regiopolitiek
Economisch centrum
in de Achterhoek
Doetinchem heeft een centrumfunctie in de Achterhoek en werkt aan het verstevigen van deze rol. Doetinchem bruist dan ook van de bedrijvigheid. Meer dan 30.000 mensen verdienen dagelijks hun brood in Doetinchem. De schaalgrootte, organisatiekracht en een cultuur waarin arbeidsethos en samenwerken hoog in het vaandel staan, zijn onderscheidende kenmerken van Doetinchem.
Economische visie
Doetinchem staat niet stil als het gaat om economische ontwikkelingen en initiatieven. In opdracht van de gemeente Doetinchem en de IG&D is dit jaar de economische visie tot 2020 en een bijbehorend actieplan opgesteld. In een intensief traject met betrokkenen uit bedrijfsleven en samenleving is allereerst een uitgebreide analyse gemaakt van de huidige sociaal-economische situatie. Niet alleen van bedreigingen, maar ook van de kracht van de lokale economie. Dynamisch, Duurzaam en Doetinchem vormen de drie accenten in de visie.
Impuls voor bedrijventerrein
De grote verscheidenheid aan bedrijven maakt Doetinchem een economisch centrum met een regionale betekenis. De verbetering van bedrijventerreinen heeft dan ook voortdurend de aandacht. De revitalisering van bedrijventerrein Keppelseweg in 2006 en de start van de revitalisering van bedrijventerrein Verheulsweide zijn voorbeelden hiervan.
Verheulsweide is zo’n 162 hectare groot en is daarmee het grootste bedrijventerrein van Doetinchem. De gevestigde bedrijven variëren van kantoren, diverse bedrijven in milieucategorie 2 tot 4, perifere detailhandel, tot het gemeentelijk afvalbrengpunt. Met deze omvang en variëteit levert Verheulsweide een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid in Doetinchem. Verheulsweide kwam tot stand in de jaren ’60 en ’70 en anno 2009 is de uitstraling van het bedrijventerrein aan een opwaardering toe. In nauwe samenspraak met de IG&D is daarom het Masterplan Revitalisering Bedrijventerrein Verheulsweide opgesteld. Een groot gedeelte van Verheulsweide krijgt een opknapbeurt. De infrastructuur en openbare ruimte worden aangepakt. Voorbeelden zijn het aanbrengen van een nieuw profiel aan de straten, het herinrichten van de bermen en het verbeteren van de openbare verlichting. Naar verwachting lokken de investeringen in het openbaar gebied ook particuliere investeringen uit waardoor het aanzien van het gehele terrein verbetert.
Op termijn wordt ook het terrein ten zuiden van de Havenstraat aangepakt. Ten noorden van de Industriestraat wordt gewerkt aan het plangebied Hamburgerbroek-Zuid. Hier gaat het om de herstructurering tot een kantorenlocatie.
doetinchem special | november 2009
Parkmanagement
Het opzetten van het parkmanagement en de revitalisering van Verheulsweide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het parkmanagement, georganiseerd in de Stichting Parkmanagement Bedrijventerrein Verheulsweide (SPBV), is een samenwerking van het
bedrijfsleven op Verheulsweide om meer kwaliteit, kostenreductie, gemak en continuïteit te behalen.
Bijvoorbeeld door samen te werken als het gaat om groenonderhoud, de aanleg van glasvezel, beveiliging en afvalverwerking. Via parkmanagement hebben ondernemers invloed op het kwaliteitsniveau van het
bedrijventerrein. Daarnaast wordt geprobeerd door collectieve inkoop aanmerkelijke kostenbesparingen voor ondernemers te behalen.
Regionaal bedrijventerrein West-Achterhoek
Met de komst van het regionaal bedrijventerrein West-Achterhoek in Wehl voorziet Doetinchem in de groeiende vraag naar bedrijfskavels in de regio. Vanaf 2010 biedt dit bijna negentig hectare grote bedrijventerrein ruimte voor gemengde regionale bedrijvigheid en het hervestigen van bedrijven die niet (meer) in woongebieden passen. De gunstige centrale ligging ten noorden van de A18 bij de afslag Doetinchem-West, tussen de Randstad en het Ruhrgebied maakt de locatie erg aantrekkelijk.
Kavels
Op het regionaal bedrijventerrein West-Achterhoek worden kavels op maat uitgegeven, van 1.500 m2 tot 50.000 m2 en meer. De bedrijven die zich op deze kavels mogen vestigen behoren maximaal tot de bedrijfscategorie 4.2. De uitgifte van de kavels start naar verwachting medio 2010.
Duurzaamheid centraal
Bij de ontwikkeling van het regionaal bedrijventerrein West-Achterhoek staat duurzaamheid centraal. Het bedrijventerrein wordt zo ontwikkeld dat de effecten van bedrijfsvoering zo minimaal mogelijk zijn voor milieu en natuur. Voorbeelden hiervan zijn de productie van duurzame energie, het terugdringen van de CO2-uitstoot en het infiltreren en bergen van regenwater. Daarnaast worden voor de toekomstige bedrijfspanden en -hallen de richtlijnen voor duurzaam bouwen toegepast.
Uniek samenwerkingsproject
Het regionaal bedrijventerrein West-Achterhoek is een bijzonder samenwerkingsproject tussen de gemeente Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Bronckhorst. De gemeenten willen de ontwikkelingen op het gebied van de bestaande en nieuwe bedrijventerreinen stroomlijnen. Voordelen: werkgelegenheid voor de regio blijft behouden, neerwaartse onderlinge concurrentie op prijs en kwaliteit en versnippering van het landelijke gebied wordt voorkomen en een goed en verantwoord gebruik van de ruimte. Want het uitgangspunt is dat voor elke hectare die nieuw wordt aangelegd, twee bestaande hectaren worden ‘opgeknapt’. De samenwerking is uniek in Nederland en krijgt een vervolg in het toekomstige logistieke euregionaal bedrijventerrein in ’s-Heerenberg. Het unieke is dat de opbrengsten van zowel het regionaal bedrijventerrein West-Achterhoek als het euregionaal bedrijventerrein in een apart fonds worden gestort. Met dit fonds worden de bestaande bedrijventerreinen opgeknapt.
Investering in centra
Dat de kwaliteit van de centra van Doetinchem een cruciale rol speelt in de economische functie van de gemeente, staat voor wethouder Peter Drenth als een paal boven water.
“Als college van B&W zien we Doetinchem als kwaliteitsstad. Doetinchem trekt als centrum van de Achterhoek veel bezoekers. Bovendien is het een aantrekkelijke stad om te wonen én om te ondernemen. En dat moet zo blijven. Daarom investeren we in de kwaliteit van de centra in onze gemeente. Om te zorgen dat het voor inwoners, bezoekers en ondernemers goed toeven blijft in Doetinchem, Gaanderen en Wehl. Dat is belangrijk als we de economische functie van onze gemeente willen behouden en versterken.
Wehl
Wehl moet aantrekkelijk blijven voor het winkelpubliek. Daarom is er een visie opgesteld om het centrum van Wehl een impuls te geven. We hopen met deze visie marktpartijen te inspireren en stimuleren om de ontwikkeling van het centrum op te pakken. In de visie staan het huidige dorpse karakter van Wehl en de historische structuur en panden centraal. Eind 2009 zetten we vast een eerste stap door het Koningin Wilhelminaplein opnieuw in te richten.
Gaanderen
Ook het centrum van Gaanderen geven we een impuls. We breiden parkeerplaatsen uit en het centrum wordt groener. Het straatbeeld verlevendigen we met een klok en een waterelement.
Doetinchem
Dit najaar ondergaat de binnenstad van Doetinchem een metamorfose. Het centrum krijgt nieuwe stadsbanken en er worden bomen geplant om de groene uitstraling van de Achterhoek ook in de binnenstad door te trekken. Ook de verlichting en de grote afvalbakken maken plaatsen voor nieuwe. En we nemen maatregelen om een rommelig straatbeeld door rondslingerende fietsen te voorkomen.â€
Peter Drenth
wethouder
doetinchem special | november 2009