Kroon op het werk
Voor restaurants worden de Michelinsterren beschouwd als dé kroon op het harde werk en blijk van waardering en kwaliteit. De sterren worden toegekend aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de producten, de beheersing van kooktechnieken en smaken, hoe de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten doorklinkt, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.
De betekenis van de sterren is als volgt:
* 1 ster ? Uitzonderlijke keuken
** 2 sterren ? De keuken is een omweg waard
*** 3 sterren ? De keuken is een reis waard
Michelinsterren 2016
Het nieuwe sterrenfirmament voor komend jaar
Maandag 7 december presenteerde Michelin haar nieuwe restaurantgids in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Bijzonder is dat geen één restaurant een ster verloor.
De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle hebben ook voor komend jaar hun eer weer hoog kunnen houden en mogen drie Michelinsterren voeren. Een tweede ster werd gegund aan restaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde. Daarmee komt het totaal aantal tweesterrenrestaurants in Nederland op twintig.
De Heeren van Harinxma (Beetsterzwaag), Zarzo (Eindhoven), De Swarte Ruijter (Holten), Het Roode Koper (Ermelo), Aan de Zweth (Schipluiden), Joelia (Rotterdam) en Strandlodge in Winterswijk kregen hun eerste Michelinster. Daarmee zijn er in ons land nu 85 restaurants met één ster te vinden. Het totaal aantal restaurants (één of meer sterren) staat nu op 107, een record voor Nederland!
Tijdens de uitreiking werd ook stilgestaan bij restaurant De Kromme Dissel in Heelsum, waar chef-kok Tonny Berentsen de leiding heeft. Het restaurant kreeg voor het 45e jaar op rij een Michelinster toegewezen, wat eveneens een Nederlands record is.
Michelinsterren