Ton Polman en Salma Rahim
VOAA, een dienstverlener uit Veenendaal, richt zich op optimalisatie van de bedrijfsvoering en doet dit via de proposities, detachering, opleidingen en consultancy. De focus ligt op procesoptimalisatie in de praktijk. Dit geldt zeker ook voor de praktijkgerichte opleidingen. Zo worden er onder andere meerdere Lean-opleidingen aangeboden, waarvan sinds kort de Lean Green Belt hbo-geaccrediteerd is.
TEKST: HANS HOOFT FOTOGRAFIE: ANNEMARIE BAKKER
Ton Polman: “Een belangrijk aspect is: de opleiding heeft een content die hbo-geaccrediteed is, ofwel een erkenning vanuit het onderwijs is en de kwaliteitsborging hiervan is gegarandeerd. Een belangrijk issue in de opleidingen is het verhogen van de effectiviteit en efficiëntie in de processen. Zorgen dat de organisatie en processen lean zijn. VOAA is niet het enige opleidingsinstituut dat dit als speerpunt heeft, maar wel het enige met een hbo-accreditatie. Daarnaast is de visie van ontwikkelen door VOAA dat het niet alleen om methodes, vaardigheden en middelen draait. Het gaat vooral om mensen. Werken met mensen en niet naast mensen. Luisteren, trainen, sturen, confronteren en inspireren. Vanuit het denken, doen en durven.” Omdat het streven naar procesoptimalisatie en kortere doorlooptijden steeds belangrijker wordt binnen organisaties, is daar ook meer gerichte aandacht voor gekomen in de opleidingen. Vandaar dat binnen de VOAA-holding The Lean Company is opgericht. Tot vreugde van Polman heeft die onlangs de hbo-accreditatie gekregen voor de opleiding Lean Green Belt. “Daarmee zijn we de eerste en voorlopig enige opleiding in Nederland die hbo-geaccrediteerd is. En waar dan ook studiepunten aan gekoppeld zijn.”
BLENDED LEARNING
Die accreditatie is een mooie opsteker voor de organisatie, maar beslist geen eindpunt, zegt Polman. “We willen onze opleidingen en onze eigen organisatie verder doorontwikkelen. Wij als VOAA beschouwen het ‘doen’ en ‘durven’ als belangrijkste aangrijpingspunt voor leren. In onze opleidingen en trainingen ligt de nadruk zoveel mogelijk op actieve oefening of leervormen die nauw aansluiten bij wat mensen al ‘kennen en kunnen’. We willen een groot deel van onze opleidingen omzetten tot blended learning, een combinatie van werkplekleren, contact leren en e-leren. De theorie eigen maken kan dan via de e-learning. Daarom hebben we het afgelopen jaar Salma Rahim de mogelijkheid gegeven, bij VOAA haar afstudeeropdracht uit te voeren en hierop aansluitend haar minor. Rahim legt uit: “Voor mijn afstudeeropdracht, de proeve van bekwaamheid van de opleiding Learning and Development in Organisations heb ik een blended learning ontwerp gemaakt voor de opleiding Lean Green Belt. Tijdens de minor Leren en veranderen met E-human resource development heb ik voortgebouwd op wat ik tijdens de proeve van bekwaamheid gemaakt had, door een interactieve e-learning te maken voor het e-leren gedeelte van de blend. Vrijwel het gehele vierde studiejaar heb ik bij het VOAA gewerkt, om de opdracht uit te voeren. Die heb ik met succes afgesloten, en op 15 juni ben ik officieel afgestudeerd.”
VERSCHILLENDE LEERVORMEN
Zowel haar eigen Hogeschool als de VOAA waren tevreden, en de laatste wel in die mate dat Polman haar een baan aanbood bij zijn organisatie. “Ik ga hier nu verder waarmee ik ben begonnen”, aldus Rahim, “namelijk het realiseren van een blended learning omgeving voor meer van onze opleidingen, waarin het beste van verschillende leervormen samen komt. Daarnaast werk en denk ik mee in human resource development en human resource management projecten.” Rahim is bezig met het onderzoeken naar methoden om de opleidingen nog verder te verbeteren. “De basis is vooral de theorie, maar die moet je wel zo aantrekkelijk maken dat mensen het interessant blijven vinden, bijvoorbeeld met een quiz, een vraag-antwoordspel, filmpjes uit de praktijk of afbeeldingen. Daarnaast ben ik ben ook aan het onderzoeken hoe ik gamification in de opleiding kan integreren. Gamification maakt het mogelijk om de theorie op een leuke manier aan te bieden aan de lerende, zonder dat de kwaliteit of het niveau van de opleiding afneemt.”
INTERACTIE EN DIEPGANG
Rahim legt uit hoe de blended learning wordt vormgegeven voor de opleidingen van VOAA: “Iedere module binnen een opleiding start met het bestuderen van de theorie. Dit kan door de deelnemers tijd- en plaatsonafhankelijk gebeuren d.m.v. een e-learning. Vervolgens is er tijdens de bijeenkomst meer ruimte voor interactie en diepgang over de inhoud. Interactie met de trainer maar ook met elkaar, om leren van en met elkaar te stimuleren. Tot slot worden de modules afgesloten met een praktijkopdracht, om het geleerde direct toe te kunnen passen in de eigen praktijk. Dit bevordert de transfer van het geleerde naar het werkelijk toepassen binnen een bestaand of fictief project. Deelnemers kunnen binnen de modules zelf de keuze maken hoe ze starten: doornemen van de nodige theorie, een quiz maken of praktijkvoorbeelden bestuderen. Het werkt bevorderlijk om de lerende de ruimte te geven tot zelfregie binnen het leren. Uiteindelijk wordt natuurlijk alles doorlopen, maar de lerende mag zelf bepalen in welke volgorde hij de inhoud tot zich neemt. Na iedere module kun je meten hoeveel je al weet van het onderwerp en hoe vaardig je erin bent.” Deze aanpak wordt nu doorgevoerd in de opleiding Lean Green Belt, maar zal ook in andere opleidingen worden geïmplementeerd, zoals Lean Orange Belt, Productieplanner en Werkvoorbereider, volgens Polman.
PERFORMANCE SUPPORT
Daarnaast wordt er ook onderzocht hoe het praktijkleren beter ondersteund kan worden. Want als de studenten tijdens de praktijkopdracht ergens tegenaan lopen waar ze even geen oplossing voor hebben, dan moeten ze niet hoeven wachten tot de eerstvolgende contactbijeenkomst. “Hiervoor zijn we de mogelijkheden voor performance support aan het bestuderen, om de lerende ‘just enough, just in time’ hulp of informatie te bieden. We zijn nog op zoek hoe we dat het beste kunnen vormgeven zodat we de deelnemers ondersteuning kunnen bieden in de praktijk.”
ANDERS AANSTUREN
Wat in alle opleidingen en methodieken voorop staat, is de aandacht voor de student, de mens in het verhaal. “Je kunt technisch wel allerlei tools en methodieken leren”, zegt Polman, “maar je moet ze ook kunnen toepassen, én de mensen kunnen meenemen in dat verhaal. De menskant en de proceskant zitten bij ons altijd als belangrijke items in de inhoud. Zoals al eerder gezegd het ‘doen’ en ‘durven’ wordt door ons beschouwd als belangrijkste aangrijpingspunt voor leren in onze trainingen. Met de toenemende digitalisering en robotisering worden de processen binnen organisaties anders, dus je moet anders aansturen, anders delegeren. Daarom passen we de opleidingen en trainingen daarop aan, de inhoud wordt aangepast aan veranderende omstandigheden op de werkvloeren. Wij blijven ook leren, en het is niet voor niets dat we ook een professionele specialist daarvoor in dienst hebben: Salma. Zij ziet de ontwikkelingen, de structuren, wij voeden het vanuit de inhoudelijke kant. Zo krijgen we een optimale combinatie en zijn onze opleidingen inhoudelijk, praktisch en (digitaal)didactisch sterk.”
ERVARING
De opleidingen zijn qua inhoud en niveau wel op hbo-level, maar de doelgroep is veel breder dan alleen managers. “Waar wij op inzetten is het middenkader, de teamleiders, de productieleiders, enzovoort. Maar ook bedrijfsbureaumedewerkers, werkvoorbereiders, planners en dergelijke. En mensen die bijvoorbeeld een mbo-opleiding hebben gevolgd, maar door ervaring veel meer kennis hebben opgedaan in de praktijk.” Het Lean Green Belt concept wordt ook doorgevoerd in de andere tak binnen de VOAA holding: Uplanners, de kant van de detachering op het gebied van planning en logistiek. “Lean Green Belt is een verplicht onderdeel bij indiensttreding van deze jong professionals. Ze krijgen allemaal deze inhoudelijke training vanuit VOAA. Hierdoor hebben ze ook een meerwaarde voor de opdrachtgevers waarvoor ze werken. Niet alleen maar de supplychaintaak invullen maar ook verbeteringen van processen doorvoeren. We vinden dat je meerwaarde moet kunnen toevoegen door te kunnen bepalen waar verspilling kan worden vermeden of opgeheven.” Als enige in Nederland biedt VOAA detacheren, consultancy én opleidingen onder één dak op het gebied van procesoptimalisatie. Dankzij de hbo-accreditatie en hun visie op opleidingen vanuit het denken, doen en ervaren ondverscheidt het Veenendaalse opleidingsinstituut zich nog verder in de markt. Ton en Salma nodigen je dan ook graag uit om eens een kennissessie bij te wonen of je in te schrijven voor een Lego Lean game die VOAA dit najaar organiseert.
tlc@voaa.nl
www.voaa-lean.nl
VOAA, een dienstverlener uit Veenendaal, richt zich op optimalisatie van de bedrijfsvoering en doet dit via de proposities, detachering, opleidingen en consultancy. De focus ligt op procesoptimalisatie in de praktijk. Dit geldt zeker ook voor de praktijkgerichte opleidingen. Zo worden er onder andere meerdere Lean-opleidingen aangeboden, waarvan sinds kort de Lean Green Belt hbo-geaccrediteerd is.
TEKST: HANS HOOFT FOTOGRAFIE: ANNEMARIE BAKKER
Ton Polman: “Een belangrijk aspect is: de opleiding heeft een content die hbo-geaccrediteed is, ofwel een erkenning vanuit het onderwijs is en de kwaliteitsborging hiervan is gegarandeerd. Een belangrijk issue in de opleidingen is het verhogen van de effectiviteit en efficiëntie in de processen. Zorgen dat de organisatie en processen lean zijn. VOAA is niet het enige opleidingsinstituut dat dit als speerpunt heeft, maar wel het enige met een hbo-accreditatie. Daarnaast is de visie van ontwikkelen door VOAA dat het niet alleen om methodes, vaardigheden en middelen draait. Het gaat vooral om mensen. Werken met mensen en niet naast mensen. Luisteren, trainen, sturen, confronteren en inspireren. Vanuit het denken, doen en durven.” Omdat het streven naar procesoptimalisatie en kortere doorlooptijden steeds belangrijker wordt binnen organisaties, is daar ook meer gerichte aandacht voor gekomen in de opleidingen. Vandaar dat binnen de VOAA-holding The Lean Company is opgericht. Tot vreugde van Polman heeft die onlangs de hbo-accreditatie gekregen voor de opleiding Lean Green Belt. “Daarmee zijn we de eerste en voorlopig enige opleiding in Nederland die hbo-geaccrediteerd is. En waar dan ook studiepunten aan gekoppeld zijn.”
BLENDED LEARNING
Die accreditatie is een mooie opsteker voor de organisatie, maar beslist geen eindpunt, zegt Polman. “We willen onze opleidingen en onze eigen organisatie verder doorontwikkelen. Wij als VOAA beschouwen het ‘doen’ en ‘durven’ als belangrijkste aangrijpingspunt voor leren. In onze opleidingen en trainingen ligt de nadruk zoveel mogelijk op actieve oefening of leervormen die nauw aansluiten bij wat mensen al ‘kennen en kunnen’. We willen een groot deel van onze opleidingen omzetten tot blended learning, een combinatie van werkplekleren, contact leren en e-leren. De theorie eigen maken kan dan via de e-learning. Daarom hebben we het afgelopen jaar Salma Rahim de mogelijkheid gegeven, bij VOAA haar afstudeeropdracht uit te voeren en hierop aansluitend haar minor. Rahim legt uit: “Voor mijn afstudeeropdracht, de proeve van bekwaamheid van de opleiding Learning and Development in Organisations heb ik een blended learning ontwerp gemaakt voor de opleiding Lean Green Belt. Tijdens de minor Leren en veranderen met E-human resource development heb ik voortgebouwd op wat ik tijdens de proeve van bekwaamheid gemaakt had, door een interactieve e-learning te maken voor het e-leren gedeelte van de blend. Vrijwel het gehele vierde studiejaar heb ik bij het VOAA gewerkt, om de opdracht uit te voeren. Die heb ik met succes afgesloten, en op 15 juni ben ik officieel afgestudeerd.”
VERSCHILLENDE LEERVORMEN
Zowel haar eigen Hogeschool als de VOAA waren tevreden, en de laatste wel in die mate dat Polman haar een baan aanbood bij zijn organisatie. “Ik ga hier nu verder waarmee ik ben begonnen”, aldus Rahim, “namelijk het realiseren van een blended learning omgeving voor meer van onze opleidingen, waarin het beste van verschillende leervormen samen komt. Daarnaast werk en denk ik mee in human resource development en human resource management projecten.” Rahim is bezig met het onderzoeken naar methoden om de opleidingen nog verder te verbeteren. “De basis is vooral de theorie, maar die moet je wel zo aantrekkelijk maken dat mensen het interessant blijven vinden, bijvoorbeeld met een quiz, een vraag-antwoordspel, filmpjes uit de praktijk of afbeeldingen. Daarnaast ben ik ben ook aan het onderzoeken hoe ik gamification in de opleiding kan integreren. Gamification maakt het mogelijk om de theorie op een leuke manier aan te bieden aan de lerende, zonder dat de kwaliteit of het niveau van de opleiding afneemt.”
INTERACTIE EN DIEPGANG
Rahim legt uit hoe de blended learning wordt vormgegeven voor de opleidingen van VOAA: “Iedere module binnen een opleiding start met het bestuderen van de theorie. Dit kan door de deelnemers tijd- en plaatsonafhankelijk gebeuren d.m.v. een e-learning. Vervolgens is er tijdens de bijeenkomst meer ruimte voor interactie en diepgang over de inhoud. Interactie met de trainer maar ook met elkaar, om leren van en met elkaar te stimuleren. Tot slot worden de modules afgesloten met een praktijkopdracht, om het geleerde direct toe te kunnen passen in de eigen praktijk. Dit bevordert de transfer van het geleerde naar het werkelijk toepassen binnen een bestaand of fictief project. Deelnemers kunnen binnen de modules zelf de keuze maken hoe ze starten: doornemen van de nodige theorie, een quiz maken of praktijkvoorbeelden bestuderen. Het werkt bevorderlijk om de lerende de ruimte te geven tot zelfregie binnen het leren. Uiteindelijk wordt natuurlijk alles doorlopen, maar de lerende mag zelf bepalen in welke volgorde hij de inhoud tot zich neemt. Na iedere module kun je meten hoeveel je al weet van het onderwerp en hoe vaardig je erin bent.” Deze aanpak wordt nu doorgevoerd in de opleiding Lean Green Belt, maar zal ook in andere opleidingen worden geïmplementeerd, zoals Lean Orange Belt, Productieplanner en Werkvoorbereider, volgens Polman.
PERFORMANCE SUPPORT
Daarnaast wordt er ook onderzocht hoe het praktijkleren beter ondersteund kan worden. Want als de studenten tijdens de praktijkopdracht ergens tegenaan lopen waar ze even geen oplossing voor hebben, dan moeten ze niet hoeven wachten tot de eerstvolgende contactbijeenkomst. “Hiervoor zijn we de mogelijkheden voor performance support aan het bestuderen, om de lerende ‘just enough, just in time’ hulp of informatie te bieden. We zijn nog op zoek hoe we dat het beste kunnen vormgeven zodat we de deelnemers ondersteuning kunnen bieden in de praktijk.”
ANDERS AANSTUREN
Wat in alle opleidingen en methodieken voorop staat, is de aandacht voor de student, de mens in het verhaal. “Je kunt technisch wel allerlei tools en methodieken leren”, zegt Polman, “maar je moet ze ook kunnen toepassen, én de mensen kunnen meenemen in dat verhaal. De menskant en de proceskant zitten bij ons altijd als belangrijke items in de inhoud. Zoals al eerder gezegd het ‘doen’ en ‘durven’ wordt door ons beschouwd als belangrijkste aangrijpingspunt voor leren in onze trainingen. Met de toenemende digitalisering en robotisering worden de processen binnen organisaties anders, dus je moet anders aansturen, anders delegeren. Daarom passen we de opleidingen en trainingen daarop aan, de inhoud wordt aangepast aan veranderende omstandigheden op de werkvloeren. Wij blijven ook leren, en het is niet voor niets dat we ook een professionele specialist daarvoor in dienst hebben: Salma. Zij ziet de ontwikkelingen, de structuren, wij voeden het vanuit de inhoudelijke kant. Zo krijgen we een optimale combinatie en zijn onze opleidingen inhoudelijk, praktisch en (digitaal)didactisch sterk.”
ERVARING
De opleidingen zijn qua inhoud en niveau wel op hbo-level, maar de doelgroep is veel breder dan alleen managers. “Waar wij op inzetten is het middenkader, de teamleiders, de productieleiders, enzovoort. Maar ook bedrijfsbureaumedewerkers, werkvoorbereiders, planners en dergelijke. En mensen die bijvoorbeeld een mbo-opleiding hebben gevolgd, maar door ervaring veel meer kennis hebben opgedaan in de praktijk.” Het Lean Green Belt concept wordt ook doorgevoerd in de andere tak binnen de VOAA holding: Uplanners, de kant van de detachering op het gebied van planning en logistiek. “Lean Green Belt is een verplicht onderdeel bij indiensttreding van deze jong professionals. Ze krijgen allemaal deze inhoudelijke training vanuit VOAA. Hierdoor hebben ze ook een meerwaarde voor de opdrachtgevers waarvoor ze werken. Niet alleen maar de supplychaintaak invullen maar ook verbeteringen van processen doorvoeren. We vinden dat je meerwaarde moet kunnen toevoegen door te kunnen bepalen waar verspilling kan worden vermeden of opgeheven.” Als enige in Nederland biedt VOAA detacheren, consultancy én opleidingen onder één dak op het gebied van procesoptimalisatie. Dankzij de hbo-accreditatie en hun visie op opleidingen vanuit het denken, doen en ervaren ondverscheidt het Veenendaalse opleidingsinstituut zich nog verder in de markt. Ton en Salma nodigen je dan ook graag uit om eens een kennissessie bij te wonen of je in te schrijven voor een Lego Lean game die VOAA dit najaar organiseert.
tlc@voaa.nl
www.voaa-lean.nl
Op de hoogte blijven van onze updates?