Elsbeth van Lienden: "Een traject is niet voor iedereen weggelegd"

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 5 2019Verandering is de enige constante sprak de Griekse filosoof Heraclitus duizenden jaren geleden en die uitspraak geldt nog steeds. Maar verandering vraagt om een andere mindset van leiders en managers, de personen die verandering in gang moeten zetten en vast moeten houden. Vandaar dat de quote van Bernard Shaw ‘Those who cannot change their minds cannot change anything’ een prominente plaats kreeg op de website van coachingsbureau The Pink Walnut van Elsbeth van Lienden.


Tekst: Hans Eberson Fotografie: Marcel Krijgsman

Elsbeth van Lienden runt na een lange carrière als HR-manager in de top van bedrijven al sinds 2006 haar eigen bureau voor inspirerend leiderschap. “Daar bewoog ik me dagelijks in besturen en directies van bedrijven, ik zag hoe ze acteerden, hoeveel moeite ze soms hadden om gevoel en gedrag op dezelfde lijn te krijgen, om om te gaan met de druk en verantwoordelijkheid van hun baan. Ik zag consultants komen en gaan, maar er veranderde niets, zo snel als ze de deur uit waren verviel iedereen weer in oude patronen. Terugvallen in oude systemen is fijn, het voelt veilig. Dat waren belangrijke ervaringen. Daarnaast heb ik continu geïnvesteerd in studie van coachingstechnieken, het brein, de focus, emoties, resultaat, intuïtie, en spirituele kennis. Toen was ik klaar voor de start van The Pink Walnut. Die naam? Het kwam uit de lucht vallen en bleek onderscheidend. Roze is zowel een zachte als krachtige kleur en wanneer je naar een walnoot kijkt kun je daar twee hersenhelften in zien. Want ons brein is altijd bepalend, daar gebeurt het.”

EENZAAM BEROEP
Van Lienden ziet in die twee hersenhelften ook het symbool van tegenstrijdigheid waar veel ondernemers mee worstelen. “Bijvoorbeeld het verschil tussen het bewuste en onbewuste en het spel dat je hersenen met je kunnen spelen. Ze laten je denken dat wat je denkt goed is en daar houd je dan aan vast. Dat is niet effectief, zo zet je geen verandering en groei in gang.” Ze coacht leiders die wel willen veranderen. “Ondernemen is een eenzaam beroep. Je omgeving vindt dat je succesvol bent, maar is dat ook zo? Dan hebben gedreven en ambitieuze ondernemers behoefte aan een veilige plek, waar zij ongestoord en in gegarandeerde discretie hun gevoelens kunnen delen. Er komen vraagstukken aan de orde die cliënten niet met anderen kunnen delen, tijdens de coaching kunnen zij zeggen wat ze echt denken en voelen. Zij kunnen eerlijk zijn, dat is moeilijk en daar help ik ze bij. Soms kunnen vreemde ogen dwingen, worden ze geconfronteerd met vragen die niemand anders hen durft te stellen. Cliënten worden zich tijdens zo’n traject bewust van de patronen die hen in hun greep houden en dat is in feite het startpunt voor verandering, vanaf dat moment kun je stappen maken. Zo’n traject is niet altijd comfortabel, soms zelfs confronterend, maar als je daar doorheen bent wordt een nieuwe situatie ook voor je brein een veilige situatie. Dan heb je verandering in gang gezet.” De high level coachingstrajecten strekken zich vaak over een langere periode uit. “Je onbewuste cirkels doorbreken gaat snel, de nieuw gecreëerde ‘jij’ van blijvende aard laten zijn vergt simpelweg tijd en doorzettingsvermogen. Daarnaast zien coachees nieuwe mogelijkheden, die ook weer nieuwe vraagstukken oproepen. Dan is het mooi dat we ook hiervoor de tijd hebben.”

COACHING WERKT
Dan is het begin gemaakt. De ondernemer heeft zijn gedachten opnieuw geformuleerd, weet waar hij naartoe wil en kent de weg ernaartoe. “De volgende stap is richting geven aan medewerkers, zorgen dat zij de veranderingen begrijpen en omarmen. Een standpunt innemen, daar willen we naartoe, zo gaan we dat doen, wie doet mee? Dat is ook wat medewerkers van hun inspirerende leider verwachten. Communicatie is cruciaal, praten over elke situatie, niet uitstellen, maar meteen tijd nemen om elk potentieel probleem het hoofd te bieden.” Van Lienden ziet dat haar coachingstrajecten resultaat opleveren. “Het heeft impact, vaak niet alleen zakelijk maar ook privé, want hoe je iets doet, zo doe je uiteindelijk alles. Onze resultaten zul je niet in allerlei testimonials tegenkomen, discretie is voor ons erg belangrijk, want ondernemers moeten hier volledig zichzelf kunnen zijn. Dat het werkt blijkt ook uit de vervolgopdrachten die we krijgen, volledig door mond-tot-mondreclame en aanbevelingen van tevreden ondernemers.”

INTAKE
Nederland loopt over van de coaches, trainingen, teambuildingsactiviteiten en happymanagers. Het lijkt soms wel of de helft van Nederland wordt getraind door de andere helft. “Dat zag ik ook al tijdens mijn werk als HR-manager. We werden soms gek van de hypes, maar daar geloof ik helemaal niet in. De focus moet liggen op de kern, op de manier waarop je naar jezelf en naar de wereld kijkt. Ik noem altijd het voorbeeld van twee schoenverkopers die op een eiland belanden waar iedereen op blote voeten loopt. De een zegt: shit, hier kan ik niks verkopen, de ander denkt hoera, hier hebben ze nog geen schoenen, hier kan ik mijn hele handel kwijt. Dat is context, instelling en mindset en meestal onbewust. Daar is het coachingstraject voor bedoeld, om die dingen naar boven te halen en blijvend te veranderen.” Een traject start altijd met een intake. “Een coachingstraject van The Pink Walnut is high level coaching, dat is niet voor iedereen weggelegd. De coachee moet bereid zijn te doen wat nodig is, instructies opvolgen en niet weglopen voor lastige vragen. Je moet bereid zijn om vooral naar jezelf te kijken, inzicht zien te krijgen in de manier waarop je zelf acteert en de gevolgen die dat heeft voor je omgeving en je bedrijf. Dan moet je ook nog bereid zijn om de vastgeroeste patronen die we ontdekken te doorbreken. Dat is serieus werk, de lat ligt hoog, maar de voldoening is dan ook groot. Dat geldt overigens ook voor ons. Ik ben nooit klaar, de vraagstukken lopen enorm uiteen en dat houdt het werk uitdagend. Er is in dit werk geen automatische piloot, elke casus is anders, samen werk je naar een vooraf besproken doel toe. En dat maakt het ongelooflijk boeiend!”

thepinkwalnut.com
delen:

Oost-Gelderland Business nr 5 2019

» Coverstory Juust Advocaten & Mediators: Deskundig, duidelijk, toegankelijk, daadkrachtig en anders
» Trend: Financieringsspeelveld verbreedt snel
» E-bike impuls voor woon-werkverkeer per fiets
» Workshop 'De essentie van ondernemerschap': Praktische tips en eye-openers
» 4Human Training, Coaching & Advies: A winner is a dreamer, who never gives up
» In Person en Timing bundelen de krachten
» VNO-NCW Achterhoek: Ondernemers voor de klas
» Jong Management Achterhoek: Helming Hoveniers
» Interview Zakenvrouw van het Jaar: Mireille Kaptein
» Business Flitsen
» Interview directeur Qredits: “Een bedrijf is meer dan een ondernemingsplan"
» KroeseWevers Corporate Finance realiseert (meer)waarde
» Ebbers Salarisadvies: "Wij zijn de partner van de ondernemer"
» Bedrijfsadviesburo Eckhardt denkt ook aan de kleine ondernemer
» Column Quexcel: Geld vrijspelen met IT?
» Hibernis: Van data naar informatie
» Mulder IT: "Desktopweb perfecte cloud-oplossing voor mkb"
» Countus: "Kleinschaligheid gecombineerd met optimale expertise"
» Packaging trends
» Di-Plast: Samenwerken aan verbeterde plastic kringloop
» Logistieke verplaatsingsdynamiek blijft groot
» Symbus Personeelsdienst: Outplacement als goed werkgeverschap
» at.groep: "Werkgevers, let op uw zaak!"
» Deelnemer DOC Opleiding & Training:
» Column CarrièreWereld: Veranderen?!
» Column Coach & Recruiter: Burn-out, voorkomen is beter dan genezen!
» Column WSP Achterhoek: Participatiewet zorgt voor lancune in WAB
» Sterkste Schakel Trofee
» Landgoed Ehzerwold: "Veelzijdig, sfeervol, gastvrij"
» Elsbeth van Lienden: "Een traject is niet voor iedereen weggelegd"
» De Indruk: "Ondernemer onderschat vaak de kracht van marketing"
» Bedrijfswagentestdag: Het nuttige en het aangename
» Bedrijfswagentestdag: testverslag Nissan e-NV200 - Herwers Nissan
» Bedrijfswagentestdag: testverslag Renault Kangoo ZE - Herwers Renault
» Bedrijfswagentestdag: Renault Trafic - Herwers Renault
» Bedrijfswagentestdag: Fiat Ducato - Schouten Doetinchem
» Bedrijfswagentestdag: Mercedes-Benz Sprinter - Wensink Automotive
» Bedrijfswagentestdag: Mercedes-Benz eVito - Wensink Automotive
» De juiste zithouding in de auto
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by