Een veeleisende baan, een druk gezinsleven, een uitgebreide vriendenkring, hobby’s en verplichtingen… Vandaag de dag ervaren we allemaal – in meer of mindere mate – stress. Als dat lichamelijk of geestelijk op een negatieve manier je leven gaat beïnvloeden, is het tijd er iets aan te doen. Simone Wopereis van Refinding geeft je inzicht in hoe je brein werkt, hoe je door je brein te trainen en je overtuigingen te veranderen meer rust en energie kunt vinden, en daardoor minder stress ervaart.
TEKST: DAPHNE DOEMGES-ENGELEN
De 44-jarige Simone Wopereis uit Winterswijk werkte al jaren in de zorg. “Ik had continu stress, al ervoer ik dat op dat moment zelf niet zo. Bij het woordje ‘stress’ dacht ik aan rondlopen als een kip zonder kop, aan een mentaliteit waarbij je altijd maar beren op de weg ziet. Zo was ik helemaal niet: in mijn hoofd was het altijd wel rustig, maar in mijn lichaam niet. Ik kreeg allerlei klachten, die ik echter niet aan stress koppelde. Na een lange zoektocht vond ik eindelijk de handvaten die me hielpen om mijn stress te stoppen.”
TRIGGERS VOOR STRESS
De overstap van de zorg naar een eigen bedrijf kwam na de erkenning dat ze niet meer happy werd van haar baan in de zorg. “Ik besloot voor mezelf te beginnen en iets te gaan doen wat ik écht leuk vind. Anderhalf jaar geleden richtte ik Refinding op. Heel veel mensen denken altijd dat stress werk gerelateerd is. Maar stress is niet de situatie, maar hoe je daarmee omgaat. Natuurlijk komt er veel op je af als je een drukke baan hebt en een gezinsleven dat veeleisend is. De triggers voor stress zijn echter jouw gedachten en overtuigingen, zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ of: ‘ik mag geen fouten maken’. Deze gedachten zijn meestal onbewust.” Volgens de coach is stress echt iets van deze tijd, omdat mensen hoge eisen aan zichzelf stellen. “Mensen moeten veel van zichzelf.”
ANDERS DENKEN
Tijdens coachingsessies van één tot anderhalf uur gaat Simone aan de slag met een cliënt. “Waar ik vooral op let, is hoe iemand over zichzelf denkt. Als iemand de overtuiging heeft ‘ik mag geen fouten maken’, gaan we die overtuiging omzetten naar ‘ik mag fouten maken’. Als je dan een keer een fout maakt, ga je er anders mee om. Ook is de angst om fouten te maken dan weg en dit scheelt een hoop stress. Kortom: ik leer mensen anders naar een situatie kijken. Ons brein herhaalt altijd dezelfde patronen en daar kun je in vastlopen. Door mensen inzicht te geven in hoe hun brein werkt en welke invloed je daar zelf op hebt, kunnen ze zichzelf weer terugvinden en meer rust en tegelijk meer energie creëren.”
LICHAAMSGERICHT WERKEN
Een eigen praktijk bleek voor Simone de juiste keuze. “Na elke afspraak heb ik juist meer energie in plaats van minder. Ik heb een praktische insteek: we gaan niet alles herkauwen, maar de angel uit een probleem halen. Ik werk veel met oefeningen in plaats van alleen maar te praten. Meestal zien we bij de tweede sessie al resultaat, vooral bij mensen die nog niet heel lang klachten hebben.”
www.refinding.nl
Op de hoogte blijven van onze updates?