at.groep: “Wij zijn de partner van de ondernemer”

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 1 2019Toen arbeidsdeskundige Marlène Dettingmeijer in 2006 in Oldenzaal met twee medewerkers haar eigen bedrijf startte, lag de focus nog volledig op re-integratie. Tegenwoordig bedient at.groep met meer dan 120 medewerkers vanuit de aandachtsgebieden Werk, Zorg en Personeel jaarlijks ruim 1.600 kleine en grote klanten. Ton Veldscholte is directeur van at.groep Personeel, Mirjam ten Cate is re-integratie-adviseur en casemanager. Zij geven tekst en uitleg.


Tekst: Hans Eberson Fotografie Marcel Krijgsman

at.groep heeft zich in dertien jaar ontwikkeld tot een kennisorganisatie op het gebied van mens, zorg en arbeid. Ton Veldscholte: “at.groep Personeel werd in 2012 opgericht, omdat ondernemers steeds vaker om advies vroegen rond personeelsvraagstukken. Met onze specialistische kennis kunnen wij van veel toegevoegde waarde zijn. Werkgevers beschouwen ons als een vertrouwde en betrouwbare partner voor werkgevers in MKB en grootbedrijf. De oprichting van at.groep Personeel als dienstverlener voor werkgevers lag dus eigenlijk voor de hand. Wij zijn de partner van de ondernemer.”

EEN VOORBEELD
Hoe kan zo’n traject er in de praktijk uitzien? Mirjam ten Cate: “Ik heb net een detacheringsperiode afgesloten, waarbij ik de HR-afdeling heb ondersteund bij de re-integratie van arbeidsongeschikte medewerkers. Die vallen in elk geval van week 1 tot en met week 104 in een zogeheten eerste spoortraject onder de volle verantwoordelijkheid van de werkgever. De werkgever is afhankelijk van de belastbaarheid van de werknemer verplicht op zoek te gaan naar aangepast werk binnen zijn bedrijf. Na een jaar treedt het tweede spoortraject in werking; het bedrijf zal alles in het werk willen stellen om de werknemer te helpen met het vinden van werk buiten het eigen bedrijf. Dat zijn vaak ingewikkelde maatwerktrajecten, elk mens is anders en dus is ook elke casus anders. Het geeft veel voldoening als je een traject succesvol kunt afsluiten en een voormalig werknemer weer aan het werk kunt helpen in een baan passend bij zijn mogelijkheden.”

DIENSTEN
at.groep Personeel biedt het bedrijfsleven eigenlijk alle diensten aan rond medewerkers, niet alleen re-integratie, maar ook outplacement, arbeidsdeskundig advies of reorganisatie-advies (vaak in ‘van werk naar werk’-trajecten) of we helpen werkgevers bij de invulling van de participatiewet. Veldscholte: “Dat doen we voor grote en kleinere opdrachtgevers, voor bedrijven met en zonder HR-afdeling. De grotere bedrijven vragen om specialistisch advies, de kleinere bedrijven zonder eigen HR-medewerkers lopen door nieuwe wet- en regelgeving vaak onbewust grote risico’s. Een werkgever is verantwoordelijk voor het terugdringen van verzuim door middel van een gerichte verzuimaanpak. Hij neemt in dit eigen regie-model zelf het voortouw. Wij ontzorgen werkgevers volledig. Wij maken het verzuim bespreekbaar en wijzen de werkgever op de wettelijke taken volgens de Wet Poortwachter. De werkgever blijft door dit model betrokken, maar hoeft zich niet druk te maken over de uitvoering. Omdat we zo’n brede blik hebben op de arbeidsmarkt, is onze kans op succes bij re-integratie of outplacement groot. We kennen de regionale werkgever en zijn onderneming, we ontmoeten ze in regionale netwerken en daardoor zijn we altijd op de hoogte van wat er speelt. We hebben ons dan ook ontwikkeld tot een belangrijke speler in deze markt, die echte waarde toevoegt voor ondernemers.” at.groep Personeel is door Blik op Werk gecertificeerd. Het keurmerk verschaft inzicht in de kwaliteit van at.groep Personeel en heeft betrekking op de volgende diensten: loopbaanoriëntatie, diagnose, onderzoek, outplacement en trajecten tweede spoor.

PREVENTIE
De schaarste aan medewerkers in allerlei sectoren van de arbeidsmarkt wordt steeds groter en daarmee groeit voor bedrijven het belang om medewerkers binnenboord te houden. Dat doe je op verschillende manieren; door goede arbeidsomstandigheden te creëren, te zorgen voor voldoende uitdaging in het werk en een persoonlijk loopbaanperspectief te bieden, maar vooral ook door medewerkers vitaal en gezond te houden. Veldscholte: “Werkgevers zien het belang van preventie steeds meer in. Dat vraagt om een investering aan de voorkant, maar dat is het geld dubbel en dwars waard. Een werkgever die investeert in een goede bedrijfscultuur en een gezond werkklimaat zal dat meteen in de verzuimcijfers terug zien. We spelen daarop in, we bieden fit & balanstrainingen aan, die aandacht besteden aan voeding, beweging en leefstijl. Een coach werkt een-op-een met werknemers om samen op zoek te gaan naar een balans voor de lange termijn. In die trajecten kun je als werkgever veel winst behalen.” Er zijn meer mogelijkheden om medewerkers lang aan je te binden. Ten Cate: “Denk aan job carving. Ga in gesprek met medewerkers, vraag ze naar hun visie op hun werk of hun loopbaanwensen en bedenk manieren om daaraan tegemoet te komen. Help ze bij het vinden van werk dat ze boeit. Vooral de jongere generatie is daar erg gevoelig voor.”

WERKEN IS LEUK
‘Practice what you preach’, geef zelf het goede voorbeeld. Veldscholte: “Daar zijn we het volledig mee eens. at.groep is een dynamische werkgever, die elke medewerker ruimte geeft om zich te ontwikkelen, die samenwerken stimuleert, die betrokken is en medewerkers waardeert. Dan krijg je dus loyale mensen, die hun werk leuk vinden, barsten van de ideeën en de kans krijgen die ten uitvoer te brengen, maar die altijd gewoon met de voeten in de klei staan. En dat stralen ze uit, misschien is dat wel de belangrijkste reden van ons succes, want je kunt nog zo’n geweldig bedrijf hebben, uiteindelijk wordt de waarde volledig bepaald door de inzet van je medewerkers.”

at-groep.nl

AT.GROEP WERK, ZORG EN PERSONEEL
Het bedrijf begon als at.groep Werk met re-integratietrajecten voor gemeenten en UWV’s. “Met name gericht op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, meestal met een uitkering vanuit de participatiewet, de ziektewet, WIA, WAO of Wajong. Ons doel was en is nog steeds duurzame arbeidsbemiddeling, daarom bekijken we elk vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken en leveren we altijd maatwerk. We beschikken over een compleet instrumentarium – onder andere jobcoaching, sociale activering of werkfitheidstrajecten – en we vinden vrijwel altijd een passende oplossing in het reguliere bedrijfsleven of in arbeidsmatige dagbesteding. In 2012 volgde at.groep Zorg, een zorgaanbieder voor geestelijke gezondheidszorg aan kinderen, jongeren en volwassen. Wij bieden behandeling en begeleiding vanuit de WMO, GGZ en Jeugdzorg. In datzelfde jaar werd ook gestart met at.groep Personeel.” at.groep biedt vanuit veertien vestigingen een landelijke dekkende dienstverlening aan.
delen:

Oost-Gelderland Business nr 1 2019

» Coverstory brexit: Op hoop van zegen
» Dirkzwager: Welke gevolgen heeft de brexit voor uw onderneming?
» Zakenvrouw van het Jaar 2017: Elske Doets, rolmodel voor jonge, ambitieuze vrouwen
» Medewerkersparticipatie: Iedereen aandeelhouder bij Infi
» Column CarrièreWereld: Inspelen op de start met 'why'
» Column Coach & Recruiter: Gesprekken die werken
» KroeseWevers Helpdesk voor alle personeel- en salarisvraagstukken
» Column Refinding: De invloed van taal op je gemoedstoestand
» Column Straight-Line Leadership: De #1 vaardigheid voor inspirerend leiderschap
» Symbus Personeelsdienst: De juiste mensen op de juiste plek
» 4Human: Trainen met succesgarantie
» at.groep: “Wij zijn de partner van de ondernemer”
» VNO-NCW Midden: “Circulair Oost-Nederland staat op de kaart”
» Bedrijfshuisvesting: Positieve impact op je bedrijfsimago
» Verhoeve & Faber: Van aannemer tot ingenieur
» CMS Schoonmaak: Continuïteit, optimale flexibiliteit en schoonmaak in optima forma
» Column De Romei: De gezonde werkplek
» Column Quexcel: Wie is verantwoordelijk voor een onveilig slim gebouw?
» Column Ponjee Advies: Thuis zijn of verhuizen?
» Bedrijfsadviesburo Eckhardt: Door het vuur voor de MKB'er
» Column WSPA: Social return on investment
» Column Arriva: Bevorderen van diversiteit op de werkvloer
» De Graafschap sponsor SWR Vuren: Van de Kuip naar de Vijverberg
» Column Lijstenmakerij Martin: De vier jaargetijden
» Quexcel: Innovatieboost voor het MKB
» Trend: IT'ers zuchten onder personeelsgebrek
» Jong Management Achterhoek-lid Fongers & Fongers: Arbeidsmatch nieuwe stijl
» Column VOAA: 5S als praktische verandertool
» Column Sociaal Metaal: Trots
» Cellro: Wereldwijde oplossingen voor verspanende bedrijven
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement