De vorige column heb ik geschreven over het Werkgevers Servicepunt Achterhoek zelf. Daarin benoemde ik al de contacten met onze Duitse collega's. Dat bracht me op het idee om een column te wijden aan grensoverschrijdende activiteiten.
Duitsland is nog altijd onze belangrijkste handelspartner. Jaarlijks exporteren we ruim 100 miljard euro (bron: CBS) richting onze oosterburen en de Duits-Nederlandse handel groeit nog steeds. De stabiele economische situatie, de omvang van de afzetmarkt en de ligging maken Duitsland erg aantrekkelijk voor Nederlandse exporteurs. Door de lange handelsrelatie met Duitsland lijkt exporteren daarom gemakkelijk en staat alleen China hoger op de ranglijst van belangrijkste handelspartners voor Duitsland. Nederland ligt zelfs voor op de Verenigde Staten wat betreft export en import, aldus het Bundesamt für Statistik.
De Duitse handel met Nederland groeit sneller dan met enig ander land. "Dit resultaat toont aan dat de handel met de buurlanden in tijden van Brexit nog belangrijker wordt", zegt Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in Den Haag.
Maar hoe zit dat dan met het fysiek werken over de grenzen? Hoe zien beide arbeidsmarkten er uit? In de crisisjaren hebben we dankbaar gebruikgemaakt van het economisch betere klimaat in Duitsland. Veel werkzoekenden wisten in Duitsland emplooi te vinden. En die kans ligt er nog steeds! Hoewel het gemiddelde loonniveau in Duitsland iets lager ligt dan in Nederland, is het totale pakket aan (secundaire) arbeidsvoorwaarden dat de Duitse arbeidsmarkt biedt voor veel Nederlanders zeer interessant. En omgekeerd, vanwege ons goede fiscale stelsel is het ook voor Duitsers aantrekkelijk om in Nederland te werken.
Intussen heerst aan beide zijden van de grens enorme schaarste aan vakkrachten. Onderzoek wijst uit dat verdere economische groei mogelijk is als meer mensen over de grens gaan werken. Grensoverschrijdende activiteiten zijn dus voor beide landen en ondernemers interessant!
De uiteenlopende randvoorwaarden en opleidingen in Duitsland bieden in Nederland grote kansen. Bijvoorbeeld Duitse metselaars worden tegelijkertijd opgeleid tot betonbouwer. Dat is in Nederland niet het geval. Een Nederlandse werkgever slaat met een Duitse metselaar dus meteen twee vliegen in één klap en profiteert bovendien van de betrouwbaarheid en technische kennis van de Duitse medewerker. 'Die Deutsche Gründlichkeit'.
Er is een aanzienlijk verschil in het percentage deeltijdwerkers onder de beroepsbevolking; gemiddeld 54 procent in Nederland, tegen 28 procent in de Duitse grensstreek. Ook dat leidt tot kansen voor Nederlandse ondernemers om parttime functies in te vullen met Duitse medewerkers.
Grensoverschrijdend werken kent natuurlijk ook belemmeringen. Bijvoorbeeld de regelgeving in de bouwsector zoals Achim Zirwes, directeur van de Kreishandwerkerschaft in Kleve, uitlegde. Zo mogen bepaalde werkzaamheden in Duitsland alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerde vakmensen.
Maar de grootste barrière is de taal. Soms kan een oplossing zijn ervoor te zorgen dat enkel de team- of productieleider beide talen beheerst ter ondersteuning. Hierdoor kunnen er toch meerdere medewerkers aangenomen worden en kan de taal sneller op de werkvloer worden geleerd.
Werkgevers en werkzoekenden: u heeft een keuze. Een keuze waarbij er qua werkgelegenheid geen 'grens' getrokken wordt, maar juist opengesteld!
Meer weten? Op beide vestigingen van het Werkgevers Servicepunt Achterhoek hebben we specialisten. Onze accountmanagers Duitsland adviseren en informeren u graag!
Leon ten Have
Accountmanager Werkgeversservicepunt Achterhoek
www.wspachterhoek.nl