Alternatieve bankoplossingen groeien exponentieel in Europa
Factris heeft de cijfers over het eerste halfjaar van 2019 gepubliceerd en daaruit blijkt de groei in alternatieve financieringsoplossingen. Het verslag toonde aan dat tussen januari en juni 2019 de klantbe-trokkenheid bij het bedrijf sterk gegroeid is ten opzichte van 2018. Dit impliceert een significante verandering in hoe ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) hun bedrijf financieren. De gegevens in het verslag tonen aan dat MKB'ers door heel Europa de deur steeds meer gesloten houden voor banken en overstappen op snellere, meer flexibele financieringsalternatieven als ze tijdelijk werkkapitaal nodig hebben. Tussen januari en juni 2019 meldt Factris bijvoorbeeld een 50% toename van het aantal klanten ten opzichte van diezelfde periode in 2018. Deze groei is echter nog niets verge-leken bij een ander cijfer in het verslag: een omzetgroei van 861%, met een corresponderende groei in hun vorderingenportefeuille ten opzichte van een jaar eerder. Het succes en de gemelde groei van het fintech bedrijf geven een duidelijk signaal dat het Europese financi?le systeem aan het kantelen is. Het verslag legt enkele van de uitdagingen bloot die MKB'ers in het afgelopen jaar moesten weer-staan. Zo is de gemiddelde tijd die MKB'ers moesten wachten op de betaling van hun facturen voordat zij Factris inschakelden, 36 dagen. Dit betekent een flinke aanslag op hun werkkapitaal, dat nodig is om het hoofd boven water te houden. Van deze bedrijven die moeite hadden hun facturen betaald te krijgen, had 23% te maken met een niet-betalende klant in een ander land. Het verslag maakt tevens inzichtelijk wie er de meeste problemen hebben met laat betalende afnemers. Daaruit blijkt dat professionele dienstverleners maar liefst 30% vormen van de MKB-bedrijven die zich tot Factris wenden voor financi?le ondersteuning. Daarna komt de transportsector met 22%, de horeca met 17% en de bouw met 9%. De overige 22% van de klanten komt respectievelijk uit de retail, maakindustrie en medische industrie. Deze statistieken maken duidelijk waarom zoveel MKB'ers kiezen voor alternatieve financieringsaanbieders in plaats van ban-ken. Toegang tot kapitaal is cruciaal voor ieder MKB-bedrijf, daarom hebben deze bedrijven snelle, flexibele oplossingen nodig als zich problemen voordoen. Dat banken op dat vlak bekend staan om hun stroperige dienstverlening, wordt door Factris als een kans gezien.
Onderzoek naar behoeften inzake personeel
buurlandOndernemers Nina Krockow (mind4share) en Ed Morel (3Hoog Communicatie) gaan in samenwerking met de Duitse Lern- und Bildungsakademie in Mönchengladbach een grootschalig onderzoek uitvoeren onder stagebe-drijven in de Duits-Nederlandse grens-regio. Met het onderzoek willen de instellingen de behoeften betreffende personeel in de grensstreek peilen om daarop in te kunnen spelen. Veel middelgrote bedrijven aan beide zijden langs de grens willen graag personeel uit het buurland. Vaak is er echter niet genoeg kennis betreffende het opleidingssysteem van het andere land. Daarnaast wordt de meerwaarde van personeel uit het andere land nog altijd onderschat. In een speciaal onderzoek worden midden- en kleinbedrijven gevraagd te reflecteren op de invulling van gewone en stagevacatures door personeel uit het buurland en interes-sante beroepsprofielen voor deze doel-groep te ontwikkelen. Het onderzoek richt zich met name op bedrijven uit de op regionaal niveau belangrijke secto-ren logistiek, agro, food, retail, toerisme, zorg en media. De deelnemende bedrijven uit beide landen kunnen tot medio 2020 tevens deelnemen aan educatieve seminars op het gebied van interculturele competenties. Bovendien ontvangen zij uitgebreide informatie over de voorwaarden voor het aanne-men van personeel uit het buurland en de gevolgen daarvan. Bedrijven die interesse hebben in leerwerktrajectleer-lingen of professionals uit het buurland kunnen zich aanmelden voor het onderzoek op www.ondernemen2020.eu. HR-managers of leidinggevenden van de deelnemende bedrijven kunnen kosteloos deelnemen aan de netwerk-bijeenkomsten en trainingsdagen.
Zoektocht naar 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland gestart
Wat zijn de 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland? Voor de zevende keer gaat olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband op zoek naar bedrijven die het meest investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Want vitale bedrijven zijn succesvollere ondernemingen en presteren op lange termijn beter. Het Vitaalste Bedrijf van Nederland is een initiatief van zorgver-zekeraar ONVZ en MKB-Nederland, in samenwerking met Lifeguard en Intermediair. Bedrijven, van MKB'er tot multinational, kunnen zich aanmelden op vitaalstebedrijf.nl. Medewerkers van deelnemende bedrijven vullen een organisatie energie scan in, die leidt tot een score; de zogenoemde Net Vitality Score (NVS) van Lifeguard. Met behulp van deze NVS komt de Top 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland tot stand. Het is uiteindelijk aan de jury om een winnaar te kiezen: Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2019. De jury bestaat naast Van den Hoogenband onder meer uit universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij Louise Gunning en hoogleraar Psychologie Wilmar Schaufeli. Eind november is de top 50 bekend en zal de nummer een uiteraard extra in het zonnetje worden gezet. Alle 50 toppers mogen daarna een jaar lang het keurmerk 'Vitaal Bedrijf 2019' dragen. Een uitstekende motivatie voor werkgevers en hr-managers in Nederland om met vitaliteit aan de slag te gaan in hun onderneming.