Houdt u grip op uw
verrekenbare verliezen?
Tot 1 januari 2007 mochten verliezen van uw besloten vennootschap onbeperkt worden verrekend met toekom-stige winsten. Vanaf 1 januari 2007 is dit niet langer mogelijk en mogen verliezen in een jaar alleen nog verrekend worden met de winst van het voorafgaande jaar en de winsten van de toekomstige negen jaar. Deze maatregel en het bijbehorende overgangsrecht maken het in 2011 noodzakelijk om maatregelen te nemen indien uw
besloten vennootschap nog over ‘oude’ verrekenbare verliezen beschikt.
Indien uw vennootschap nog over ver-liezen uit 2002 of eerder beschikt, is 2011 een cruciaal jaar. Dit jaar is uw laatste kans om de verliezen uit deze jaren nog te verrekenen met positieve resultaten van uw besloten vennootschap. Doet u dit jaar niets met uw oude verliezen, dan ‘verdampen’ deze en zijn deze niet meer te verrekenen met toekomstige positieve resultaten. U betaalt dan onnodig vennootschapsbelasting terwijl u dit had kunnen voorkomen door in 2011 actie te ondernemen.
Even kort de techniek van het overgangsrecht. Verliezen uit 2002 en eerder kunnen voor het laatst verrekend worden met positieve resultaten uit 2011. Voor verliezen uit 2003 geldt dat deze voor het laatst verrekend kunnen worden met positieve resultaten uit 2012 enzovoort. Uw oude verliezen zult u dan ook de komende jaren goed moeten monitoren om verliesverdamping te voorkomen.
Wat kunt u nu doen om te voorkomen dat verliezen verdampen en u wellicht onnodig vennootschapsbelasting gaat betalen? Hiervoor zijn verschillende opties. Hieronder bespreek ik er twee.
U kunt overwegen om de activa binnen uw vennootschap (met de oude verrekenbare verliezen) te verkopen aan een andere vennootschap waarin u de aandelen bezit. Belangrijk is dan wel dat in deze activa een meerwaarde zit. De winst die hierdoor ontstaat, kunt u verrekenen met de oude verliezen. Daarnaast creëert u in de andere vennootschap nieuw afschrijvingspotentieel omdat de activa voor de werkelijke waarde worden overgedragen en hierover opnieuw kan worden afgeschreven.
Een andere optie om verliesverdamping tegen te gaan die op het eerste gezicht eenvoudig is, is om bijvoorbeeld uw pand naar werkelijke waarde te herwaarderen in plaats van de fiscale boekwaarde. De vennootschap realiseert hierdoor een winst die kan worden verrekend met het oude verlies. De vraag die hier echter speelt, is of een dergelijke incidentele opwaardering toegestaan is. Deze vraag lijkt in eerste instantie ontkennend te moeten worden beantwoord. Echter, tijdens de parlementaire behandeling van het belastingplan 2010 heeft de staatsecretaris twee toezeggingen gedaan die de conclusie rechtvaardigen dat herwaardering van activa met het oog op het voorkomen van verliesverrekening in beginsel zou zijn toegestaan. Overweegt u op deze manier uw verliesverdamping te voorkomen dan is overleg met de belastinginspecteur zeker aan te bevelen.
Vanzelfsprekend zijn er nog andere manieren waarop uw verliesverdamping in 2011 en in de toekomstige jaren kunt voorkomen. Zet het op de agenda en overleg met uw adviseur. Zo houdt u ook in de komende jaren grip op uw verrekenbare verliezen!
zakenmanifestatie de graafschap
oost-gelderland business | beurs special | april 2011
Mr. Wessel van Ee,
is senior manager bij Grip
Accountants en Adviseurs N.V., met vestigingen te Duiven
en Doetinchem.
www.gripadviseurs.nl