Symbus Personeelsdienst: Re-integratie na ziekte

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 3/4 2019


De meeste werknemers die zich ziek melden, zullen binnen twee weken hun werkzaamheden weer hervatten. Maar het kan voorkomen dat een werknemer langer uit de roulatie is. Werkgever en werknemer moeten in dat geval beiden werken aan een effectieve re-integratie. Een re-integratietraject kan complex zijn. Weet u wat uw verplichtingen zijn als werkgever? Arbeidsdeskundige Heidi Lubbers van personeelsdienst Symbus uit Doetinchem beantwoordt een aantal vragen met betrekking tot re-integratie.


Illustratie: Tomas Schats

Re-integratie, waar hebben we het dan over?

De regelgeving rondom een zieke werkne-mer is opgenomen in de Wet verbetering poortwachter. Deze is speciaal ontwikkeld om re-integratie te stimuleren en zo langdurig verzuim en instroom in de WIA te beperken. In deze wet staan alle stappen beschreven die werkgever en werknemer moeten volgen bij ziekte en re-integratie. De werkgever is volledig verantwoordelijk voor de re-integratie en de ziekteverzuimbegeleiding. De werknemer is verplicht om constructief mee te werken aan de re-integratie. Wanneer een werkgever of werknemer niet voldoende meewerkt aan de re-integratie kan dit financiële gevolgen hebben. Voor de werkgever kan dit een loonsanctie betekenen en voor de werknemer het stopzetten van het uitbetaling van het loon.

Wanneer spreken we van'langdurig' ziek?

Zodra het ziekteverzuim van een werknemer langer duurt dan vier weken, spreekt men van langdurig ziek.

Hoe kan een werknemer in zijn werk terugkeren?

Het doel van re-integratie bij ziekte is werk vinden dat aansluit bij de belastbaarheid van de werknemer. Een terugkeer kan op twee ma-nieren plaatsvinden. In eerste instantie moeten de re-integratie-inspanningen zich richten op terugkeer in de eigen functie, eventueel met aanpassingen. Als dit niet mogelijk is, moet er gezocht worden naar ander passend werk in het bedrijf. De vorm van re-integreren binnen het bedrijf wordt re-integratie in spoor 1 genoemd. Wanneer het duidelijk wordt dat re-integratie binnen het huidige bedrijf niet mogelijk is, moet het 2e spoor worden opgestart. Er wordt gekeken naar ander 'passend werk' bij een andere werkgever.

Wat kan een werkgever in deze situaties doen?

De werkgever heeft de mogelijkheid om een arbeidsdeskundige in te schakelen. Deze persoon beoordeelt de haalbaarheid van de re-integratie middels een arbeidsdeskundig onderzoek. Het doel daarbij is een duurzame terugkeer naar werk, dit kan zowel binnen als buiten de organisatie. Naast het adviseren over interne of externe re-integratie kan de arbeidsdeskundige ook adviseren over even-tuele subsidiemogelijkheden als het gaat om de begeleiding van de werknemer.

Voordelen voor de werknemer:

-een nieuwe baan met perspectief voor de lange termijn;

-mogelijkheid om gebruik te maken van omscholingsprojecten of subsidies;

-verkrijgen van inzichten in de sterke (persoonlijke) kanten.

Voordelen voor de werkgever:

-het traject draagt bij aan goed werkgeverschap en het creëert daarmee meer betrokkenheid;

-de werknemer krijgt een beter perspectief en ziet weer kansen;

-op termijn kostenbesparing.

Symbus staat bekend als dé regionale personeelsdienst die u kunt inschakelen bij uw zoektocht naar nieuw talent, voor HR-advies of als partner op het gebied van loopbaanontwikkeling. Meer informatie over re-integratie of over de dienstverlening van Symbus op www.symbus.eu of via 0314-378909.

 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven

Oost-Gelderland Business nr 3/4 2019

Coverstory: Countus is een organisatie met vele specialisaties Business Flitsen Werken zonder grenzen: Lusten en lasten van een globale arbeidsmarkt Hibernis: DataDossier brengt informatiebehoefte volledig onder controleKroeseWevers: Er liggen voor ondernemers ongekende kansen ICT en verhuizingen: enkele aandachtspunten De banen van 2030 bestaan nog niet JAWS: Denken in oplossingen Dirkzwager: Nieuwe balans op de arbeidsmarkt Refinding: Er is wel degelijk iets te doen tegen chronische stress Symbus Personeelsdienst: Re-integratie na ziekte Werkkostenregeling wordt verruimd Business Flitsen Interview Zakenvrouw van het Jaar: Danny Hollestelle Column SJ Coaching en Recruitment: Werken is gezond. Maar is dat altijd zo? De essentie van ondernemerschap: Het begint met de juiste doelen stellen Column Straight-Line Leadership: Promotie en leiderschap: een uitdagende combinatie 4Human Training, Coaching & Advies: I never lose, I either win or learn Multicopy: Iedereen gelukkig Sterkste Schakel Trofee Column WSP Achterhoek: Grensoverschrijdende activiteiten VNO-NCW Achterhoek: Ondernemers voelen zich thuis bij ons netwerk Literatuur NForza lost softwareproblemen op Column Quexcel: Maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat is dat? Hulp voor circulair ondernemerschap Zwager Koffie: Onze gedeelde passie maakt het verschil ASI Document Management: Niet papierloos wel minder papier Geen Ruzie op het Werk: Stop met dat stekelige gedoe Horse Dancers: Therapiepaard legt patronen op de werkvloer blootColumn CarrièreWereld: Druk, druk, drukBedrijfsadviesburo Eckhardt: Advies op maat
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media