Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 4 2018
In de zorg speelt veiligheid een grote rol. Een fout kan immers leiden tot een fataal incident. Om dit te voorkomen stellen ziekenhuizen onder andere protocollen op.

Desondanks blijkt uit onderzoek dat er 1.035 doden per jaar vallen door verwijtbaar gedrag. Deels komen deze fouten voort uit een gebrek aan communicatie of slechte samenwerking. Een gebrek dus aan de zogeheten soft skills, die in ziekenhuizen vaak non-technical skills genoemd worden. Ook conflicten ontstaan soms onnodig door vermoeidheid en stress. Dissel Human Factors werkt met de programma’s van Humanversity op het gebied van Crew Resource Management, interprofessionele teamtrainingen voor teams in complexe omgevingen. Deze trainingen vinden hun oorsprong in de luchtvaart en als crew resource management is het doorontwikkeld voor teams waarbij samenwerking, leiderschap, omgevingsbewustzijn, stressbestendigheid van groot belang zijn in de activiteiten en resultaten van het team, zoals op de operatiekamers of de eerste hulp.

VEILIGHEID CENTRAAL
Bij ziekenhuis Tergooi werkt Dissel Human Factors aan een verbeteringstraject over veiligheid. Op allerlei manieren moeten de medewerkers bewust worden van hun gedrag rond de veiligheid van patiënt en medewerker. Alex Wilbrink, zelf jarenlang werkzaam als anesthesioloog/kinderintensivist, voert deze trainingen uit en maakt gebruik van het materiaal van Humanversity. Door zijn werk als medisch specialist weet hij wat er speelt op de werkvloer en waar de knelpunten zitten, bijvoorbeeld dat door stress en vermoeidheid fouten kunnen worden gemaakt. “De tijdsdruk in ziekenhuizen is natuurlijk erg groot, dus je hebt niet veel trainingsdagen tot je beschikking. Personeel uitroosteren voor een training is immers erg kostbaar. De app van Humanversity is daarom erg handig.” De artsen, verpleegkundigen en andere personeelsleden van het ziekenhuis vullen via de app een vragenlijst in, die onder andere hun interactiestijl inzichtelijk maakt. Werkt iemand graag samen of zelfstandig? Dat komt hierdoor aan de oppervlakte. Ook kan lesmateriaal, zoals instructiefimpjes via de app gedeeld worden.”

Een onderdeel dat centraal staat in de training is de onderlinge communicatie van de teamleden. “Ziekenhuizen zijn van oorsprong erg hiërarchisch: artsen en verpleegkundigen hebben bijvoorbeeld altijd eigen protocollen. Tijdens de studie geneeskunde is er veel aandacht voor communicatie met patienten, bijvoorbeeld in slecht-nieuwsgesprekken. Maar aan goede onderlinge communicatie tussen alle zorgverleners rondom een patiënt wordt nauwelijks tijd besteed. Dat is ook een groot thema in de ziekenhuizen.”

Door de inzichten die ziekenhuismedewerkers opdoen over zichzelf en over communicatie, verbetert de samenwerking, stelt Wilbrink. “We werken ook met microsimulaties; het naspelen van lastige situaties. Die kunnen vervolgens ook makkelijk op een ander moment op de werkvloer zelf worden nagebootst.” Zo trainde Wilbrink onlangs met artsen en verpleegkundigen van de spoedeisende hulp een situatie waarbij een patiënt met spoed vanaf een andere afdeling werd binnengebracht. “Hoe communiceer je dan duidelijk en ook zonder gestrest te raken? Dat kan bijvoorbeeld door gescripte communicatie. Dat kan dus goed worden getraind, zodat het in de toekomst makkelijker verloopt.”

www.disselhumanfactors.nl
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven

Oost-Gelderland Business nr 4 2018

WWZ: Draaien aan de knoppen van de arbeidsmarktWerkplekflexibilisering: No more nine to five?ICT Spirit beste werkgeverKroeseWevers: "Een fusie of overname gaat veel verder dan alleen de werkelijke transactie"Jong Management Achterhoek: Slimme jongens hebben slimme oplossingenColumn Lijstenmakerij Martin: Kennismaken is zoveel meer dan een handdrukColumn VOAA: Wel eens gevraagd waar je klant voor wil betalen?JAWS: Veelzijdig HR-partner in techniekColumn at.groep: De weg naar arbeid, maar dan in het echt en niet virtueelWies Bol over de mens achter de ondernemer: Blik in de spiegel VNO-NCW Midden over de banenafspraak: Stand van zakenWSP Achterhoek: De basis van de arbeidsmarkt versterkenColumn Arriva: Blauw of Groen? Wat maakt dat nou uit?De Romei Therapie en Training: "Mensen die vitaler zijn, presteren beter!"VOAA: Blended Learning 2.0Meetsma Advies: Mens en kwaliteit centraalStraight-Line Leadership: Afrekenen met wat je tegenhoudtSymbus Personeelsdienst: Werken, wonen en leven in balansSimone Wopereis van Refinding: "Ik leer mensen graag anders denken"Het mensgerichte uitzenden van In PersonVNO-NCW Midden over energietransitie: Hoe zit het met uw energie?CMS Schoonmaak: Schoon is schoon en afspraak is afspraakDirkzwager: Uitbreiding met expertise fiscaal adviesOptimaal productieproces dankzij slimme software van InniusVitaliteit volgens Ponjee Advies: Verbinden van hoofd en gevoelHumanversity biedt bedrijven meer inzicht in medewerkersDissel Human Factors: Veiligheid en communicatie verbeteren in het ziekenhuisBeatrix Theater: Verwachtingen overtreffen op een unieke locatie
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media