De vier jaargetijden is geschreven met als doelstelling mensen met ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ ondersteuning en begeleiding te bieden die aansluit bij de behoefte van elk individu en doorstroming vanuit school en of langdurige thuiszitten ontstaan vanuit diverse situaties. Te denken valt hierbij aan werkloos, lichamelijk letsel, psychische problematiek of licht verstandelijk beperkt. Door te ontdekken welke problemen er spelen bij elk individu, gaan we proberen een plan te schrijven op persoonlijk vlak die aansluit bij de behoefte en vraag vanuit deze persoon. In samenwerking met diverse partijen wordt geprobeerd om binnen een jaar dit individu op niveau te verkrijgen. En met niveau wordt bedoelen we de dagelijkse normale gang van zaken die behoren tot het functioneren binnen onze maatschappij.
Ik neem jullie graag mee in mijn visie. Een visie die na acht jaar zelfstandig ondernemer te zijn alleen maar meer is gegroeid en nu, naar mijn eigen zeggen, eindelijk vorm begint te verkrijgen. Het plan wat ik ga proberen te vertalen op schrift noem ik ‘de vier jaargetijden’. De naam ‘de vier jaargetijden’ is ontstaan uit een stuk dat ik gelezen heb over de verandering van het klimaat in onze wereld. Niet alleen wat betreft het weer maar ook die van onze leefklimaat. We gaan steeds meer naar een verwachtingspatroon waarin mensen zoveel mogelijk dezelfde kwaliteiten moeten hebben omdat men anders buiten de richtlijnen valt. We gaan steeds meer automatiseren waardoor de minder hoog opgeleiden hun baan verliezen omdat zij zijn vervangen worden door de robot. En deze voldoet weer aan het verwachtingspatroon die we zo graag zien. Maar… ook de steeds hoger opgeleide mensen gaan hun baan verliezen omdat er steeds betere systemen komen die mensen kunnen vervangen. Denk hierbij aan de computer die bijvoorbeeld de gehele administratie kan bijhouden van een bedrijf. Voorheen zaten hier misschien wel vier mensen voor in de plaats.
De markt raakt verzadigd, en robots en systemen worden verkozen boven de werkende mens. De werkende mens die ooit een richting heeft gekozen waarin hij/zij wilde werken. Daar een opleiding voor heeft genoten en met plezier zijn/haar vak uitoefent, wordt langzaam overgenomen door systemen die hem/haar kunnen vervangen. Denk hierbij aan machines waarbij men voorheen met een paar man aan stond, nu staat er nog maar één die naar een scherm kijkt of de machine nog doet wat er gevraagd wordt. Verandering in werkklimaat en verandering in behoefte naar verschillende beroepen heeft mij doen kijken naar wat de markt straks te bieden heeft voor bijvoorbeeld de schoolverlater, de langdurig thuiszitter (psychisch, lichamelijk letsel, werkloos) en nog een groep, namelijk ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Deze doelgroep bestaat uit voornamelijk jongeren in is geschreven met als doelstelling mensen met ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ ondersteuning en begeleiding te bieden die aansluit bij de behoefte van elk individu en doorstroming vanuit school en of langdurige thuiszitten ontstaan vanuit diverse situaties. Te denken valt hierbij aan werkloos, lichamelijk letsel, psychische problematiek of licht verstandelijk beperkt. Door te ontdekken welke problemen er spelen bij elk individu, gaan we proberen een plan te schrijven op persoonlijk vlak die aansluit bij de behoefte en vraag vanuit deze persoon. In samenwerking met diverse partijen wordt geprobeerd om binnen een jaar dit individu op niveau te verkrijgen. En met niveau wordt bedoelen we de dagelijkse normale gang van zaken die behoren tot het functioneren binnen onze maatschappij. DE VIER JAARGETIJDEN de leeftijd van 18 tot 27 jaar die door of leerachterstand of verstandelijke beperking moeilijker aan een baan komen omdat de arbeidsmarkt op dit moment moeilijk te bereiken is voor deze jongeren. Werkgevers zitten na de recessie net weer in de lift en hebben misschien net het lef om een ‘normale arbeidskracht’ een flexbaan aan te bieden en staan nog niet te trappelen om een baan te creëren voor iemand met speciale behoefte. Scholen doen hun uiterste best om deze jongeren tijdig klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.
Martin Morsink
Lijstenmakerij Martin
www.makerijmartin.nl
Op de hoogte blijven van onze updates?