarom blij met de verdere positionering van de Ad-opleidingen, waar minister Bussemaker dankzij lobby van VNO-NCW nu plannen voor heeft." n
VNO-NCW Midden
Jeugd weet Techniekdagen steeds beter te vinden
In het najaar werd voor de zevende keer de Techniekdag Nijmegen georganiseerd, dit keer bij het junior Technoviom. Met ruim 4000 bezoekers was de dag een daverend succes. Ook de Techniekdagen in de Achterhoek, Arnhem en De Liemers noteren grote bezoekersaantallen. "Ik ben erg tevreden met de fantastische belangstelling", reageert Pieter de Boer, regiomanager VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen enthousiast. "VNO-NCW Midden heeft in het verleden de Techniekdagen opgestart om jongeren te interesseren voor een toekomst in de techniek.
Veel ondernemers in de technische branches hebben moeite om goed geschoold personeel te vinden. Willen deze bedrijven in de toekomst concurrerend blijven dan moeten deze zich inzetten op het interesseren van de jeugd voor een toekomst in de techniek", legt De Boer uit.
Dat techniek allang niet meer alleen voor mannen is of dat het alleen aan auto's sleutelen is, blijkt wel op de Techniekdagen. In Nijmegen waren 25 enthousiaste bedrijven aanwezig die een activiteit organiseerde.
De Koninklijke Luchtmacht was er met een professionele flight-simulator, Synthon schoof aan om de jeugd te tonen hoe interessant het is om als laborant te werken en het was mogelijk om met een 3D-printer je eigen speelgoed te printen, zelfs een drone! Daarnaast waren NXP, NACCO en SMIT transformatoren ook van de partij.
De eerstvolgende Techniekdag is op 19 maart 2016 bij MPS in Lichtenvoorde.
Wilt u ook een activiteit organiseren tijdens een Techniekdag?
Neem contact op met Pieter de Boer, regiomanager VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen, 06-53786919.